Kaikki mitä ostelin, eli kuukauden ostospäiväkirja

Olen aina ollut säästeliäs, mutta en ole koskaan pitänyt kirjaa siitä, mihin rahani tarkalleen menevät. Ennen kuin nyt. Nyt olen jo muutaman kuukauden ajan kirjannut ylös kaikki menoni. Sillä vaikka olen lapsesta saakka ollut tarkan markan tyyppi ja nykyään säästän ja sijoitan mieluummin kuin shoppailen, aloin keväällä hermostua siihen, ettei minulla siitä huolimatta ollut kunnon käsitystä siitä mihin rahani menevät. Apuun oli otettava kunkin kuukauden ostospäiväkirja.

Erityisen kiinnostunut olin siitä,millaisia tavaroita hankin. Tämä johtuu siitä, että haluan rajoittaa kotiini päätyvää tavaramäärää mahdollisimman paljon — ja siitä, etten oikeasti tarvitse juuri mitään. Sillä kuten blogin ihka ensimmäisessä kirjoituksessa totesin: kaikkee on.

Meistä kaikki taitavat kuitenkin tietää, että tarpeista riippumatta tavaraa tuntuu toisinaan päätyvän kotiin ihan huomaamatta. Mistä erilaisia esineitä oikein ilmestyykään? Ja kuinka paljon niihin menee rahaa? Päätin ottaa siitä selvän, ja nyt jaan ensimmäisen kuukauden tulokset kanssanne kesäkuun kirjausten muodossa. Miltä siis näyttää minimalistin — tai ainakin minimalismia kohti pyrkivän — ihmisen kuukauden ostospäiväkirja?

Rebecca Solnit: Reflections on my nonexistence
Kesäkuun 2020 ostokset:

  • 6 kirjaa, yhteensä 48,30 €
  • Kirjekuorinippu Kierrätyskeskuksesta 1,50 €
  • Hame Fidasta 3 €
  • Venelakka ja pensseli 18 €
  • Lehtipino kirjaston poistomyynnistä 1 €
  • Taulukehys kirppisryhmästä 2 €

Yhteensä ostin siis erilaista tavaraa 71,80 eurolla. Sen lisäksi muihin vaihteleviin menoihin meni kesäkuussa seuraavasti rahaa: lahjoihin 70 euroa (mikä johtui lähinnä kumppanin syntymäpäivästä), muut-kategorian menoihin 9,55  euroa (mm. kirjaston myöhästymismaksuja ja postimerkkejä), herkkuihin 14,72 euroa, alkoholiin 7 euroa ja työpäivien lounastarpeisiin 5,10 euroa. Kuukauden ostospäiväkirja siis paljastaa, että kaiken kaikkiaan vaihteleviin menoihin kului 178, 17 euroa.

Näiden ostosten lisäksi kirjaan luonnollisesti ylös muunkin kulutukseni. Olen kuitenkin erityisen kiinnostunut kategorioista, joiden summat vaihtelevat. Asumisesta ja laskuista ei tietyssä pisteessä saa enää juuri säästettyä, mutta näistä saa. Kesäkuun ostospäiväkirjassakin näkyy selkeästi kategorioita, joista olisi helppoa — ja joista kannattaisi — vielä karsia.

Tämä pätee etenkin kirjoihin, sillä kuten listasta näkyy, ne ovat ehdoton heikkouteni. Toisaalta ne ovat myös ammattini ja harrastukseni, joten tapaan suhtautua tämän kategorian ostoksiin monia muita kategorioita hövelimmällä otteella. Onneksi en kuitenkaan ostele kirjoja ihan näin villisti joka kuukausi. Seuraavassa kuussa aion kuitenkin seurata tätä kategoriaa vielä tiukemmin ja kiristää kukkaronnyörejä vielä enemmän turhan kulutuksen suhteen.

Sillä kuten ensimmäisessä blogitekstissä kirjoitin: Mitä enemmän päästän irti ajatuksesta, että tarvitsisin ja haluaisin asioita, sitä vähemmän vahinkoa aiheutan ympäristölleni ja samalla sitä levollisemmaksi oloni muuttuu. Koska kaikkee on.

Olen siitä edelleen tismalleen samaa mieltä.

 

Jos raha ja säästäminen kiinnostavat, lue myös nämä:

Vuosi (melkein) ilman ostoksia

Reetan vaatehuoltobudjetti

3 x tapa ostaa hävikkiruokaa

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta raha ostokset
Kommentit (1)
  1. Ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä eikä silti tunne jäävänsä jostain paitsi. Paitsi tietenkin turhasta materiasta. Itse kysyin nykyisin itseltäni ennen ostopäätöstä: Tarvitsenko tätä todella? Tulisinko ilmankin toimeen? Ja usein kauppa jää tekemättä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *