Apua ärtyneeseen suoleen (IBS) – viisi tehokasta keinoa!

Ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS tuntuu löytyvän jo valitettavan monelta, joka on yrittänyt saada jotain vastauksia vatsaoireilleen. Itsekin kyseisestä oireyhtymästä kärsivänä halusin jakaa muutaman hyväksi havaitun keinon, joita kannattaa testata omalle vatsalleen arkea helpottamaan. <3

Haluaisin ensin muistuttaa, että en ole lääkäri ja suosittelen aina konsultoimaan vatsa- ja suolisto-ongelmissa omaa lääkäriä oikean diagnoosin saamiseksi. Tästä artikkelista voit hyötyä saadessasi IBS-diagnoosin eli kärsit herkästä stressivatsasta – miksikä sitä ikinä haluaakaan nimittää.

Hyvä tietää ärtyneen suolen (IBS) oireista

Vuosia IBS:stä kärsineenä en halunnut tyytyä ”romukoppadiagnoosiin”. Romukoppadiagnoosilla tarkoitan sitä, että suolisto on ärtynyt jostain, mutta kukaan ei tiedä, että mistä? Käytännössä sen kanssa pitäisi siis vain selvitä. Moni vatsavaivainen tietää, mitä arki voi pahimmillaan olla. Ahdistusta, rajoituksia ja väsymystä.  Kyllä, en varmasti ole ainut vatsapotilas, jolle lääkäri yrittää tarjota mielialalääkitystä.

Valitettavasti IBS on usein ensimmäinen diagnoosi, ennen kuin oireet muuttuvat rajummiksi. Kun oireet ovat tarpeeksi pahoja, voidaan antaa jokin selkeämpi diagnoosi ja määrätä siihen lääkkeet. Kannattaa kuitenkin muistaa,että kehosi yrittää aina oireiden välityksellä kertoa sinulle jotain. Oire on siis merkki jostain, mikä pitäisi pyrkiä korjaamaan. 

Jos olet kiinnostunut selvittämään ärtyneen suolen oikeaa syytä, voin lämpimästi suositella funktionaalista lääkäriä esim. Nordic Clinicia tai Antioksidanttiklinikkaa Helsingissä. Heillä on kokonaisvaltaisempi näkemys vatsaongelmiin ja enemmän työkaluja niiden alkuperän selvittämiseksi. Olen hyödyntänyt molempia omassa tutkimustyössäni ja saanut aivan valtavasti apua mm. tekemällä suolistoanalyysin.

Suolistoa saattavat ärsyttää lukuisat eri tekijät, joista stressi on varmasti yleisin pahis. Stressi vaikuttaa suusta ruuansulatukseen asti ja siihen, toimiiko ruuansulatuksen osalta oikeastaan mikään. Isoimman muutoksen olen itse saanut aikaiseksi löytämällä toimivan ruokavalion (ei stressiä siitä, mitä saa syödä ja mitä ei) ja ottamalla syvähengittelyt arkeen vauhdin hiljentämiseksi. Syvähengittelyt vaikuttavat suotuisasti koko ruuansulatuskanavaan hermostoa rauhoittaen. En uskonut tähän ollenkaan, ennen kuin otin epätoivoisena testiin. Sen avulla koko ruuansulatuselimistöllä on paremmat mahdollisuudet edes yrittää toimia normaalisti. Stressi ja kiire saavat meidät hengittämään pinnallista hengitystä, jolloin monet asiat kuona-aineiden poistosta lähtien sakkaavat.

Seuraavaksi siis kerron omat vinkkini IBS-vatsan oireilun helpottamiseksi. Muistutan, että olemme yksilöitä, mikä tarkoittaa myös yksilöllistä reagointia eri tapoihin ja tuotteisiin. Vain kokeilemalla voit saada selville, mistä voisit saada apua. Pysythän siis matkassa avoimin mielin <3

Kapselimuotoiset hiilitabletit kulkevat kätevästi matkassa mukana.

1. IBS -apu: Hiilitabletit ja piigeeli

Hiilitabletit ovat vanha ja täysin luonnollinen keino poistaa myrkkyjä kehosta. Ne imevät itseensä haitallisia aineita ja poistuvat ulosteen mukana. Monet biohakkerit (kuten minä) käyttävät hiilitabletteja epämääräisten aterioiden tai grilliruokien jälkeen vatsaoireita lievittämään. Se poistaa myös tehokkaasti ilmaa vatsasta. Muistathan ottaan hiilitabletit yli neljän tunnin aikaerolla muihin lääkkeisiin, koska se saattaa estää jopa kokonaan niiden vaikutuksen (esim. e-pillerit).

Akuuteissa tilanteissa hiilitableteilla voi saada rauhoitettua suolistoa, kun sitä ottaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Ero esim. ripulilääkkeeseen (Imodium) tällä on se, että Imodium estää suolen toimintaa ja hiilitabletit pyrkivät poistamaan mahdollisia taudinaiheuttajia ja myrkkyjä. Koska biohakkerin lähipiiri pääsee aina myös nauttimaan etukäteen vinkeistä, on tästä tullut pelkkää positiivista palautetta. Sopii erityisesti löysään vatsaan, en käyttäisi ummetuksen yhteydessä  ollenkaan. Jos herkkävatsainen päättää nauttia alkoholia, on tämä ehdoton kaveri (imee puoleensa myös alkoholin myrkkyjä).

 • Hiilitabletteja saa apteekeista. Jostain syystä itselläni toimivat paremmin kapselimuotoiset kuin vaikeasti nieltävät pyöreät tabletit.

Piigeeli on toinen hyödyllinen luonnollinen valmiste, josta moni on saanut apua mm. ilmavaivoihin ja närästykseen. Nautittu geeli muodostaa suojaavan kalvon ruuansulatuselimistön pinnalle rauhoittaen vatsaa. Tätä ei myöskään kannata ottaa lääkkeiden kanssa, koska se saattaa heikentää tai hidastaa niiden vaikutuksia. Piigeeli auttaa joillakin akuutteihinkin vaivoihin, mutta omalla kohdallani toimii paremmin pitkällä tähtäimellä. Otan sitä esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, jos vatsa tuntuu levottomalta.

 • Piigeeli* närästykseen, turvotukseen, ilmavaivoihin ja ripuliin. Valmiisiin annospusseihin jaettu versio on oma suosikkini, koska pusseja voi kantaa mukana vaikka käsilaukussa. (Mitä biohakkerin käsilaukusta ei löytyisi… 😀 )
Silicea vatsa-suolistogeeli on oma suosikkini piigeelivailikoimasta. Se on täysin luonnollinen apu vatsavaivoihin.

2. IBS -apu: Katso uudelleen, miltä ruokalautasesi näyttää?

Usein ajattelemme, että monipuolinen ruoka tarkoittaa sitä, että ruoka-annoksessasi on 15 eri kasvista. Niistä ei valitettavasti ole mitään hyötyä, jos ruuansulatuksesi ei toimi optimaalisesti. Huomasin itse kaikista tärkeimmäksi muutokseksi ottaa lautaselle kaikkien sateenkaaren värien sijasta vuorotellen esim. kahta eri kasvista. Oireileva ruuansulatuselimistö tykkää, kun et tunge sinne koko vihannesosaston kirjoa kerralla.

Muutama kasvislaji kerralla saattaa kuulostaa tylsältä, mutta tällä tavalla pystyt myös paremmin jäljittämään sinulle sopimattomat ruuat. Kun opettelet käyttämään esim. yrttejä, vievät nämäkin ruuat kielen mennessään! Viikon ajan voit sitten keräillä sateenkaaren värejä ja syöminen automaattisesti todella on monipuolista. Syöt eri kasviksia lounaalla ja eri kasviksia illalla. Eri kasvisten ja ylipäätään ruokien kierrättäminen ruokavaliossa on tärkeää, ettet hanki huomaamattasi yliherkkyyttä jollekin ruoka-aineelle.

Stressaavina ajanjaksoina voi olla myös järkevää ennakoida ruokavalion suhteen (tai viimeistään oireiden iskiessä). Jätä silloin salaatit lautaselta ja syö mieluummin höyrytettyjä, keitettyjä tai uunissa kypsennettyjä kasviksia. Sosekeitot ja smoothiet ovat silloin oikein hyvä vaihtoehto.

Moni IBS-potilas kärsii isosta syömisen jälkeisestä pallovatsasta. Yksinkertaistamalla syömistä ja ottamalla seuraavat vinkin käyttöön, sain  varmasti suurimman ulkoisen muutoksen aikaiseksi – vatsa ei enää näyttänyt siltä, että olisin viimeisilläni raskaana. 😀

Enzymedican ruuansulatusentsyymit ovat markkinoiden laatuluokkaa. Eron huomaat testaamalla – varsinkin jos kaipaat tehokkaampaa valmistetta.

3. IBS -apu: Toimivat ruuansulatusentsyymit

Kun syömme, keho tuottaa ruuansulatusentsyymejä pilkkomaan vatsaan saapuvaa ravintoa. Jos syöt nopeasti, sylkeä ei ehdi erittyä tai et pureskele kunnolla, ei ruuan pilkkoutuminen ole välttämättä ihanteellista. Myös tietyt pilkottavat ruuat voivat olla herkälle vatsalle haastavia, jolloin huonosta pilkkoutumisesta aiheutuu mm. turvotusta syömisen jälkeen sekä muita oireita pilkkoutumattoman massan edetessä suolistossa. Pitkään jatkuessaan tilanne pahentaa myös suoliston kuntoa, joten suosittelen tarttumaan asioihin vielä niiden ollessa siedettäviä. 

Ruuansulatusentsyymit helpottavat jokapäiväistä elämääni huomattavasti. Pystyn syömään laajemmin ja en kärsi ruokailun jälkeisestä pallovatsasta. Myös ravinteet ruuasta pääsevät paremmin pilkkoutumaan. Moni vatsaoireinen ei pysty kunnolla hyödyntämään ruuasta saatuja vitamiineja, jos ruoka ei sula kunnolla. En erityisesti välttele FODMAP -hiilihydraatteja, koska syön laajakirjoisesti pilkkovia entsyymejä. Purukumit ja makeutusaineet (xylitol, sorbitol jne.) jätän kuitenkin kaupan hyllylle.

Parhaimman tehon olen itse huomannut saavani (vatsan pH-tilanteesta huolimatta):

 • Digest Spectrum* laajakirjoinen ruuansulatusentsyymi. Sopii erityisesti ruokayliherkkyyksistä kärsiville. Oma vakiotuotteeni arjessa, joten isompia eriä tulee tilailtua USA:sta iHerbistä.
 • Digest Gold* vahva ruuansulatusentsyymi. Löytyy omasta kaapista esim. liha-aterioiden varalta ja joillakin tämä tuote toimii edellistä paremmin.Valmiste on vahva, mutta ei kata yhtä paljon erilaisia entsyymejä ja pilko yhtä laajalla arsenaalilla.
 • Lactanon laktoosinpilkkojatabletit, jos tulee pakottava tarve syödä jotain laktoosipitoista tuotetta. Enää ei tarvitse selitellä, että maitosuklaassa on maitoa tai että kahvimaidon pitää olla laktoositonta. Ehdoton arjen pelastaja! Tällä hetkellä maitotuotteet eivät pääsääntöisesti kuulu kuitenkaan omaan ruokavaliooni, mutta käyttäisin näitä ehkä  esim. vuohenmaitotuotteita kokeillessa.
Gelsectan on apteekkihyllyjen uusi tuttavuus IBS-oireiselle helpottamaan mm. ripulia.

4. IBS -apu: Uudet apteekkitason tuotteet – Gelsectan

Olen aina tutkimassa uusia tuotteita, joita lääketeollisuus tai luontaistuotetehtailijat kehittelevät suolisto-oireisille arkea helpottamaan. Suosittelen aina optimisesti tutkailemaan myymälöiden vatsahyllyjen uutuuksia ja tekemään omia ihmiskokeiluja. Aina on toivoa.

Gelsectan on uusi tuote turvotukseen, ilmavaivoihin, vatsakipuun ja ripuliin. En ole vielä itse päässyt testailemaan (kaapista tuote löytyy jo), mutta ajattelin silti kirjoittaa siitä, koska se voi olla jollekin hyvinkin ratkaiseva avain suoliston rauhoittamisessa. Sen toiminta perustuu suojaavan pinnan muodostamiseen suolen pinnalla, jolloin suoliston limakalvo pääsee uusiutumaan rauhassa. Toiminta perustuu ksyloglukaaniin, joka lievittää suoliston läpäisevyyttä ja auttaa näin monien vatsaoireiden hoidossa. Netin kokemuksien mukaan tästä oli saatu huomattavaa apua arkeen.

I say turvotus & IBS-oireita helpottavat kapselit ovat hyvä hätäapu silloin, kun haluat ennaltaehkäistä turvonnutta vatsaa ja kipua. Auttaa joillakin myös vatsakipuun melko nopeastikin. Toiminta perustuu tässä simetikoniin, joka vähentää liiallista ilmaa vatsassa ja piparminttuöljyyn, joka rentouttaa suolen lihaksistoa.

Etenkin stressaavina aikakausina tällaisista tuotteista voi olla iso apu selviämään esimerkiksi tenttiviikosta tai tiukasta työrupeamasta pienemmällä stressillä.

VSL#3 on käytännössä sama tuote kuin Vivomixx ja sisältää samoja maitohappobakteerikantoja. Molemmat ovat markkinoiden vahvimpia ja monien vatsavaivaisten ylistämiä arkisessa käytössä tai kuureina.

5. IBS -apu: Toimivat maitohappobakteerit

Maitohappobakteereita löytyy nykyään melkein jokaisen ruokakaupan hyllyltä. Monia varmasti houkuttaa ostaa halvin mahdollinen tuote, mutta valitettavasti vain osaa maitohappobakteerikannoista on tutkittu ja osasta tuotteita pystytty takaamaan niiden pääsy oikeasti suolistoon kasvamaan. Suurin osa maitohappobakteereista ei koskaan pääse suolistoon asti tai vaikka ne pääsisivät, eivät ne kykene siellä lisääntymään.

Kokeilemisen arvoisia ja edes osittain tutkittuja maitohappobakteereita:

 • Probi Mage* (tämä jatkuvasti omassa käytössä)
 • Vivomixx* jauhe (tämä oma suosikkini), monilla rauhoittaa vatsan tilannetta hyvin nopeastikin. Aloita pienellä annostuksella, yhdessä pussissa on valtava määrä bakteereita.
 • Puhdas+ Saccharomyces Boulardii -probioottihiiva*. Sopii enemmän ripulipainotteiseen IBS:ään tai etukäteen aloitettuna suojaamaan turiristiripulilta matkoilla (vertaa Precosa).
 • Puhdistamo Maitohappobakteeri + Boulardii* Tätä tuotetta en ole vielä itse testannut sen hetki sitten tultua vasta markkinoille, mutta sisältö vaikuttaa viimeisen päälle suunniteltulta ja Lactosporekanta toimii monilla hyvinkin tehokkaasti.
 • Symbiosys Alflorex apteekkituote. Mielenkiintoinen uutuustuote, joka löytyy jo omasta kaapistani odottamassa testausta. Alflorex muodostaa tutkitusti suojaavan kalvon suolen pinnalle ja auttaa parantamaan suoliston mikrobiomia. Varmasti kokeilemisen arvoinen tuote!
Saccharomyces Boulardii on samaa probioottista hiivakantaa kuin Precosa ja sen tehoa on tutkittu jonkun verran. Ehdoton apu vatsavaivaisen reissussa, antibioottikuurina tai ihan arjessa.

Huomioithan maitohappobakteereita aloittaessa, että jokaisen on vatsa on yksilöllinen, joten itselle sopivan tuotteen löytäminen vaatii omia ihmiskokeita. Olen oppinut, että jos etukäteen ei usko tuotteeseen tai siihen, mitä on kokeilemassa, se ei ainakaan toimi. Anna siis tuotteelle/muutokselle mahdollisuus ja testaile muutama viikko.

Maitohappobakteerien testailussa alkuoireita saattavat olla (pienennä alkuannostusta, jos mahdollista):

 • löysä vatsa, ripuli
 • turvotus
 • ilmavaivat

Maitohappobakteereita voi käyttää jatkuvasti tai kuureina, mutta vähintään antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen korjaamaan hyvien bakteerien määrää. Muistathan ottaa maitohappobakteerit tunteja erillään antibiooteista! Ainoastaan Precosan voi ottaa antibiootin kanssa samaan aikaan.

 

Sivusto vertaistukea ja motivaatiota kaipaaville

Jos olet vielä hieman skeptinen ärtyneen suolen ruokavalio- ja lisäravinnehoidon suhteen tai kaipaat lisää motivaatiota, tutustu sivustoon hoidavatsaasi.fi. Tuo sivusto antaa aina toivoa silloin, kun oma suolisto tekisi mieli luovuttaa ensimmäiselle vastaantulijalle. Sivustolta saat toivoa myös siihen, että löydät ihan varmasti oman tapasi syödä ja hoitaa itseäsi. Olisi niin hienoa, kun yksi keino toimisi kaikille, mutta sen sijaan olemme kaikki omanlaisia mikrobiologisia ihmeitä.

Haluaisin muistuttaa, että jos keholla on kyky sairastua, niin sillä on myös kyky parantua.

Jos et ole vielä ottanut seurantaan minua Instagramissa, tee se  ihmeessä nyt! Pysyt parhaiten ajan tasalla uusista blogiteksteistä ja saatat siinä sivussa inspiroitua tekemään edes pieniä muutoksiasi hyvinvoinnin arkirutiineihisi <3

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

L-teaniini – lisäravinne, joka helpottaa elämääsi!

Nesteet liikkeelle ja eroon turvotuksesta

Miksi muutoksissa usein epäonnistutaan?

Apuna hoitamaan vatsaasi kuntoon:

hoidavatsaasi.fi

Lämmin suositus tälle sivustolle <3 Olit sitten IBS-, IBD-potilas tai vielä ilman diagnoosia.

hyvinvointi terveys hyva-olo mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *