Olli Posti ja Supermarket Survival – inspiroivin kirja hetkeen

Rakastettu ravintoguru Olli Posti kirjoitti vihdoin meille suomalaisille kirjan, joka kätkee sisäänsä huiman määrän huiman arvokasta tietoa, millä ihminen voi tehdä merkittäviä positiivisia muutoksia ravinnon kautta hyvinvointiin ja sitä kautta koko elämäänsä. Supermarket Survival sisältää Ollin ravintofilosofian sekä konkreettisia vinkkejä oman ruokavalion päivittämiseen sekä supermarketissa selviytymiseen. Kyseessä on siis superopus.

Olin juuri Espanjassa, ja minulla oli altaalla ja lentokoneessa mukanani kaksi kirjaa – tietopitoisia molemmat. Toinen oli seksuaalikasvatukseen liittyvä opintokirja ja toinen Ollin Supermarket Survival. En lopulta jaksanut lukea seksuaalikasvatuskirjaa ollenkaan, koska Ollin kirjoitustyyli tarjoili informaatiota niin inspiroivassa muodossa, että tajusin heti seksuaalikasvattajan opintokirjaa lukiessani, mikä tietokirjoissa usein on niin tahmeaa. Niistä puuttuu liukkari, eli sielu, sydän, intohimo ja jopa syy olla olemassa!

Muistatteko, kun koulussakin lempiaineet saattoivat muodostua pelkästään innostavan aineopettajan perusteella? Juuri siksi olen onnellinen, että Olli tekee työtä suomalaisen ravintokulttuurin parissa, sillä näin paremmasta ravinnosta saattaa innostua kuka tahansa, joka ei välttämättä edes tiennyt haluavansa oppia lisää ravinnosta. Minä puolestani haluan tulevaisuudessa tulla seksuaalikasvatuksen Olli Postiksi!

Kun löysin pari vuotta sitten Olli Postin Instagram Storyt (@olliposti), olin enemmän viihdyttynyt kuin mistään Netflix-sarjasta tai elokuvasta suunnilleen ikinä. Kyttäsin metrossa, kahvilassa, vessanpöntöllä ja töiden lomassa, milloin Ollilta tuli uusia aatoksia Instagramiin ja ahmin ne ensitilassa. Jos ympärillä oli hälyä, käytin kuulokkeita. Usein katsoin pätkiä myös useampaan kertaan – taisinpa tehdä muistiinpanojakin.

Sitten koitti päivä, kun minun ja Ollin yhteiset, arkeani ja uraani rytmittävät inspiraatiohetket loppuivat. Olli julisti Instagramissa, että lopettaa Storyn tekemisen, ja alkaa kanavoida tietotaitoaan johonkin pysyvämpään ja hyödyllisempään muotoon.

Vaikuttajana ymmärsin paremmin kuin hyvin. Instagram ei maksa sisällöntuottajille palkkaa, vaan sisällöntuottajien täytyy luoda oma tuote tai hankkia kaupallisia kumppaneita voidakseen elää sisällöntuotollaan. Sen sijaan, että Olli olisi aloittanut yhteistyön Valion kanssa, hän ymmärrettävästi alkoi rakentaa Supermarket Survival nettivalmennusta. Kuluttajana puolestaan en ymmärtänyt ollenkaan. Kuinka Olli kehtasi lähteä pois jokapäiväisestä elämästäni vain yhdellä ilmoituksella? Olin uutisesta niin tyrmistynyt ja pahoillani, että laitoin Ollille viestiä; itkuemojeja ja avautumisen siitä, miten tärkeä osa hänen ihanat stoorinsa olivat olleet kuluvaa kevättäni ja opintomatkaani itseeni, maailmaan ja hyvinvointiin.

Silloin en tiennyt, että tämä itkuviesti johtaisi meidän ystävystymiseen ja siihen, että sain pian Ollia arkeeni oikein runsain mitoin, niin vapaa-ajalle kuin työkaveriksikin. Ja siitäpä riemu repesi!

Kuvat: Samuel Glassar

Ollin ajattelussa on jotain, mikä saa isoja pyöriä liikkeelle omassani. Hänen tapansa jäsentää, selittää ja nähdä asioita saa aivoni kihelmöimään mahdollisuuksista. Ollin vahvuuksia on mielestäni laaja perspektiivi ja tietynlainen kaikenkattavuus, mikä onkin kokemani mukaan Ollin ravintofilosofian ydin – samoja periaatteita voi hyödyntää työelämään, ihmissuhteisiin ja vaikka seksuaalisuuteen. Kyse on suurilta osin arvostuksesta, laadusta, poisoppimisesta, kehon kuuntelusta ja kaikkia (paitsi raha-ahneita suuryhtiöitä) hyödyttävästä yhteiskuntamallista.

Ollin uusin vahvuus on mielestäni harmaan eri sävyt, minkä takia olin erityisen ihastunut Supermarket Survival -kirjaan. Ravintokeskustelu on liian kauan keskittynyt vastakkainasetteluun ja riitelyyn siitä, onko margariini vai voi parempi vaihtoehto. Eikö meitä jo väsytä? Kaiken lisäksi riitelydialogi on passiivista: kumpikin joukkue haluaa lukea vain omaa totuuttaan julistavia tutkimuksia, artikkeleita ja blogipostauksia ja hengailla omien kanssa. Polarisoituminen jatkuu ja kultainen keskitie, mistä apu löytyy hyvin usein, kiiltää tyhjyyttään.

Koska itselläni on taipuvaisuutta mustavalkoiseen ja osin tuomitsevaan kommunikointiin – josta tosin kehityn koko ajan kohti viisaampaa viestintää ja järkevämpää dialogia – rakastan lukea tekstiä, joka antaa tilaa ajatella monipuolisesti, sillä se osoittaa minulle sitä, mihin tulisi pyrkiä. Teksti, joka ei keskity kieltämään ja syyllistämään, vaan tarjoamaan uutta kaikille halukkaille.

Tätä Olli juuri tekee. Hän ei luule tietävänsä, mikä olisi paras ruokavalio tai paras lautasmalli – hän tietää ainoastaan, mikä sopii hänelle itselleen juuri nyt, ja haluaa auttaa muitakin löytämään omat uudet lempijutut ravinnon saralla, jotka samalla auttavat heitä kohti parempaa terveyttä. Tämän lisäksi hänellä on aivan jäätävä määrä aivan jäätävän syvälle menevää ravintotietoutta yli kymmenen vuoden ajalta.

Viralliset suositukset on ihan kiva tietää, mutta Ollin mielestä kenenkään ei kannata syödä omia mielitekojaan vasten leipää, pastaa ja maitotuotteita vain siksi, että näin kannattaa tehdä terveyden nimissä. Toki leivällä, pastalla ja maitotuotteilla voi olla oma herkullinen paikkansa ruokavaliossa, erityisesti jos valitsee näistä Ollin oppien mukaisesti ne parhaat ja laadukkaimmat vaihtoehdot, mutta en todellisesti usko, että kenenkään itse terveys perustuu juuri näihin ruoka-aineisiin.

Olli kertoo kirjassaan olleen vuosia sitten provosoiva ja ehdotonkin viestinnässään liittyen ravintoon. Minäkin muistan hänet niiltä ajoilta. Mielestäni ”totuuden julistaminen” on luonnollinen vaihe jokaisen omassa oppimatkassa, sillä oivaltaminen on aina voimakas kokemus – olipa aihe mikä hyvänsä. Osin provokatiivisuus voi johtua myös siitä, ettei ei ole täysin varma siitä, mistä puhuu, mikä on myös luonnollista oppimatkalaiselle. Tätä käyttäytymistä tosin on nähtävissä ihan kaikissa koulukunnissa – myös ”virallisten tahojen” toimesta. Provokatiivisuudellakin on tosin paikkansa. Ilman radikaaleja tyyppejä uusia ajattelutapoja ei syntyisi, eikä muutosta parempaan tapahtuisi.

Matka vihastuttavasta ja ihastuttavasta Viidakkomiehestä Koko Kansan Olliksi on kertakaikkiaan riemastuttava. Olli sanoo kirjassaan näin: ”Ravinnon tärkein tehtävä on palvella elämisen riemua – joka on se todellisin terveyden kokemus ja samalla sen alkulähde.” Hyvinvoinnissa on siis kyse jopa ensisijaisesti niin paljon muusta, kuin ravinnosta, mikä välillä unohtuu. Ja elämisen riemua kirja onkin kannesta kanteen. Suosittelen niin tiedon- kuin elämänjanoonkin Supermarket Survivalin lukemista aivan äärettömän lämpimästi.

Kirjaa saa ainakin Suomalaisesta Kirjakaupasta, Adlibriksestä ja Ruohonjuuresta.

Kiitos Olli, kun olet. Kiitos, että olen saanut tutustua sinuun ja kiitos, kun teet tärkeää työtä ja autat tuhansia ihmisiä!

 

Kommentit (1)
  1. persikkapulla
    20.3.2019, 21:29

    Kiitos kirja-arviosta! 🙂 Täytyy laittaa lukulistalle. Oliskohan näitä jo kirjastoissa varattavissa, hmm.

    Kirjoista tuli mieleen että ootko lukenut Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävää tai Bikinirajatapausta?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *