Miniaskelin kohti minimalismia: Raha

pexels-photo-350349.jpeg

Olen näitä ensiaskeliani minimalismin suhteen ottaessani huomannut yhden odottamattoman ja minut iloisesti yllättäneen asian: Minimalismi säästää rahaa. Syy näihin säästöihin on yksinkertaisesti siinä, että minimalismin myötä tarve kuluttamiseen on vähentynyt. Tulot ovat pysyneet tämän reilun puolen vuoden aikana samana kuin aiemminkin, mutta oma kulutus (nyt puhun erityisesti omista rahoistani, en perheen talouden kuluista) on vähentynyt niin merkittävästi, että rahaa on jäänyt helposti kulutukseen varatuista rahoista yli.

Minun ei usein yksinkertaisesti tee mieli ostaa juuri mitään. Koen, että minulla pääsääntöisesti on jo kaikkea, joten harvat ostokset liittyvät enemmänkin loppun kulutettujen asioiden korvaamiseen tai niiden korjaamiseen. Olenkin saanut suurta mielihyvää parsiessani roimalla annoksella tunnearvoa varustetut lapaset ja siitä, että parsimista varten ostetusta lankakerästä syntyy kuopukselle tarpeesen tulevat ohuet villasukat väli- ja kesäkaudelle. Uudet tavarat olen pyrkinyt hankkimaan kestävinä vaihtoehtoina, jotta korvaamisen sykli tulisi yhä pidemmäksi. Vähentynyt kulutus on myös mahdollistanut aiempaa laadukkaammat tuotteet ja keskittymisen myös käyttämieni tuotteiden eettisen ja ekologisen puolen pohtimiseen. Toisaalta olen myös päässyt eroon monista sellaisista ”turhista” menoeristä, kun olen yksinkertaistanut pukeutumistyyliäni ja ihonhoitorutiinejani.

Kulutuksesta yli jääneitä rahoja olen suunnannut entistä enemmän säästöihin ja sijoituksiin, joilla voin turvata tulevaa ja varautua yllättäviin menoihin (kuten vaikka niihin lääkärikuluihin). Ehkä joskus ostamme oman asunnonkin. En käyttänyt lainkaan luottokorttia lokakuun ja helmikuun välillä. Tuo luoton käyttämisen lopettaminen toi minulle aivan suunnattoman paljon mielihyvää. Olin täysin velaton ja vapaa. Saadessani palkan jäi käyttövarani minulle vapaasti käytettäväksi sen sijaan, että se valuisi luottokorttilaskuun. Olen aina pitänyt huolta siitä, etten ole käyttänyt luottokorttia muuten kuin maksuaikaominaisuudessa, mutta silti on ihana tunne kun luoton saldo on kaunis 0. Maaliskuussa, kun silmäni yllättäen tulehtui todella vakavasti, oli useita viikkoja toistuvia lääkärimaksuja ja lääkekuureja maksettava käyttövarojen lisäksi myös luotolta. Onneksi luotolla oli varaa, vaikka säästötilin summa ei vielä kovinkaan suureksi ollut ehtinytkään. Kuukauden tai parin sisällä saan kyllä nämäkin laskut helposti maksettua ja samalla luottokortti jää taas käyttämättä.

Minulle minimalismi ei näyttäydy kaikesta omaisuudesta luopumisena tai numeerisesti määrättyinä omaisuuslistoina eikä jonkin tietyn tyylisunnan toteuttamisena pukeutumisessa tai sisustuksessa. Minulle minimalismi on keskittymistä siihen mikä on minulle henkilökohtaisesti tärkeintä. Raha ja karttuva omaisuus sekä tasapainoinen talous tuovat turvaa ja vakautta elämään ja sillä tavalla tekevät siitä yksinkertaisempaa. Raha ei kanna arvomerkityksia, se ei ole hyvää eikä pahaa. Minulle rahalla on välinearvo sen kautta, mitä mahdollisuuksia raha ja varallisuus voivat tuoda elämääni esimerkiksi lomamatkan, kodin tai terveellisen ruoan muodossa.

 

Lue myös:

Miniaskelin kohti minimalismia

Miniaskelin kohti minimalismia: hidastaminen

Miniaskelin kohti minimalismia: minimalismi ja kuluttaminen

Miniaskelin kohti miniamalismia: pyykkivuoria ja ihania yllätyksiä

Miniaskelin kohti minimalismia: yksi asia kerrallaan

Miniaskelin kohti minimalismia: kirjasto, rakkaani

Miniaskelin kohti minimalismia: ei vain tavaraa

 

 

Kuva: Pexels.

 

suhteet oma-elama raha
Kommentit (6)
 1. Ihailtava ja tavoiteltava elämäntyyli! Itsellä ei oo mitenkään ”ongelmaa” kulutuksen suhteen, mutta tulee myös kyllä ostettua asioita, joita ei oikeesti tarviis 😀 pitääkin rupee seurailee sun postauksia, jospa inspiroituis 🙂

  1. Kiitos 🙂

   Mä olin itsekin ollut melkoinen ostoksilla kävijä aikoinani. Tää raha-asia on vain yksi positiiinen asia muiden minmalismin mukanaan tuomien hyvien juttujen joukossa.

 2. Tämän oon huomannut itsekin. On todella ihanaa että minimalismin hyödyt on niin laajat. Ja jos välillä tuntuu että kulutushysteria iskee, voi palata tähän blogiin ja inspiroidua takaisin oikeasti olennaisten asioiden äärelle. <3

  1. On todella helppoa, kun säästää ilma, että edes ajattelee säästävänsä. Minimalismi on osoittanut hyvät puolensa jo niin monella elämän osa-alueella, että ihmettelen miksen jo aiemmin ole tätä muutosta alkanut puuhaamaan.

   Olet kultainen <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *