Pipar- eikun porkkanakakku
Tämän vuoden ensimmäisenä adventtina päätin olla radikaali ja leipoa glögin kylkeen jotain muuta kuin pipareita ja joulutorttuja. Valitsin joulumausteisen porkkanakakun. Uunista tulvinut tuoksu oli silti ihan kuin piparkakkujen!
Resepti löytyi Kaikkien aikojen joulu -lehdestä. Ihan hieman muuntelin – vähensin muun muassa kuorrutuksen sokerimäärää.
Joulumausteinen porkkanakakku
- 2 suurehkoa porkkanaa raasteena
- 4 kananmunaa
- 2,5 dl fariinisokeria
- 2 dl auringonkukkaöljyä
- 1 dl keltaisia rusinoita
- 1 dl saksanpähkinää rouheena
- 3,25 dl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,25 dl neilikkaa
Kuorrute:
- 200 g rasia Philadelphiaa
- 50 g huoneenlämpöistä voita
- vaniljajauhetta
- 2,5 dl tomusokeria
Lämmitä uuni 160 asteeseen.
Vatkaa sokeri ja munat, lisää sekaan porkkanaraaste, öljy, rusinat ja pähkinät. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Voitele irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia (ohjeessa sanottiin 60 minuuttia, mutta oma kakkuni ainakin valmistui selvästi nopeammin).
Jäähdytä hetki ja irrota kakku. Peitä ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista. Vatkaa sitten kuorrutteen aineet notkeaksi seokseksi ja levitä kakun päälle. Koristele joulun mausteilla, kuten kanelitangoilla, neilikoilla ja tähtianiksilla ja siivilöi tomusokeria päälle.