Nesteet liikkeelle ja eroon turvotuksesta – lue nämä vinkit!

Juhannusmökkiviikonloppu saattoi saada aikaiseksi aikamoisen nestekertymän ja turvotuksen. Edessä saattaa myös olla siintämässä juhlat, joihin pitäisi päästä hieman solakampana tiukassa mekossa. Rantakaudesta ei varmasti tarvi muistuttaa edes… Lue tästä helppoja vinkkejä, joilla saat nesteitä liikkeelle ja vältät joulupukkimaisen pöhötyksen esim. uimarannalla ja tunnet olosi paremmaksi! Ota myös jatkuvaan käyttöön mm. matchatee <3

Turvotus ja nesteen kerääntyminen  – kaksi eri asiaa

Jos vaivasi on hyvin jatkuvaa, pitkäkestoista, voimakasta tai olet yleisesti sairas, suosittelen kääntymään mieluummin lääkärin puoleen. Aina on parempi poissulkea ensin vakavempia ongelmia esim. voimakkaalle nesteen kerääntymiselle alaraajoihin. Haluan muistuttaa jälleen, että en ole lääkäri. Tässä tekstissä käsitellään lievää turvotusta ja nesteen kerääntymistä, joiden alkuperän moni ehkä jo osaa yhdistää (esim. juhlinta, grilliruuat tai huonot elämäntavat tai  tietyt ruoka-aineet, kuumuus).

Turvotus ja nesteen kertyminen ovat oikeastaan kaksi eri asiaa, mutta saattavat liittyä toisiinsa. Turvotuksesta puhutaan usein liittyen vatsaan ja suolistoon ja nestettä taas voi kertyä vaikka kasvoihin tai jalkoihin. Kummatkin vaivat ovat epämukavia ja saattavat saada olosi monta kiloa painavemmaksi (saattaa näkyä myös vaa’alla).

Varmasti yleisimpiä syitä turvotukselle ovat riittämätön vedenjuonti sekä sopimaton ruoka (esim. voimakas suolapitoisuus).

Syitä turvotukselle voi olla monia. Syy löytyy usein syödystä ruuasta, esim. runsaasta suolapitoisuudesta, runsaasta hiilihydraattien määrästä (kerää nestettä) tai vaikka laiskasta suolesta. Runsas istuminen ja liikkumattomuus vaikuttavat sekä vatsan turvotukseen että nesteiden kertymiseen ympäri kehoa (lymfakierto). Istuessa imunestekierto tukkeutuu, eivätkä nesteet pääse kiertämään yhtä sujuvasti kehossa kuin liikkeessä tai seisten. Toki myös jatkuva seisominen voi turvottaa jalkoja. Hormonitoiminta ja tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa nesteilyä. Ilman kerääntyminen suoleen taas voi aiheuttaa senttejä lisää mittaa vyötärölle. Turvotusta aiheuttavat myös monet ruuat, joista seuraavaksi hieman lisää – ennaltaehkäisevästi turvotusta vastaan.

Mitä ei kannata syödä, jos haluaa välttää turvotuksen?

Jos vatsaa turvottaa, kannattaa keskittyä siihen, mitä olet syönyt viimeaikoina ja mitä tulet syömään jatkossa. Jos haluat pitää vatsasi litteänä, saattaa seuraavien ruokien välttelemisestä olla apua.

Kokeile välttää näitä, jos haluat et halua lisää turvotusta tai nestettä kroppaan:

 • pavut, herneet, kaalit
 • liiallinen suolan käyttö
 • suuret määrät hiivapitoista leipää tai pitsaa
 • suuret määrät hiilihydraatteja (sitovat nestettä varastoituessaan)
 • xylitol -purkka
 • älä juo paljon aterian aikana (vatsahapot laimenevat ja pilkkoutuminen ei ole yhtä tehokasta)
 • suuria määriä maitotuotteita (saattaa kerätä joillakin nestettä kehoon)
 • hiilihapolliset tuotteet

Jos välttäminen tuntuu liian työläältä (vaikka olisi itse syyn aiheuttaja), siirrytään lisäravinneapuihin. Vaikka itsekin kärsin usein IBS-oireista, en silti vältä edes parsakaalia (rakastan!), koska otan avuksi laajakirjoisia ruuansulatusentsyymejä purkista.

Avuksi lisäravinteita – biohakkerin vinkit

Ruuansulatusentsyymit

Lisäravinteita löytyy turvotuksen poistamiseen monenlaisia. Ruuansulatusentsyymeillä päästään parempaan ruuan pilkkoutumiseen, joten ruoka kulkeutuu nopeammin vatsalaukusta eteenpäin. Paremmin pilkkoontunut ruoka ei kerää ilmaa suolessa ja aiheuta turvottelua. Tämä voi auttaa aika paljonkin, jos syöt jotain, mikä normaalisti paisuttaa vatsaasi. Ehdoton suosikkini ruuansulatusentsyymeistä on Enzymedican Digest Spectrum*, joka on laajakirjoisin sulattaja (pilkkoo hyvin sipulit, kaalit jne). Digest Gold* on toinen hyvä, mikä sopii mainiosti ison aterian sulattajaksi vaikka grilliruuan kanssa. Ruuansulatusentsyymejä on paljon eri vahvuisia, mutta näistä olen saanut parhaimmat tehot irti. Sopii myös jatkuvaan käyttöön.

Magnesium

Magnesiumia ottaisin iltaisin ehkä vähän tavallista suurempaa määrää, etteivät nesteet jämähtäisi ja palautuminen olisi mahdollisimman hyvää. Riittävän magnesiuminsaannin ansiosta myös aineenvaihdunta toimii paremmin. (aineenvaihdunnalla ei tarkoiteta ulostamistiheyttä!) Magnesiumista kirjoitin jo aiemmin täällä.

Liikettä suoleen – esim. luumuilla tai pellavansiemenillä

Ummetus tai laiskasti toimiva suolisto saattaa kerätä yllättävänkin paljon nestettä keskivartaloon ja tehdä olon tukalaksi. Vatsa pitäisi saada siis toimimaan säännöllisesti. Liikunta edistää vatsan toimintaa, joten lähde kävelylle. Voit kokeilla luontaisia keinoja, kuten luumuja (kuidut) ja päälle muutama lasi vettä. Luumut edistävät suolen normaalia toimintaa. Toinen vastaava tehokas kuitu on pellavansiemenet. Liota niitä tai laita vaikka puuron sekaan. Jos tilanne on oikein paha, löytyy tehokkaita apukeinoja apteekista.

Pakkautunut ilma liikkeelle

Kävely tai jooga ovat käteviä keinoja saada suolistoon pakkautunutta ilmaa liikenteeseen. Myös apteekista saa  valmistetta, joka on tarkoitettu lähinnä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville helpottamaan turvotusta ja muita oireita. Kyseinen valmiste löytyy esimerkiksi täältä. Jos vatsasi ei ole tukossa, mutta olo on kuin ilmapallolla, voit testata esimerkiksi piigeeliä, jota löytyy esimerkiksi täältä(suosittelemani valmiste)*. Piigeeli on myös huikea apu ennaltaehkäisemään itse ongelmaa juhla- tai mökkiviikonloppuina, koska se muodostaa suojaavan kalvon vatsaan ja kerää haitallisia ainesosia itseensä. Apteekista saatavat hiilitabletit ovat siitä sitten ”next level” -apu, mutta älä ota niitä ummetuksen aikana tai saatat saada itsesi vielä pahemmin jumiin. Hiilitabletit auttavat myös ennaltaehkäisevästi ”epämääräisen” ruuan jälkeen.

Joogaa ja venyttele nesteet liikkeelle

Kirjoitin joogan hyödyistä aiemmin täällä. Jooga ja venyttely laittavat nesteet kehosta liikkeelle, koska imunestekierto parantuu ja liikkumattomuudesta pakkautunut neste pääsee virtaamaan vapaasti. Lymfakiertosi paranee myös hierojalla. Huomaat vaikutuksen sillä, kun yhtäkkiä pitää käydä useammin vessassa. Venyttelyistä mainitsisin erityisesti lonkankoukistajat, jotka menevät istumatyössä yleensä jumiin ja haittaavat nestekiertoa. Samalla kannattaa venytellä taka- ja etureidet. Joskus erittäin tiukat housut keräävät jenkkakahvamaisen keskivartalon, kun nesteet eivät pääse liikkumaan normaalisti.

Vihreän teen tehokkain versio – Matchatee

Matchatee eroaa vihreästä teestä voimakkuudellaan: yksi lasillinen matchateetä vastaa 10 lasillista vihreää teetä. Tämä tarkoittaa siis huimasti korkeampaa määrää antioksidantteja ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Matchatee sisältää antioksidanttia EGCG, jonka on todettu mm. parantavan aineenvaihduntaa. Nesteet lähtevät kyllä liikkeelle, kun tätä juo muutaman kupin – testaa teho itse! En suosittele juomaan tätä illalla, koska se piristää ja joudut rampata vessassa. Omat lempiversioni löytyvät Pukka Supreme Matcha Green -teevalikoimasta. Korvasin jossain vaiheessa kahvia tällä ja tätä tekstiä varten asiaa tutkiessani, taidan ottaa tämän takaisin käyttööni sen lukuisten terveysvaikutusten takia! Tutkitusti auttaa myös painonpudotuksessa.  (ansaitsisi ihan oman blogitekstinsä)

Vihreä tee  – ja etenkin matchatee parantaa aineenvaihduntaa. Valitsethan maustetun version, jos ruohomainen maku ällöttää! (kokeneet voivat siirtyä suoraan maustamattomaan) 😀

Huolehdi nestetasapainosta!

Nestehukka aiheuttaa myös turvotusta, koska keho alkaa epätoivoisesti varastoida nestettä. Jos olet syönyt vielä päälle suolaista ruokaa, voit kuvitella lopputuloksen. Olisi tärkeä juoda veden lisäksi hyvin imeytyviä nesteitä, joissa on elektrolyyttejä. Tällaisia ovat vesi ripauksella raffinoimatonta merisuolaa tai luontaisesti isotoninen kookosvesi. Myös tuoreen sitruunan mehu puristettuna veteen voi auttaa parempaan imeytymiseen. Varsinkin juhlimisen aikana ja kuumilla säillä voi tuntua siltä, että vesi tulee vain läpi.

Nesteitä tulisi juoda päivän aikana aivan minimissään 1-1,5 litraa päivässä . Suositeltavaa olisi juoda jopa 2-3 litraa ja lämpötilan noustessa vielä enemmän.

Lopuksi

Kannattaa muistaa, että pelkästään alkoholin nauttiminen sotkee nestetasapainoa. Ennakoimalla säästyt pahimmilta oloilta ja nestehukalta, kun tankkaat vettä ja muita nesteitä jo edellisenä iltana alkoholiannosten välissä. Sipsikulho kannattaa kiertää kaukaa, ellet halua varmistaa turvonnutta lookkia seuraavalle päivälle. Myös kaupan leipäpussissa on huomattava määrä suolaa  – jopa yhtä paljon kuin sipseissä!

Lue myös:

Aloita aamusi pienellä joogalla – lue hyödyt ja vinkit!

Miksi magnesiumia ravintolisänä? Katso oirelista!

Miten minä päädyin funktionaalisen lääkärin vastaanotolle?

* sisältää mainoslinkin. Mainoslinkeillä rahoitan tämän blogin tutkimustyötä. En kuitenkaan suosittele blogissani mitään sellaista, jota en oikeasti koe suositeltavan arvoiseksi!

Lähteitä ja lisää luettavaa:

Biohakkerin käsikirja. Olli Sovijärvi, Teemu Arina ja Jaakko Halmetoja.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/

http://www.naturesbeststuff.com/the-top-5-matcha-tea-health-benefits/

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00092

https://yle.fi/uutiset/3-7524732

https://www.aava.fi/artikkeli/vatsaa-turvottaa-miksi-miten-hoidan-itse-ja-milloin-laakariin

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00338

hyvinvointi hyva-olo liikunta terveys
Kommentit (2)
 1. Joogan ja hieronnan jälkeisen hyvän olon kyllä todella huomaan!:) Osa varmasti johtuu juuri tuosta, mitä positiivisia fyysisiä vaikutuksia sillä on kehoon, ja osa mielen rentoutumisesta ja siitä, kuinka keho tuntuu paremmalta, kun siihen on saanut yhteyden ja kireyksiä pois venytyksillä, hieronnalla ja hengityksellä.
  Kiitos teevinkeistä, tuota Pukkan vihreää haluan kokeilla!:)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Jokaisen kyllä pitäisi testata itse tuo joogan teho, onhan sen vaan niin yksinkertainen ja toimiva juttu! Pukkaa voin lämpimästi suositella <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *