Suoliston vaikutus ihon kuntoon

Ollaan jälleen lempi aiheeni äärellä, nimittäin ihonhoidon. Avaan jälleen ihonhoidollista arkkuani teille, ja toivon, että teillä olisi ehkä antaa ajatuksia jutun luettuanne tänne päin ja minulla taas teille sinne päin.

Minulla on aina ollut (kuulostaa hurskastelulta, mutta ymmärtänette) hyväkuntoinen, kirkas, heleä, kuulas, kaunis, terve, normaali iho. Olen ollut siitä tosi kiitollinen, koska työssäni nään jos jonkinlaista iho-ongelmaa. Ennen pidin oman ihoni hyvää kuntoa lähes itsestäänselvänä. Tottakai. Näinhän se on, että vasta sitten, kun joku muuttuu (vaikkapa nyt tässä tapauksessa ihon kunto) osaa sitä parempaa / sitä mitä oli ennen aina arvostaa. Muuten sitä ei aina edes muista. Ainahan se on ollut hyvä. Tämä sama pätee aika moneen asiaan, vaikkapa terveyteen. Ei sitä osaa aina arvostaa, ennen kuin joku paikka menee rempalleen.

No niin. Aloitetaampa alusta. Joskus vuonna 2011 ihoni muuttui normaalista sekaihoksi. T-alue alkoi rasvoittua ja kiillellä helpommin, mutta vältyin silti epäpuhtauksilta. Jo tämä muutos hämmensi, että joudunkin painelemaan kasvojani puuteripapereihin ja korjailemaan ehkä meikkiäni päivän mittaan. Ennen se oli aina ollut tasainen, normaali ja meikki oli ohut ja olin paljon jopa lähes meikittä. Enhän tarvinnut oikein mitään. Samoihin aikoihin selkääni ilmestyi finnejä ja selkäni rasvoittui normaalia helpommin. Samana vuonna jätin e-pillerit. Olin syönyt niitä yhdeksän vuotta. Luulen, että tällä oli tekemistä asian kanssa.

Selkä on ennallaan. Se ei enää selity pillereiden pois jäämisellä ja helposti se myös arpeentuu, koska sitä tulee raavittua ja revittyä, kun ei pysty kunnolla putsaamaan. Käytän pesuharjaa ja koetan myös parhaani mukaan kuoria ja öljytä. Samanaikaisesti se nimittäin on aika kuiva. Se (selkä) ei kuitenkaan ole suurin ongelmani, sillä selkä on lähes aina piilossa paitsi kesäisin. Tosin aurinko tekee aina ihmeitä sille.

Mutta. Viime keväänä alkoi suolisto-ongelmat. Vatsa jatkuvasti sekaisin. Ihan joka päivä. Ja samalla kaikenlaisia kupruttelu,- ja turvotusoireita. Kesäksi jätin gluteiinin pois ja se helpotti. Samaan aikaan lääkärillä kävin erilaisissa testeissä ja kokeissa, eikä mitään löytynyt. Lääkäri epäili ärtyvää paksusuolta mutta suositteli samanaikaisesti fodmap -ruokavaliota. Ja kertoi, että minulla mahdollisesti on gluteiiniyliherkkyys. En ole noudattanut fodmap -ruokavaliota tosiaankaan täysin, ja repsahdin viljoihin takaisin kesän jälkeen. Olen aina ollut herkuttelija, ihanat tuoreet leivät, pizzat, pastat… Miten ilman niitä voi olla? Vaikkakin, gluteiinittomia vaihtoehtoja on yhtälailla hyviä. Ainakin melkein. Myös kahviloissa ja ravintoloissa gluteiinitonta pyydettäessä hävettää. Koska se on trendi. Ajattelen, että ne luulee, että teen sen huvin vuoksi. Joskus käännän sen kysymällä; ”onhan teillä keliaakikoille sopivaa syötävää?” Sitten ei hävetä. No joo. Jatkuva ripuli on ehkä riittävän hyvä syy välttää viljoja. 

Viljat takaisin otettuani vatsa oli aluksi ok, kunnes meni taas huonoon kuntoon. Elokuussa alkoi iho oirehtia. Leukapieliin ilmestyi entistä enemmän tukkeumaa, tällä hetkellä siellä on havaittavissa jopa tulehdusta. Sama juttu otsan kanssa. Syvää pientä tukkeumaa ja syviä, kipeitä näppylöitä, joita ei saa ulos. Olen kokeillut erilaisia ihonhoitotuotteita ja käytössänihän on luonnonkosmetiikkatuotteet niin ihonhoidossa kuin meikeissäkin. Veikkaan, että vatsani ei kestä viljoja ja se alkaa sen takia näkyä kasvoilla. Tai ehkä osa syy on maitotuotteet? Monet sanovat, että maitotuotteet aiheuttavat ihoon helposti tukkeumia.

Ajattelin jättää viljat. Ja maidon. Aloittaa sinkkikuurin, ostaa maitohappobakteereja ja käydä Ruohonjuuresta puhdistavan savijuomakuurin. En ehkä kaikkea samaan aikaan, mutta kokeilen. Askel kerrallaan. Itsetuntoni on joutunut koetukselle huonontuneen ihon kunnon vuoksi ja olen tämän takia monet itkut itkenyt. Tilanne ei suinkaan ole niin paha, kuin voisi olla ja onneksi minulla on hyvät tuotteet ja pystyn epäpuhtauksia itsekin toisinaan putsaamaan. Mutta kun niitä tulee lisää. Ja lisää… Ja kun ne eivät rauhoitu eivätkä lopu. Eikä stressaaminen ihosta ainakaan paranna, päinvastoin. Mutta stressi tästä on tullut. Mietiskelin hetken myös kokeilla tällä hetkellä pinnalla olevaa suolaputsausta, mutta tästä ollaan montaa mieltä, ja olen enemmän itsekin sitä mieltä, että ei. Katja Kokko itseasiassa on kirjoittanut aiheesta tänään!

Leukapieliin ilmestyy usein hormonaalisista syistä johtuvaa näppylärykelmää ja otsaan taas vatsasta johtuvaa, esimerkiksi jos vikaa on kuona-aineiden poistossa (liittyy maksaan).

Onko kenelläkään samanlaista tilannetta tai kokemuksia? Haluaisin mielelläni kuulla, mikä mahdollisesti juuri sinulla on auttanut.

kauneus iho mieli liikunta
Kommentit (4)
  1. Mulla ei ole koskaan ollut hyvä iho, ellei ihan lapsuutta lasketa. 10-vuotiaana iho alkoi rasvoittumaan ja pukkaamaan finnejä ja epätasainen ja rasvoittuva (talvisin myös pintakuiva..) se on vieläkin, mutta onneksi finnejä ym on jokseenkin vähemmän. Mäkin oon nyt viimeaikoina perehtynyt suolistoasioihin ja tuohon fodmap-ruokavalioon terveyssyistä johtuen, ja mielenkiinnolla odotan, millaisia vaikutuksia ruokavaliomuutoksella on mahdollisesti ihoonkin. Ihan täysin en kylläkään ole fodmapia noudattanut, mutta etenkin vehnän kulutusta olen vähentänyt paljon, eikä muuten ole nyt turvottanut mahaa samalla lailla kuin aiemmin! Ainakin jotain vaikutusta siis on ollut. 🙂

    Tsemppiä sinne! 🙂

    1. Kuulostaa hyvältä! Suosittelen lukemaan Katja Kokon juuri ilmestyneen Aidosti Kaunis -kirjan. Siinä on hyviä vinkkejä erilaisten iho-ongelmien hoitoon! Tsemppiä sinnekin!

  2. Minulla todettu ärtyvä suolisto ja leukaan sekä ”suupieliin” tulee jatkuvalla syötöllä näppylää ja kuivia kohtia ja milloin mitäkin :/ En syö Fodmapin mukaisesti, joten syy todennäköisesti joko viljoissa tai maitotuotteissa. Muuten ihoni on ihan ok, joten ärsyttää, kun tuo leuka räjähtää käsiin >:D

    1. Kiitos kommentistasi. Näköjään leuka on sellainen alue, jossa näkyy suoliston epätasapaino. Vatsaa rauhoittamaan siis! Tsemppiä siis sinnekin! <3

Kommentointi suljettu.