40 ekovalintaa vastuullisempaan arkeen
Maanantaiaamun ensimmäinen ja tärkein uutinen oli IPCC:n ilmastoraportti, ilmastonmuutoksen hälyttävän nopea edistyminen ja kipeä tarve nopeille ja suurille muutoksille. Asiasta uutisoi mm.YLE ja Helsingin Sanomat ja varsinaisen raportin voi käydä lukemassa täältä. Ilmastonlämpenemistä hidastavat teot on tässä mittakaavassa tehtävä suurina poliittisina ratkaisuina ja samalla toivottava, että hiilikuormaa keventävät innovaatiot saadaan kehitettyä toimiviksi prosesseiksi riittävän ajoissa. Pelkkä odottelu ja voivottelu ei kuitenkaan riitä. Olen sen verran idelisti tai naiivi, että uskon myös yksilötasolla tehtävillä muutoksilla olevan merkitystä isojen linjojen lisäksi. Meitä kaikkia tarvitaan muutoksen tekemiseksi, kuten Debra Roberts IPCC:ltä toteaa – vaikka hän kyllä taisikin tarkoittaa kommenttinsa valtiotasolla.
Itseäni ilmastonmuutos ahdistaa siinä määrin, että vaikka en olekaan päättävässä asemassa ja minulla on vain se yksi ääni käytettävänä tulevissa vaaleissa, haluan tehdä jotain vaikka sitten vain ruohonjuuritasolla. Olen omassa perhessäni ja elämässäni tehnyt jo vuosien ajan pienen pieniä muutoksia ekologisempaan ja vastuullisempaan suuntaan. Muutoksien tekeminen ajan kanssa on tietenkin paljon helpompaa kuin kertarysäyksellä, mutta ehkä tästä on inspiraatioksi jollekulle, joka ei kenties vielä ole tehnyt samoja muutoksia. Jokaisen mahdollisuudet eri ratkaisuihin ovat toki riippuvaisia siitä missä ja miten asuu – se mikä on helppoa kaupungissa, voi olla vaikeaa maaseudulla ja toisaalta kaupungissa ei ole mahdollisuutta kaikkeen siihen mitä maalla tai vaikka lähiössäkin asuessa voi tehdä. Itse asumme vuokralaisina vanhassa kerrostalossa Helsingin keskustassa. Emme todellakaan ole pyhimyksiä tai toimi aina johdonmukaisesti, mutta pyrkimys on hyvään. Me voisimme tehdä vielä enemmän ja pieniä parannuksia opettelemmekin jatkuvasti!
EKOYSTÄVÄLLISIÄ VALINTOJA ARJESSAMME:
Koti
1. Ovessamme on ”ei mainoksia”-kyltti, joten postiluukusta kolahtaa vain ne postit, joissa on kirjattuna oma osoitteemme.
2. Olemme vaihtaneet kaikki mahdolliset laskut e-laskuiksi, jotta voimme välttää turhaa paperiroskaa. Tilaamme paperisena vain viikonlopun Hesarin ja luemme lehden muuten sähköisenä.
3. Olemme valinneet ekosähkön.
4. Sammutamme valot ja sähkölaitteet silloin, kun emme tarvitse niitä. Päivisin avaamme verhot ja sälekaihtimet täysin ja hyödynnämme päivänvaloa niin kauan kuin sitä riittää. Emme jätä valoja huoneisiin, joissa emme oleskele tai pidä televisiota päällä ellemme katsele sitä.
5. Pidämme kotimme lämpötilan talvisin kohtuullisen viileänä, noin 19 asteisena. Me emme voi vaikuttaa kotimme lämmönlähteeseen, mutta pitämällä kotimme lämpötilan kohtuullisen voimme vaikuttaa ede hieman siihen kuinka paljon energiaa oman asuntomme lämmitykseen kuluu.Viihdymme villasukissa ja neuleissa ja sohvalla löhötessä voi halutessaan kietoutua torkkupeittoon. Sekä minä, että mieheni olemme jo lapsuudenkodeisamme tottuneet kulkemaan villasukissa, joten kuumat asunnot on meille pikemminkin kauhistus. Aina on kaapeista löytynyt villasukat lainaan meillä käyville vieraillekin, jos siihen on ollut tarvetta.
6. Ostamme huonekalut mahdollisuuksien mukaan kierrätettyinä, jos sopiva yksilö löytyy, ja hyödynnämme myös sukulaisten vanhoja huonekaluja. Kunnostamme mielellämme jo olemassa olevaa emmekä muuta sisustustyyliämme trendien mukaan. Emme hyväksy kotiimme tavaroita, joihin emme ole valmiita sitoutumaan ja joskus ostamme myös uutta. Kotimme sisustus onkin täynnä kerrostumia, joista uusimmat ovat tältä syksyltä ja vanhimmat johtavat ensimmäiseen omaan kotiin, lapsuudekotiin ja mummolaankin asti.
Keittiö
7. Kierrättämme biojätteen, muovin, paperin, kartongin, lasin ja metallin. Kierrätykseen kelpaamattomat jätteet lajittelemme ohjeen mukaan sekajätteisiin ja toki hoidamme asianmukaisesti myös patterit yms vaaralliset jätteet. Pyrimme monilla valinnoillamme myös karsimaan kotona syntyvän jätteen ja kotiin kantautuvan jätteen määrää, jotta myös kierrätetävä jätetttä syntyisi mahdollisimman vähän. Kotoamme löytyy roskakorit vain keittiöstä sekä erillinen paperikori esikoisen huoneesta, mikä helpottaa kierrätystä ja on suhteessa vähempään roskien tuottamiseen.
8. Olemme korvanneet paperiservetit ja talouspaperin kankaisilla lautasliinoilla ja räteillä.
9. Meillä kaikilla on omat vesipullot, joita kuljetamme mukanamme.
10. Käytämme muovipussien sijaan isoja kauppakasseja ja vanhoista verhoista ompelemiani kestohedelmäpusseja. Kannamme repussa ja käsilaukussa kangaskassia mukana vakiovarusteena.
11. Emme osta emmekä käytä muovirasioita tai tuorekelmua, vaan säilytämme ruoan ja pakkaamme eväät metallisiin tai lasisiin purkkeihin ja rasioihin sekä mehiläisvahakääreisiin. Meiltä löytyy myös yksi pestävä leivinpaperin korvaava silikonialusta, mutta käytämme sen ohella myös leivinpaperia.
12. Käytämme sanomalehteä bioastiassa suojana pussin sijaan.
13. Syömme koko perhe kasvisruokaa ja itse syön ensisijaisesti vegaanista ruokaa. Ravintolassa valitsemme mielellämme ja kotona valmistamme vegaanista ruokaa, vaikkei koko perheemme ihan 100% vegaani vielä olekaan, sillä mies ja lapset syövät myös kalaa sekä muna ja maitotuotteita. Suurimmaksi haasteeksi on kuitenkin osoittautunut isovanhemmat, jotka lukuisista pyynnöistämme huolimatta syöttävät lapsille lihaa, kun lapset ovat heillä hoidossa.
14. Vältämme ruokahävikkiä suunnittelemalla ruokaostoksemme ennen kauppaan menemistä. Usein suunnittelemme samalla kertaa myös useamman päivän menun, jotta voimme hyödyntää ostamamme ruokatarvikkeet kokonaisuudessaan.
15. Ostamme leipätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia useasti viikon aikana, jotta ehdimme syödä kaiken ostamamme ennen kuin ne pilaantuvat. Suosimme satokauden tuotteita.
16. Hyödynnämme lempituotteitamme useissa eri ruokalajeissa ja pyrimme välttämään sellaisten ruokatuotteiden ja kokeilujen ostamista, jotka päätyisivät lopulta kokonaan tai osittain roskikseen.
17. Hyödynnämme mahdolliset ruoantähteet joko seuraavana päivänä lounaseväinä tai toisessa ruokalajissa, esim. pastakastike sopii pitsan täytteeksi ja keitetty peruna taipuu hyvin moneen eri ruokalajiin, keitetyn bataatin voi hydyntää vaikka leivonnassa ja salsakastikkeen jämät maistuvat lämpimien voileipien kaverina. Pilaantumisvaarassa olevat kypsät hedelmät voi helposti piilottaa makeisiin leivonnaisiin tai smoothieihin, jolloin nyrpistelyn sijaan ne saavat osakseen herkkusuiden napsaavat suut.
Kylpyhuone
18. Kaikki käyttämämme hygienia- ja kosmetiikkatuotteet on luonnonkosmetiikkaa (poislukien hammastahna, jossa käytämme hammaslääkäriemme suosittelemia tuotteita).
19. Käytämme palamuotoisia tuotteita mahdollisuuksien mukaan pakkausjätteen välttämiseksi ja kuljetuspäästöjen pienentämiseksi. Meillä on tällä hetkellä käytössä palamuodossa käsisaippua, shampoo, suihkusaippua, kasvoputsari ja sappisaippua (tahranpoistoon).
20. Olemme karsineet turhien kosmetiikkatuotteiden ostamista. Olemme etsineet itsellemme ja koko perheellemme toimivat tuotteet ja pysyttelemme niissä. Suosimme monikäyttöisiä tuotteita. Käytämme ostamamme tuotteet loppuun ennen uusien ostamista ja kierrätämme asianmukaisesti tyhjät tuotepakkaukset.
21. Käytän kuukautiskuppia kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan. Oman liki 10 vuoden kokemukseni mukaan kuukuppi on myös huomattavasti mukavampi käyttää kuin kertakäyttöisen vastineensa ja tulee ajan kanssa myös merkittävästi edullisemmaksi.
22. Käytämme pestäviä puuvillaflanelli lappuja vanulappujen ja pumpulin sijaan. Pumpulipuikkoja emme käytä lainkaan.
23. Muovisten pesusienten sijaan käytämme virkattuja ja pestäviä tawashi-pesimiä.
24. Pesemme täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä veden tuhlaamista välttääksemme. Etenkin neuleita huollamme myös tuuletamalla ja vältämme mutenkin vaatteiden turhaa pesemistä.
25. Emme omista emmekä käytä kuivausrumpua, vaan kuivaamme pyykit huoneilmassa. Tämä myös kosteuttaa mukavasti talvisin kuivaa huoneilmaa.
26. Suljemme suihkun saippuoinnin ajaksi. Kuopus käy pesulla usein jomman kumman vanhemman mukana, jolloin pesut hoituvat samalla suihkuttelulla niin lapselta kuin vahemmaltakin eikä vesileikkien vuoksi tarvitse valuttaa ylimääräistä vettä.
Siivouskaappi
27. Käytämme ekologisia pesuaineita. Mahdollisuuksien mukaan ostamme tuotteet isommissa täyttöpakkauksissa, jotta voimme vähentää pakkauksista kertyvän jätteen määrää. Valmistamme joitakin puhdistustuotteita myös itse (esim. pyykkietikkaa) ja hyödynnämme siivouksessa paljon vanhoja konsteja kuten etikkaa ja ruokasoodaa.
28. Käytämme pestäviä kankaisia tai neulottuja tiski- ja siivousrättejä.
29. Tiensä loppun tulleita vaatteita hyödynnämme leikkaamalla ja ompelemalla niitä mm. siivousräteiksi ja talousräteiksi. Vanhasta paidasta leikattu rätti toimii hyvin pikkupyyhkeenä kuivaamaan sateessakastuneen polkupyöränsatulan. Vanhoista vaatteista leikattuja rättejä käytetään myös polkupyörien kunnostuksessa. Seuraava projektini on ommella vanhoista lakanoista perheellemme kestävät nenäliinat niille säilytyspussit. Lasten vaippa-aikana vanhoja pyyhkeitä leikeltiin kestovaippoihin lisäimuiksi.
Vaatekaappi/makuuhuoneet
30. Kierrätämme ja lahjoitamme lastenvaatteita ystäväpiirissä. Etenkin kuopus kulkee yli 90% ystäviltä ja sukulaisilta saaduissa kierrätetyissä vaatteissa. Esikoiselle kierrätysvaatteita ei löydy ihan niin helposti, mutta kaappien kätköistä hänen käyttöönsä on löytynyt mm. minun vanhat unisex sadetakkini ja parkatakkini sekä mummoni aikoinaan neulekoneella neulomia lapasia. Lahjoitamme lasten pieneksi käyneet vaatteet taas ystävien pienemmille lapsille eteenpäin.
31. Myymme tai lahjoitamme lasten vanhat lelut eteenpäin. Samoin kierrätämme vanhan soittimen takaisin soitinliikkeeseen esikoisen vaihtaessa viuluaan kokoa suurempaan. Lapsillamme on käytössä myös minun ja mieheni lapsuudesta vanhoja leluja ja tavaroita. Kuten muunkin kotiimme tulevan tavaran myös lelujen kohdalla noudatamme kriittistä ajattelua – emme nappaa mukaan muovisia pikkuleluja tai osta pääsiäisenä yllätysmunia. Jouluna ja syntymäpäivinä uusia leluja saadessaan lapset myös luopuvat osasta vanhoja lelujaan.
32. Hyödynnän kirpputorien tarjontaa mahdollisuuksien mukaan myös oman vaatekaappini tarpeisiin. Kun ostan uutta, pyrin asioimaan eettisesti kestävien merkkien liikeissä ja ostan vaatteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta – tämä pätee myös kirpputoriostoksiin! Oman tyylin tunteminen helpottaa vaatekaapin hallintaa ja hutiostosten välttämistä.
33. Annan minulta käyttämättä jääneet hyväkuntoiset vaatteet ystävilleni ja sisarilleni. Lisäksi tarvittaessa myös lainaamme vaatteita toisillemme.
34. Pyrimme vähentämään kaappiemme vaatemäärää emmekä aina osta uutta lahjoitettujen tai tiensä päähän tulleiden vaatteiden tilalle.
35. Korjaamme ja parsimme vaatteita, jos niihin tulee korjaamalla selvitettäviä pikkuvikoja. Pidämme myös muuten hyvää huolta vaatteistamme esim. neulekammalla saa nyppyyntyneen neuleen uudistettua jälleen edustuskuntoon ja tahran esikäsittelyllä ennen pesua saa pahoin tahriintuneen vaatteen jälleen käyttökelpoiseksi.
Kaupungilla liikkuminen ja matkustaminen
36. Liikumme arjessa jalkaisin, polkupyörällä tai julkisilla. Meillä on auto, mutta käytämme sitä hyvin harvoin. Olemme harkinneet autosta luopumista, mutta huomasimme tarvitsevamme omaa autoa kuitenkin freelance-työn liikkuvuuden vuoksi. Nyt pohdimme dieselillä kulkevan automme vaihtamista uuteen ympäristöystävällisempään versioon.
37. Emme harrasta shoppailemista. Emme vietä aikaa kaupoilla, vaikka keskustassa asummekin. Kun tarvitsemme jotain, lähdemme silloin etsimään juuri siihen tarpeeseen vastaavaa tuotetta. Vältämme heräteostoksia ja muutakin turhaa ostamista – myös kirpputoreilta.
38. Kieltäydymme ilmaisista näytteistä ja turhista pilleistä, kertakäyttöastioista, vanupuikoista yms. kertakäyttöisestä roinasta.
39. Hyödynnämme ahkerasti kirjastopalveluja. Luemme mielellämme, mutta haluamme pitää oman kirjahyllymme sisällön aisoissa. Niinpä ostamme vain sellaisia kirjoja, joita luemme varmasti useammin kuin kerran. Lainaamme kirjoja myös ystävien kesken. Kun aikoinaan karsimme kirjahyllyämme annoinn perheittemme ja ystäviemme ensin käydä kirjapinot läpi ja ottaa haluamansa, loput veimme kirjaston vaihtopisteelle.
40. Lennämme vain hyvin harvoin. Teemme matkan ulkomaille noin kerran vuodessa ja silloin yleensä jonnekin päin Eurooppaa. Lentokoneen olemme valinneet matkustustvaksi ajallisista syistä, kun pidempään matkaan ei ole ollut muuten mahdollisuutta. Liki 8-vuotisen yhteiselomme aikana varsinaisia kaukomatkoja on kertynyt vain yksi, kun lensimme viitisen vuotta sitten mieheni veljen luo Kaliforniaan. Jatkossa harkitsemme tarkasti ennen kuin vraamme lennot ja haluamme myös kompensoida hiilikuormaa rahallisesti silloin, kun valitsemme lentokoneen.
Yllätyin iloisesti, kun huomasin myös Homevialauran Lauran laittaneen liikkeelle haasteen #mitäminäolentehnyt – great minds think alike! Laura kirjoitti osuvasti vastuullisten valintojen merkityksestä jokaisen elämässä: ”Vastuullisempi elämä ei ole kilpailu, jossa vain paras voittaa – enemmänkin se on laiva, jonk amyötä me kaikki uppoamme, jos kyydissä on yhtään äyskäröimisestä lintsaavaa vapaamatkustajaa.”
Millaisia ekovalintoja teillä on tehty tai tullaan tekemään? Jaa vinkkisi!
Käy myös tekemässä Sitran elämäntapatesti oman hiilijalanjälkesi laskemiseksi. Testin tulosten yhteydessä annetaan myös hyviä vinkkejä niistä keinoista, joilla omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää.
Lue myös:
Kuvat: Pixabay
Iso hatunnosto! Moneen kohtaan jo samaistunkin ja varsinkin keittiöhommien osalta, mutta myös petrattavaa löytyy. Hyvä idea toi vanulappujen korvaaminen, niitähän kuluu sellanen 365 vuodessa.. Ja hei mistä saa neulekampoja?
Mä ostin oman neulekampani Arelalta. Ei maksanut paljon ja sillä on pelastettu jo useampi neule röntästä edustuskuntoon. Mohairia varten pitää olla vähän erilainen neulekampa pörröisyyden vuoksi. Mohairkampoja myy ainakin Balmuir.
Kuulostan ihan rikkinäiseltä levyltä mutta VITSI että ihailen teitä! <3
<3