D-vitamiinia purkista? Lue myös yleisimmät mokat ja uskomukset!

D-vitamiini on erittäin tärkeä ravintoaine, jota suomalaiset saavat kuitenkin luontaisesti surullisen vähän. Tutkitusti alhaiset D-vitamiinitasot altistavat monille sairauksille sekä liittyvät masennukseen ja alhaiseen vastustuskykyyn. Lue tästä, miksi  oikeastaan jokaisen tulisi ottaa D-vitamiinia purkista. Katso myös yleisimmät mokat ja uskomukset D-vitamiinin suhteen  – sorrutko sinäkin näihin?

Tämä on erittäin tärkeä jokaiselle suomalaiselle – vaikkakin mielestäni aavistuksen tylsä lisäravinne. Tylsä siksi, että sen tehoa ei huomaa päivässä kahdessa. (Kirjoitinkin aiemmin, että en suostu syömään mitään turhia lisiä). D-vitamiini on varmasti yksi tärkein ravintolisä, koska emme Suomessa valitettavasti saa nautittua tarpeeksi auringon valosta ja sen muodostamasta D-vitamiinista. Ilman aurinkoa kehokaan ei voi sitä itse valmistaa. Jos nauttii rasvaista kalaa lähes päivittäin, voisi ehkä onnistua hankkimaan ravinnosta tarpeeksi D-vitamiinia… Jatka lukemista, niin tiedät, miksi kannattaisi vihdoin avata purkki päivien pimetessä!

Kirjoitin aiemmin toisesta tärkeästä lisäravinteesta, magnesiumista täällä.

D-vitamiini tuntuu välillä omasta mielestä ”turhalta”, koska siitä ei saa mitään äkillisiä vaikutuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät arvot nousisi ja vaikutukset kehon muuhun toimintaan parantuisi. Loppupeleissä pitäisi kuitenkin nauttia edes D-vitamiinia, jos ei halua mitään muuta ravintolisää ottaa.

Riittämätön D-vitamiinin saanti alentaa immuunipuolustusta ja altistaa mm. jatkuville flunssille.

Mitä tapahtuu, jos ei saa tarpeeksi D-vitamiinia?

D-vitamiinilla on paljon tehtäviä kehossa mm. eri geenien säätelyssä ja eri ravintoaineiden imeytyvyyden parantamisessa. Puutteellisen saannin vaikutukset ulottuvat siis välillisesti moneen olennaiseen asiaan kehossamme. Näitä osaa on jo tutkittu ja osan on arvioitu olevan eri toimintojen kautta yhteydessä puutostilaan.

Riittämättömän D-vitamiinin saantia on liitetty tutkimuksissa mm. :

 • jatkuvaan flunssa- ja infektiokierteeseen
 • masennukseen
 • autoimmuunisairauksiin (esim. reuma, MS-tauti)
 • diabeteksen syntyyn
 • osteoporoosi ja luiden haurastuminen
 • hermoston rappeumasairaudet

Aikuisen D-vitamiinin saannille on asetettu turvalliseksi ylärajaksi noin 100 mg päivässä.

Mistä D-vitamiinia saa ja mikä on oikea annostus?

D-vitamiinin luonnollisin ja tärkein lähde on tietenkin aurinko. Ruokavaliosta D-vitamiinia saa rasvaisesta kalasta, kuten lohesta. Koska Suomessa ei paista tunnetusti aurinko ympäri vuoden, eikä kukaan ota talvella shortseissa ilman rasvaa aurinkoa, tulisi D-vitamiinin saanti turvata purkista.

Nykyään on todettu, että on turvallista pitää 100 mikrogrammaa aikuisen päiväsaannin ylärajana. Auringosta D-vitamiinia ei voi saada liikaa, vaikka itseään grillaisi päivätolkulla (en suosittele 😀 ) . Elimistö tunnistaa, milloin säteilystä on muodostunut tarpeeksi D-vitamiinia varastoon. D-vitamiinimyrkytyksen saa kyllä reilulla yliannostuksella lisäravinteilla, joten kohtuus kaikessa. Monista asioista saadaan haitallisia yliannostuksella, mutta se ei tarkoita, että niitä ei tulisi nauttia ollenkaan.

Jos kärsit vatsavaivoista tai epäilet, että suolistosi on huonossa kunnossa, suosittelisin kokeilemaan suusta imeytyvää D-vitamiinisuihketta. Oma suosikkini löytyy täältä*.

Omien D-vitamiiniarvojen mittaamisella pystytään määrittämään lähtötaso ja valitsemaan oikean vahvuinen tuote korjaamaan tilannetta.

D-vitamiinivarastot säilyvät hyvin yksilöllisesti. Esimerkiksi ylipainoiset ja kroonisesti sairaat tarvitsevat enemmän D-vitamiinia, joten sen syönti voi olla suositeltavaa myös kesällä auringosta huolimatta. Ravaliukoisuus tarkoittaa sitä, että varastoituminen tapahtuu rasvakudokseen (jota ylipainoisilla on enemmän) ja D-vitamiinia kiertää elimistössä vähemmän. Aloitan itse isomman D-vitamiiniannoksen tankkaamisen syksyllä, kun ei toimistokonttorista kerkeä enää aurinkoon (varsinkaan puolialasti, jolloin D-vitamiinia muodostuisi varmasti tarpeeksi lyhyessäkin ajassa).

Jos palat herkästi myös kesällä, voi olla järkevää syödä D-vitamiinilisää auringosta huolimatta.

Yleisimmät mokat/uskomukset D-vitamiinin suhteen

Eikö D-vitamiinisi tunnu imeytyvän? Eikö arvot ole nousseet tankkauksesta huolimatta? Luuletko, ettet tarvitse D-vitamiinilisää?

Teetkö jonkin seuraavista virheistä?

 • Otat D-vitamiinin tyhjään mahaan tai ruuan kanssa, jossa ei ole rasvaa. D-vitamiinin rasvaliukoisuus tarkoittaa sitä, että rasvan samanaikainen nauttiminen edistää myös D-vitamiinin imeytymistä. Jos nautit omega-3 -kapseleita, ovat ne ihanteellinen yhdistelmä vitamiinisi kanssa.
 • Luulet, että yksi viikon matka etelään riittää talven D-vitamiinitasojen ylläpitoon. Valitettavasti auringosta saatu D-vitamiini riittää puoliintumisajan takia vain noin 3-4 viikoksi.
 • Luulet, että nauttimasi maitotuotteiden D-vitamiinimäärä riittää. Maitotuotteisiin lisätään keskimäärin vain 1 mikrogramma D-vitamiinilisää / 100 ml. Tarkoituksena on täydentää suomalaisten D-vitamiinin saantia.
 • Otat aurinkorasvat päällä aurinkoa ja luulet, että saat D-vitamiinia. Korkean UV-säteilyn vuoksi on terveydelle suotavaa suojautua auringolta, mutta valitettavasti aurinkovoiteet estävät D-vitamiinin mudostuksen 90 prosenttisesti.
 • Olet vegaani, etkä tiedä voitko ottaa D-vitamiinia (valmistetaan lampaanvillasta). Sinullekin löytyy kyllä kasviperäinen tuote täältä*. Se valmistetaan jäkälästä. Vaikka en ole vegaani, kuuluu se omaan lisäravinnearsenaaliini puhtauden takia (ei sisällä mitään ylimääräistä).
 • Syöt D2-vitamiinia ja ihmettelet, kun siitä ei ole mitään hyötyä. Vaihda D3-vitamiiniin, se imeytyy huomattavasti paremmin.

Mitä tehdä, jos haluan mitata D-vitamiinitasoni?

D-vitamiinitasojen mittaaminen tapahtuu verikokeella laboratoriossa. Jokainen yksityinen laboratorio taitanee jo tarjota mittauksia ilman lääkärin lähetettä. Kuten olen aiemmin maininnut, käytän itse paljon puhti.fi – palvelua, johon pääset tutustumaan täältä*.

Puhti.fi ideana on valita haluamansa mitattava paketti, esimerkiksi pelkkä D-vitamiini tai D-vitamiinin ja raudan yhdistelmäpaketti. D-vitamiini kuuluu myös moniin terveystarkastuspaketteihin ja saattaa olla edullisempi kokonaisuuteen verratuna. Palvelun maksat täysin puhti.fi verkossa ja varaat erikseen ajan lähimpään Mehiläiseen toimipisteeseesi verikoetta varten. Puhti.fi ilmoittaa sähköpostilla, pitääkö näytteeseen varautua paastolla (yleensä D-vitamiinia varten ei). Kun varaat palvelun puhti.fi* kautta, säästät näytteenottomaksun kokonaan ja saat halutessasi muita kokeita samaan pakettiin edullisemmin.

Kun saat laboratoriovastauksen (yleensä vuorokaudessa),saat tekstiviestin ja  puhti.fi palvelu kertoo selkeästi, onko laboratorio viitealueella ja mitä se tarkoittaa. He tarjoavat myös etälääkärin konsultaatiota edulliseen hintaan, jos lisäkysymyksiä herää! Suosittelen sydämellisesti 🙂

Aloitetaan siis syksyn D-vitamiinitankkaukset pikkuhiljaa, niin selvitään pimeästä talvesta ilman jatkuvaa flunssakierrettä! <3

Lue myös:

Miksi magnesiumia ravintolisänä? Katso oirelista!

L-teaniini – lisäravinne, joka helpottaa elämääsi!

Kuukauden tuote: Egyptin taikasalva (Egyptian Magic) – toimiiko se oikeasti?

Tekstiä päivitetty 18.4.2021

Lähteet:

Ravitsemustiede. Duodecim.

https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/vitamiinit-ja-hivenaineet/uusi-vaitos-osoittaa—d-vitamiinin-puutos-on-isompi-riski-kuin-liikasaanti/

https://www.mehilainen.fi/hyvinvointi/d-vitamiini

http://www.d-vitamiini.fi/tietoa_d-vitamiinista/d-vitamiinin_terveyshyodyt.php

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2010/10/duo98806

https://yle.fi/uutiset/3-7410764

https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#h5

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023

https://www.valio.fi/hyvinvointi/elintarvikkeiden-d-vitaminointi-turvaa-saantia/

hyvinvointi terveys hyva-olo liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *