Sinisimpukkagratiini
Ulkona on aivan huomaamatta syttynyt valo, joka palaa vielä silloinkin, kun ehdin töistä kotiin kokkaamaan. Arki-iltojen kuvauspulmien helpottamisen kunniaksi esittelen helpohkon, ex-temporen after work -ruoan tähteistä. Ei, meillä ei tosiaan ihan joka ilta pyöräytetä muutaman tunnin paisteja. Talven pimeydessä en vaan ole ennättänyt kuvata arkiruokia.
Tämä on risteytys Ginette Mathiotin klassikkokeittokirjan I Know How to Cookin pelkistetystä sinisimpukkagratiinista ja saksankielisessä Saveurissa olleesta mutkikkaamasta versiosta. Se syntyi tarpeesta käyttää pakkasessa lojunut puolikas simpukkaerä ja vasikkaan käytetyn valkoviinin tähteet.
Sinisimpukkagratiini (4 annosta)
- 2 kg keitettyjä sinisimpukoita (jos käytät pakastetta, sulata ensin)
- muutama desi kuivaa valkoviiniä
- 1/2 sitruunan mehu
- voita ja öljyä
- 2 salottisipulia hienonnettuna
- 1/2 sipuli hienonnettuna
- hienonnettua lehtipersiljaa
Päälle:
- 40 g voita
- 40 g jauhoja
- 3 dl maitoa
- raastettua gruyèrea
Lämmitä uuni 200-225 asteeseen.
Kuullota sipuleita voissa ja öljyssä. Lisää viini ja kiehauta. Lisää pannulle simpukat ja sitruunamehu. Pyörittele ja anna lämmitä hetki, jotta simpukat saavat makua. Mausta tarvittaessa suolalla.
Ota lämmöltä ja kuori simpukat. Siirrä lihat 4 pienen tai 1 ison vuoan pohjalle. Ripottele päälle persiljaa.
Tee sitten béchamel-kastike päälle: sulata voi, sekoita siihen kattilassa jauho ja sitten maito. Sekoita huolellisesti muutama minuutti. Laimenna simpukoiden maustamisesta ylijääneellä liemellä.
Kaada kastiketta simpukoiden päälle ohut kerros ja ripottele päälle juustoa.
Paista uunissa kunnes pinta on kullanruskea.