Näistä saan voimaa

Joku lukijoistani toivoi joku aika sitten postausta, jossa kertoisin vähän enemmän minusta itsestäni. Mitä teen, tai mitä elämältäni haluan. Mitä harrastan. Mitä muuta olen, kuin masennukseen sairastunut nainen?

Jos blogiani selaa taaksepäin, palaa vanhoihin teksteihin tai jos on kulkenut matkassani esimerkiksi ihan tuolta alkutaipaleelta asti, ehkä tietää suurinpiirtein millainen tyyppi olen ja millaista elämää elän. Alunperinkin blogialusta on nimenomaan muodostunut alustaksi ajatuksilleni. Kun sairastuin, on kirjoittaminen toiminut pääni sisäisen hullunmyllyn selkiyttäjänä, terapeuttisena keinona sekä ihanana harrastuksena. Ja tätä nykyä myös monelle vertaistukena – ja se, jos mikä, on ihan supermahtavaa! Kiitos, että luette.

Tänään pureudun siihen, mitkä asiat antaa minulle tällä hetkellä voimaa. Mitkä asiat saa olon tuntumaan hyvältä ja mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi. Ehkä voit poimia sieltä jotain uutta omaan arkeesi. Ja huom. tiedän sen, kun on masentunut, ei asiat välttämättä tunnu yhtään miltään. Silti kannattaa pyrkiä tekemään niitä juttuja, mitkä ennen toi iloa ja hyvää mieltä. Joskus se nautinto ja kiitollisuus vielä palaa. Välillä se voi tuntua todella raastavalta, kun tietää, miltä jonkun asian ”tulisi tuntua” ja kun se ei tunnukaan siltä. Tai ei ole voimia ja kiinnostusta tehdä yhtään mitään. Sen tuskallisen olotilan lopullisuus pelottaa. Kyllä minullekin tulee toisinaan edelleenkin vaiheita, kun olen esimerkiksi odottanut jotain kivaa asiaa tapahtuvaksi ja huomaan, ettei se sitten tunnukaan yhtään miltään. Nykyään osaan ottaa asiat vastaan niinkuin ne tulee, vaikkakin kärsimätön puoli minussa helposti nostaa päätään. Sekä nimenomaan pelko asioiden lopullisuudesta. Myöskin suorittajaosaa minussa tulee välillä pysäyttää.

Kysy itseltäsi mitä haluat

Lähdetään liikkeelle siitä, että mikään ei tunnu miltään etkä tiedä mitä haluat. Helpompaahan se on päättää tehdä kivoja asioita, kun asiat myös tuntuvat kivoilta. Mutta tuollaisessa olotilassa myös päättäminen on vaikeaa. Et tiedä, mikä sinulle olisi parhaaksi. Kaikki ratkaisut tuntuvat vääriltä. Kaikki vaihtoehdot tuntuvat vääriltä. Istu alas. Hengitä syvään. Mieti edes yksi asia, mikä voisi olla kiva. Yritä sulkea pois päästäsi kaikki velvollisuudet. Kaikki, mitä ”pitäisi” tehdä. Kuulostele rauhassa, mikä saisi sinut jaksamaan juuri nyt paremmin. Älä pakota mitään. Tällainen vastaava päivä oli itselläni joitakin viikkoja sitten. Tuntui, että pitäisi tehdä niin paljon kaikkea ja samalla tuntui, että pitäisi levätä ja olla tekemättä mitään. Noita päiviä tulee aina välillä ja se on suorastaan sellaista mielensisäistä taistelua. Sain kuitenkin itsestäni lopulta irti kaksi asiaa: haluan mennä metsään ja haluan nähdä hevosia. Se oli sitten sen päivän prioriteetti. Suuntasin keskuspuistoon ja näin hevosia.

Tee asioita, jotka tuottivat sinulle ennen iloa

Kertaus on opintojen äiti: Kannattaa pyrkiä tekemään asioita, jotka ennen toi sinulle iloa ja hyvää mieltä. Se voi olla mitä tahansa sellaista, joka on sinulle intohimo tai jollain tapaa tärkeää. Itselläni hyvää mieltä ja hyvää oloa tuovat tällä hetkellä esimerkiksi seuraavat asiat:

– Siisti koti. Tämän asian kanssa tosin täytyy välillä himmata, koska helposti siivoaminenkin lähtee käsistä ja sitä suorittaa niin kauan, että koti kiiltää (jotta olisi itseensä tyytyväinen). Ja jopa silloinkin, kun kroppa ja mieli pistävät vastaan ja tiedät, että pitäisi levätä. Silloin voi tehdä edes jonkun asian kotona edistääkseen siisteyttä ja yleistä viihtyvyyttä, mutta kaikkea katosta lattiaan ei kannata alkaa siivoamaan. Eikä mikään pakko ole tehdä mitään. Siivota kyllä ehtii. Olen myös huomannut, että jatkuva järjestelmällisyys toimii paremmin, kuin se, että jättää kaiken yhdelle päivälle. Silloin siivous ei tunnu edes sellaiselta urakalta. Ja jos on mahdollista, voithan välillä palkata siivoojan! Säästät aikaasi ja hermojasi. Mutta kaikki, pitäisi ja pakko -ajatuksella liikkeelle lähtevä tekeminen ei yleensä ole sitä aitoa, syvältä nousevaa tahtoa vaan velvollisuutta, vaativuutta, suorituskeskeisyyttäkin kenties.

– Aamukahvi. Ihmiset tarvitsevat rutiineja – minulle esimerkiksi aamukahvi on osa sitä. Pieni, mutta tärkeä asia oman hyvinvoinnin kannalta. Ahdistuneisuushäiriön tosin kanssa ei erityisesti suositella kofeiinivalmisteita sen vuoksi, että monella ne lisää ahdistustaipumusta. Itse pyrin pitämään kahvinmäärän jotenkin kohtuudessa. Helposti unettomuuden kanssa kamppaileva kuittaa väsymystään päiväsaikaan runsaalla kahvinjuonnilla, joka taas kostautuu illalla – ja kierre on valmis. Minusta tuntuu, että lämmin, tuoksuva kupillinen on myös ikäänkuin lohduntuoja. Mutta yhtälailla se voi olla mikä tahansa muukin lämmin juoma – Kurkumalatte? Vihreä tee? Kamomillatee? Kokeile, mikä on sinun juttusi. Aisti juoma kaikilla aisteillasi; miltä kuppi tuntuu käsiesi välissä, miltä juoma tuoksuu, miltä se maistuu, miltä lämpö suussasi ja nielussasi tuntuu? Keskittymällä näihin asioihin, teet samalla meditatiivista harjoitusta, lisäät tietoista läsnäoloa.

-Jooga. Erityisesti hitaat joogatunnit ovat suosikkejani – Yin, Slow Flow ja restoratiivinen jooga. Joogatunnit rauhoittavat usein (eivät aina, tässäkin on muistettava olla armollinen) mielensisäistä vilskettä, tuovat takaisin omaan kehoon, lisäävät niin itsetuntemusta kuin läsnäoloa, parantavat tasapainoa, lihaskuntoa, nivelten hyvinvointia sekä venyttävät kipeitä, jumiutuneita lihaksia. Joogatuntien tunnelma ja henki on minulle myös erityisen tärkeä; valaistus, tuoksut – mahdolliset eteeriset öljyt, tila, kanssajoogit ja joogaopettaja. Ehkä voin nyt paljastaa teille jotain; Ensi vuonna opiskelen itse yin -joogaohjaajaksi, sekä rentoutus & meditaatio -ohjaajaksi. Tuo asia antaa minulle suunnattomasti voimaa, iloa ja inspiraatiota. Tulen siis jossain vaiheessa pitämään omia tunteja ja tulen yhdistämään joihinkin tunteihin tai / ja mahdollisiin workshoppeihin kirjoitustehtäviä!! Vaikka tähän on vielä tovi, on tämä minulle ihan superpaljon innostusta tuova asia, valopilkku tulevaisuudessa.

– Unelmointi. Esimerkiksi opiskelu, unelmatyö, unelma ammatti, uusi koti, harrastus, puoliso, matka, lapset, koira… Mitä tahansa. Unelmakartat on ihan mielettömiä työkaluja. Sillä selkiytät itsellesi, mitä tulevaisuudelta haluat. Ja aina, kun keskityt niihin asioihin, tulet löytämään itsesi matkalta – koko ajan askel askeleelta kohti unelmiasi. Kartan avulla ikäänkuin manifestoit unelmiesi toteutuvan. Itselleni tuo ensi vuoden koulutus on yksi iso toteutunut unelma. Odotan, että pääsen opiskelemaan noiden mielenkiintoisten aiheiden pariin ja myöskin sitä, että jonakin päivänä saan vetää omia tunteja. Auttaa muita.

– Kirjoittaminen. Blogi on minulle tärkeä. Kirjoitan paljon ajatuksiani myös käsin. Teen listoja. Kirjoitan kalenteria. Yksi suurista unelmistani on saada ulos vielä jonakin päivänä kirja. En pidä asian kanssa mitään kiirettä, koska mikään hyvä ei valmistu pakottamalla. Haluan, että olen lopputulokseen täysin tyytyväinen. En halua mitään kovaa kiirettä ja deadlineja juuri nyt. Antaa sen syntyä pikkuhiljaa. Paljon materiaalia minulla on, ja kirjan synty on ajan kysymys. Kirjoittaminen lisää myöskin itsetuntemusta. Se keventää mielen taakkaa. Kun ajatukset saa paperille, voi olla, että pystyy tarkastelemaan niitä hiukan eri näkökulmasta. Samalla tavalla kaikki luova tekeminen; tanssi, maalaaminen… Ne ovat todellista itsensä toteuttamista, meditatiivista ja virtaavaa. Tanssilla ja maalaamisella pystyy hyvin ilmaisemaan itseään, purkamaan tunteita ulos.

– Diffuuseri ja eteeriset öljyt. Korvaa täysin tuoksukynttilät ja toimii monta kertaa tuoksukynttilöitä tehokkaammin (ja on paljon terveellisempi vaihtoehto). Ostin oman diffuuserin MUJI:n pop up storesta ihan vastikään. Olin haaveillut siitä vuoden ajan, mutta mietin, raskinko hankkia. Tuo omani toimii kerrallaan 180 minuuttia, siinä on kahden vuoden takuu ja se oli noin huntin hinnaltaan. MUJI:n verkkokaupasta ei voi tilata Suomeen ja viime vuotinen pop up ehti sulkea ovensa, ennen kuin päätin hankkia tuon kyseisen diffuuserin. Odottelin siis uutta pop up -myymälää ja nyt vihdoin sain sen. (Ja ensi syksynä MUJI avaa ovensa pysyvästi Suomessa!) On toki muitakin diffuusereita kuin tuo MUJI:n, mutta mielestäni se on kaikenkaikkiaan ollut äärimmäisen toimiva ja kivannäköinenkin vielä. Eteeriset öljyt vaikuttavat hurjasti henkiseen ja fyysiseen olotilaan. Niitä käytetään nimenomaan diffuusereissa, tuoksulyhdyissä, mutta myös iholle valmiina öljysekoituksina tai sekoittamalla eteerisiä öljyjä johonkin tuoksuttomaan öljypohjaan. HUOM. Eteeristä öljyä ei tule koskaan laittaa suoraan iholle, mikäli se ei ole valmis öljysekoitus, tai jollet ole sekoittanut sitä johonkin öljypohjaan / voidepohjaan. Minulla on ollut käytössäni nyt Lemongrass -öljy. Sen tuoksu puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa, virkistää ja kirkastaa mieltä, lisää keskittymiskykyä ja kohottaa mielialaa. Diffuuserin tuottava höyry kosteuttaa myös kuivaa huoneilmaa. Minulla on Ebrosén verkkokaupasta hankittu muutama Yoganhdan öljysekoitus; toinen on virkistävä ja toinen rauhoittava ja maadoittava. (Nämä siis tarkoitettu käytettäväksi nimenomaan suoraan iholle). Öljyt voivat olla apuna myös tuomaan unta. Kiinnostaisiko teitä lukea erikseen eri öljyjen vaikutustavoista? Voisin tehdä tästä ihan kokonaan oman postauksen. Voisin kertoa siinä, mitkä öljyt minun mielestäni ovat kaikkein laadukkaimpia, miten mitkäkin öljyt vaikuttavat ja mitkä tuoksusekoitukset ovat olleet omia suosikkejani. Toki voin myös kertoa siitä, miten luonnonkosmetiikkatuotteet sisältävät eteerisiä öljyjä ja miten esimerkiksi jonkun sarjan vartalovoiteella voi saada aivan samanlaisia virkistäviä vaikutuksia, kuin sillä, että sekoittaisit itse eteerisiä tippoja johonkin voidepohjaan. Tuoksuilla on myös voimakas vaikutus siinä, että ne voivat tuoda / palauttaa takaisin esimerkiksi dissosiatiivisesta tilasta tähän maailmaan (kuten kaikki muutkin voimakkaat aistimukset, esim. tunto.)

– Eläimet ja pienet lapset. Olen haaveillut koirasta pian kymmenisen vuotta. Siitä asti, kun jouduin luopumaan omastani. En kuitenkaan ole hankkinut koiraa tilanteeni vuoksi, että asun yksin, asuntoni on suht pieni ja olen vielä toipilas. Lemmikkieläin kuitenkin vaatii täyttä sitoutumista ja vastuuta. Aikaa ja voimia. Siksipä silittelenkin jokaisen vastaantulijan koiraa tai käyn keskuspuistossa ihastelemassa hevosia. Eläimet ovat viisaita ja niin pyyteettömiä. Niiden rapsutus on todella terapeuttista. Myös pienten lasten elämänilo, hetkessä eläminen ja aitous liikuttaa. Minulla on nyt kaksi tätitettävää, ja toisen näistä pojista sylikummikin olen. Vaikeimpina ja synkimpinä hetkinäkin kun mietin heitä, tai tapaan heitä, minun maailmani ikäänkuin pysähtyy ja tiedän, että minun on jaksettava heidän takiaan. Se on paras lahja, kun saa olla osa niin ihanien tyyppien elämää ja miten aidosti saa heiltä takaisin sitä onnea ja kiitollisuutta omasta olemassaolostaan. Lapset saa parhaimmillaan tuntemaan olosi tärkeäksi ja merkitykselliseksi.

– Ihonhoito, meikkaaminen, hajuvedet. Rakastan kauniita puteleita ja niiden sisältöä. Minulla on säännöllinen ihonhoitorutiini ja sen lisäksi, että se tekee iholle hyvää, tekee se myös mielelle hyvää. Useiden eri öljyjen sekoitukset kasvoöljyissä ovat aivan ihania. Luonnonkosmetiikkaan tottumaton voi aluksi hätkähtää tuoksujen mahdollista voimakkuutta, mutta niihin tottuu. Itse en enää kestä synteettisiä tuoksuja juurikaan. Hajuvedet tuovat hyvää oloa ja riippuen vähän tuoksujen sisällöstä, ne vaikuttavat samankaltaisesti kuin eteeriset öljyt. Itselläni jatkuvassa suosiossa on santelipuu, seetripuu, palo santo, appelsiininkukka, musta & pinkki pippuri. Meikkaaminen on minulle myös kuin terapiaa – voi käyttää luovuuttaan. Samalla juon yleensä aamukahvia ja kuuntelen musiikkia. Ne hetket ovat todella kivoja (kunhan ei ole kova kiire). En meikkaa siis siitä syystä, että olisin eri näköinen tai kauniimpi niin. Meikkaan, koska tykkään siitä. Näytän tietenkin huolitellummalta meikattuna ja on se osa minua, ja toki myöskin työtäni. Meikkaamalla korostan omia piirteitäni ja häivytän värivirheitä. Meikkaaminen on luovaa puuhaa. Tänään aion järjestellä kylpyhuoneen purnukat. Minulla on siellä erittäin järjestelmällinen järjestys; putelit on käyttöjärjestyksessä + omilla hyllyillään. Olen esteetikko, rakastan kauniita asioita.

– Äänikirjat. Olen nyt ollut hiukan laiska lukemaan, joten olen kuunnellut paljon äänikirjoja. Usein tosin nukahdan niiden pariin, mikä on ihan hyväkin juttu. Tällä hetkellä kuuntelen Eevi Minkkisen kirjaa Ole itsellesi armollinen. Lämmin suositus!

Antakaa palautetta mitä piditte hiukan erilaisesta postauksesta ja onko teillä jatkon suhteen jotain erityisiä toiveita, mistä haluaisitte kuulla? Lupaan ottaa toiveenne huomioon. Muistakaa olla armollisia itsellenne. Jatkuvasti pysähtyä päivittäin miettimään, oletteko tehneet asioita, jotka oikeasti palvelevat teitä vai oletteko tehneet asioita pelkästään velvollisuudesta? Yksikin hyvää tekevä asia riittää.

suhteet oma-elama terveys mieli
Kommentit (8)
 1. Moi! Painin ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriön kanssa ja kävin juuri juttelemassa terapeutin kanssa. Puhuimme tekemisistä, jotka antaisivat minulle hyvän olon ja rauhoittaisivat juoksevia ajatuksiani. Menin lukkoon, sillä en pystynyt keksimään mitään, mikä olisi tarpeeksi ”hyväksyttävää” tekemistä: en piirrä, runoile, laula, juokse jne.

  Luettuani tekstisi tajusin, että minullahan ON tekemistä, josta pidän, kuten siivoaminen, meikkaaminen ja koirien silittely 😀

  Kiitos, että avaat elämääsi kirjoitustesi kautta. Annat toivoa meille muillekin siitä, että emme ole yksin ja outoja.

  1. Moi Karolina,

   voi että miten paljon kommenttisi lämmittää sydäntäni. Joskus sitä pitää vaan kaivaa syvältä sisältä se, että hitto vie, minähän pidän siitä, että keittiön pöydät kiiltää! Sen ei tarvitse olla sen suurempaa. Tai puhtaiden pyykkien tuoksu, mukavan asun päälle pukeminen, kupponen teetä, eläimen rapsutus. Näistä se suuri onnikin lopulta koostuu, yksinkertaisista, pienistä hetkistä. Et todellakaan ole yksin tai outo. <3 Olet ihana.

 2. Kiva postaus. 🙂 Itselläni on myös hankinnassa Mujin diffuuseri, toistaiseksi olen käyttänyt eteerisiä öljyjä tuoksulyhdyssä sekä myös iholla laimennoksina/valmiina seoksina. Neal’s Yard Remediesin Remedies to Roll -setti, jossa on ihanat sekoitukset eri tilanteisiin. Nyt on käytössä myös NYR:n Focus öljy, ihana sekin!

  1. Kiitos Ulpustiina,

   joo suosittelen tuota MUJI:n diffuuseria – en ole vieläkään tuosta sitruunanruohon eteerisestä öljystä raskinut luopua. Mikään muu ei nyt tunnu kolahtavan. Sitten tarvitsen juuri sitä <3 Ja kiva kuulla, että sulla on noita öljyjä! Ne on oikeasti tehokkaita ja tarpeellisia. 🙂

Kommentointi suljettu.