Kysymyksiä lukutoukille

1.Mikä on ensimmäinen kirja, jonka muistat lukeneesi?

Lea Pennasen Piilomaan pikku aasin ainakin luin varmaan satoja kertoja. Pikku aasi, Korppu-koira, aasi Isaskar, Mukkelis Muuli… Tämä on ainut lapsuusajan kirja, joka on edelleen hyllyssäni — repaleisena.

2. Mitä luet juuri nyt?

Jenny Colganin The Loveliest Chocolate Shop in Paris. Colganin kirjat ovat täynnä ihania ruokakuvauksia, tässä teoksessa vuorossa suklaa.

3. Minkä kirjan luet seuraavaksi?

Tämä valinta on aina ihana ja vaikea. Kirjastopinosta mihin tahansa olisi ihana tarttua. Ehkä Kiinan kadotetut tyttäret, jos mieleni tekee faktaa, tai J. P. Delaneyn The Perfect Wife, jos halajan fiktion pariin.

4. Luetko yhtä kirjaa kerrallaan vai onko useampi teos kesken?

Saatan lukea samaan aikaan yhtä tieto- ja yhtä kaunokirjaa ja kuunnella sen lisäksi äänikirjaa. Jos saan käsiini pitkään odottamani teoksen, se kiilaa yleensä parhaillaan luettavan kirjan edelle. En kuitenkaan harrasta sitä, että lukisin useampaa fiktiivistä romaania kerralla.

5. Pokkari vai kovakantinen?

Kovakantinen on toki kauniimpi ja mukavamman tuntuinen. Pokkari on kuitenkin halvempi.

Kysyin kerran ulkomailla yhdessä kirjakaupassa, missä pokkarit ovat, ja muistan edelleen myyjän hyisen vastauksen: ”We don’t sell paperbacks here.” Huups!

6. Valitsetko kirjan kannen perusteella?

Eli do you judge a book by its cover? No, kyllä. Kaunis kansi ja mielenkiintoinen takateksti yhdessä vaikuttavat kirjan valintaan. Jotkin parinkymmenen vuoden takaiset kirjankannet ovat nykysilmällä katsottuna jotenkin luotaantyötäviä, tyyli oli silloin niin erilainen. Vera Valan Aprikoosiyöt-kirjan kansi on kiinnittänyt huomioni nyt niin monta kertaa somessa, että olen pohtinut teoksen hankkimista omaan hyllyyn ihan vain sen takia.

7. Oletko koskaan kuulunut kirjakerhoon?

En, ja voi olla, etten haluaisikaan. Tahdon käyttää lukuaikani kirjoihin, joista olen lähtökohtaisesti kiinnostunut. Toisaalta kirjoista keskusteleminen on aina mukavaa — ehkä jokin kaksi kertaa vuodessa kokoontuva klubi voisi toimia?

8. Huono tarina hyvin kirjoitettuna vai hyvä tarina huonosti kirjoitettuna?

Kiinnostava juoni kökösti kerrottuna vetää paremmin mukaansa kuin tylsät tapahtumat kielellisesti kauniisti muotoiltuna.

9. Oletko koskaan ollut ihastunut kirjan henkilöön? Keneen?

Olen varmasti, mutta juuri nyt ketään erityistä viime ajoilta ei tule mieleen. Tuija Lehtisen Mirkka ja Masa –sarjan Sepe oli muistaakseni aika ihana nuorena.

10. Onko lukukokemus pilalla, jos saat vahingossa tietää loppuratkaisun?

Ei pilalla, mutta mieluummin olisin spoilaantumatta. Olen saanut tahtomattani tietää peräti kahden Harry Potter -sarjan henkilön kuolemasta, ja kyllähän se ikävältä tuntui tietää niistä etukäteen. Yritän olla spoilaamatta muita. Ei kai ole mitään rajaa, milloin voi olettaa ”kaikkien” jo lukeneen tietyn kirjan?

Kommentit (2)
  1. Huhtikuun kirjat ja 10 kysymystä – Villasukka | Lily
    1.5.2021, 09:57

    […] lukutoukille postaus kiinnitti huomioni kotona kirjassa -blogissa. Joten ajattelin lainata (kiitos!) sitä ja yhdistää näihin kysymyksiin myös oman huhtikuun […]

  2. Kysymyksiä lukutoukille – Sanna Sinikka | Lily
    26.4.2021, 21:10

    […] kivan kirjakyselyn bongasin Kotona kirjassa […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *