Kaupunkilaisaikuisen hengästyttävä elämä

To do list on a phone with a watch.

Nykyajan kaupunkilaisaikuiselta odotetaan enemmän kuin mihin on mieltä järkyttämättä mahdollista taipua.

Kaupunkilaisaikuinen käy vaativissa kokopäivätöissä, hoitaa lapset ja pitää kodin siistinä. Hän hoitaa veroasiat, lasten päivähoitomaksut, KELA-korvaukset ja vakuutusasiat ajoissa.

Nykyajan kaupunkilaisaikuinen seuraa aikaansa. Hän äänestää ja valitsee ehdokkaansa tarkoin, useiden vaalikoneiden ja -paneelien avulla. Hän tuntee puoluejohtajat, ministerit ja suuren osan kansanedustajistakin nimeltä ja tietää, mitä kukin milloinkin on sanonut. Päivittäisiä Helsingin Sanomiaan hän ei jätä lukematta edes lomalla. Suomen lisäksi kaupunkilaisaikuinen tuntee muidenkin maiden politiikkaa: hän on selvillä Euroopan maiden päämiehistä ja -naisista, tietää mikä puolue on juuri missäkin voittanut vaalit, ja osaa keskustella asiantuntevasti tämän hetken konflikteista maailman eri kolkissa.

Kaupunkilaisaikuinen ei tietenkään ole kuitenkaan kuiva tai tylsä. Hän käy tunnettujen yhtyeiden keikoilla ja puheenaiheina olevissa elokuvissa sekä seuraa säännöllisesti muutamaa kauden parhaana pidettyä TV-sarjaa, ja kykenee siten osallistumaan viihdekeskusteluihin kahvihuoneissa ja illanistujaisissa. Hän tilaa kiinnostavia lehtiä ja lukee ne kannesta kanteen, tuntee trendit, muodin ja villitykset ja kokeilee niitä sopivissa määrin omassa elämässään. Kaupunkilaisaikuinen laittaa itse ruokaa, seuraa ruokakolumneja, testaa trendireseptejä ja pitää keittiön varustelutason asianmukaisena. Lisäksi hän on kiinnostunut kaupunkiviljelystä ja luomuruoasta, omistaa viljelypalstan tai parvekeviljelmän ja poimii lehdistä viljelyvinkkejä. Nautiskelulle tasapainona hän urheilee, totta kai: hän käy säännöllisesti lenkillä, salilla tai joogassa, ellei vallan tanssi.

Juhlia aikuisen kodissa järjestetään säännöllisin väliajoin, lapsille pidetään ruhtinaalliset synttärikutsut. Ystävien kanssa käydään kahvilla ja lounaalla, puolison kanssa järjestetään parisuhdeaikaa. Lisäksi tavataan tietenkin myös sukulaisia ja loma-aikoina käydään kotiseudulla kyselemässä lapsuudenystävien kuulumisia. Näiden lisäksi tulevat firman pikkujoulut, taloyhtiön vuosikokous sekä vanhempainillat jokaista lasta kohden.

Kuitenkin kaupunkilaisaikuiselle jää vielä aikaa asioiden selvittelyyn. Nykymaailmassa selviteltävää on paljon: on etsittävä päiväkotipaikkoja, täytettävä kaavakkeita, vertailtava kouluja. Sairauksista, lomamatkavaihtoehdoista, kasvatuksesta, työpaikkamahdollisuuksista ja menovinkeistä on etsittävä ahkerasti tietoa. Verkossa ei lueta vain Wikipediaa vaan osallistutaan myös foorumeilla keskusteluihin mieltä askarruttavissa kysymyksissä, joihin muilla voi olla vastauksia. Ja kun on aika vaihtaa asunto suurempaan, auto uuteen tai pesukone toimivaan, ilmoituksia luetaan verkossa ja lehdissä ja hintoja vertaillaan pitkään, ehkä ekologisuuttakin. Blogeja kaupunkilaisaikuinen seuraa toki myös säännöllisesti.

Ellei sitten erehdy kirjoittamaan omaansa!

hyvinvointi mieli ajattelin-tanaan vanhemmuus
Kommentit (3)
  1. Frankfrutista
    28.4.2016, 20:37

    Hauskal ja mielenkiintosel taval kirjotettu! 😀

  2. Argh! Just näin! Jostain on pakko tinkiä, tosin mä tingin itse asiassa melkein kaikesta, mutta tän listan mahdottomuuden tajuttuani en enää tunne siitä huonoa omaatuntoa 🙂 Tänks!

    1. Niinpä. Joskus sitä hetken kaihoisasti muistelee opiskeluvuosia, jolloin kuvitteli velvollisuuksien ja tehtävien kaatuvan päälle, mutta todellisuudessa ei juuri muuta ollutkaan kuin omiin asioihin vapaasti käytettävää aikaa…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *