Zero waste: Virkattu pesusieni

Zero wasten ja minimalismin myötä olemme pyrkineet vaihtamaan kertakäyttötuotteet kestäviin ja pestäviin tuotteisiin, jotka palvelevat käytössä vuosia. En ole koskaan ollut muovisten pesusienten tai ns. pesuruusujen ystävä, mutta kaipaan jotakin kättä huokoisempaa vähentämään käytettävän saippuan määrää. Olen ostanut luffapalalla terästettyn pesulappun, mutta se ratkeili saumoista alle vuodessa ja sen pestävyys hygienian takaamiseksi on vähän niin ja näin. Harkitsin myös kasviperäisten luonnon luffasienten hankkimista, mutta nelihenkisessä perheessä, jossa on vain yksi suihku on pesusienten sekaantuminen todennäköisempää kuin se, että jokainen palauttaisi pesusienensä aina oikeaan paikkaan.

Japanilainen tawashi

Jälleen kerran loistava ratkaisu ongelmaan löytyi katsomalla menneisyyteen. Reilu vuosi sitten virkkasin hamppulangasta japanilaisen tawashi-pesimen. Tawashi on pyöreä virkattu zero waste pesusieni. Ihastuin sen helppokäyttöisyyteen, mutta hamppulanka oli herkälle iholle hieman liian karkea, joten siirsin pesimen siivouskäyttöön, mihin se sopii täydellisesti. Tänä kesänä päädyin virkkaamaan pesimet koko perheelle pehmeästä puuvillalangasta. Kuopus sai valita eri värit jokaiselle perheenjäsenelle, joten vaaraa pesusienten sekaantumisesta ei ole. Muhkeasta langasta syntyi mukavan kokoiset pesimet, jotka pehmeytensä ansiosta sopivat niin aikuisen kuin lapsenkin käteen. Käytön jälkeen tawashi huuhdellaan ja ripustetaan lenkistä kuivumaan kylpyhuoneen seinään kiinnittämiini koukkuihin.

Tawashin virkkaaminen on helppoa ja nopeaa puuhaa. Juuri sellaista helppoa pientä kesänäpertelyä, jota voi tehdä yhtä hyvin leikkipuistossa, laiturilla kuin sohvannurkassakin. Käytin netistä löytämääni ohjetta ja muokkasin virkkuukoukun koon käyttämääni lankaa vastaavaksi. Työ on niin helppo, että siihen uskaltaa tarttua, vaikka olisi viimeksi pitänyt virkkuukoukkua kädessään ala-asteen käsityötunneilla. Tarvittavat silmukat on ketjusilmukka, kiinteä silmukka, puolipylväs ja pylväs, joita toistetaan jokaisella kerroksella. Tawashi virkataan tasona ja ommellaan lopuksi pyöreään muotoonsa. Itse hoidin homman yksinkertaisiin ratkaisuihin mieltyneenä kanavaneulan sijaan samalla virkkuukoukulla, jolla virkkasin tawashin. Jätin työn alkuun pidemmän langanpään, jolla sitten ompelin tawashin lopuksi kokoon. Langanpäät piilotin lopuksi valmiin työn sisälle.

Omissa tawasheissani käytin Sandnes Garnin Mandarin grandea ja koon 4,5 virkkuukoukkua, jolloin lopputulos oli pehmeä ja virkkausjälki sopivan kiinteää. Kuopus valitsi väreiksi vanhanroosan (väri 4032), tummansinisen (väri 6364), turkoosin (väri 7024) ja vihreänkeltainen (väri 2015). Kerästä sai helposti virkattua yhden tawashin. Jäljelle jääneistä langanjämistä neuloin helmineuleella kestovanulaput. Näin koko lankakerä tuli käytettyä eikä hukkapätkiä jäänyt. Lanka kestää 60 asteen pesun, joten voin huoletta heittää sekä tawashit että vanulaput pesukoneeseen muun pyyhe- ja lakanapyykin sekaan.

Tawashit on nyt testattu käytössä ja todettu erinomaisiksi.

Lue myös:

DIY pyykkietiikka

DIY deodorantti x 3

Ekologinen DIY yleispuhdistusaine

Täydellinen DIY vartalovoide

Zero waste ikkunanpesu

12 + 1 asiaa, joita en enää osta

koti diy vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Tosi kiva idea! Juuri mietin yksi päivä, että pitäisi hommata / tehdä jokin pesusieni.

    1. Meillä näistä on tykätty todella paljon! Tekeminenkin on niin helppoa, että valmista tulee varmasti. Jämälangan kesto vanulaput on ihanan pehmoiset ja sopivat herkällekin kasvojen iholle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *