Krapulainen olo ruoasta tai lasista viiniä? Se saattaa johtua tästä…

Miksi ihmeessä joskus jonkun ruoan jälkeen tulee todella krapulainen olo? Päätä saattaa särkeä, vatsaa vääntää ja sydän tykyttää voimakkaasti. Joillakin lasi viiniä saa posket helottamaan ja seuraavana päivänä yhtä kovan krapulan kuin muilla pullollisen juoneilla. Kyse saattaa olla histamiini-intoleranssin oireista. Lue tästä mikä se on, mitkä ruoka-aineet saattavat aiheuttaa sen ja lisäravinne, josta voisit saada apua tarvittaessa <3 Muistutan jälleen, että en ole lääkäri ja suosittelen tarvittaessa kääntymään lääkärin puoleen oikean diagnoosin saamiseksi.

Vietin juuri muutama viikonloppu sitten aikaa mm. rakkaan siskoni kanssa Helsingissä. Käytiin Fazer Cafén ihanassa salaattipaikassa syömässä kunnon tuhdit katkarapusalaatit. Seuraavana aamuna oli kunnianhimoinen tavoite päästä kokeilemaan jotain uutta joogatuntia… Kuinkas kävikään: aamulla olimme molemmat kuin tuhannen krapulassa. Päätä särki, huono olo ja vatsaa väänsi. Sitten tajusin, että ei ole ensimmäinen kerta kun reagoin histamiinipitoisiin ruokiin ja valaisin siskollenikin asiasta… Siitä idea tähän tekstiin, varsinkin keskellä syksyn rapukautta.

Mikä on histamiini-intoleranssi? 

Tietyt ruoka-aineet ja juomat vapauttavat histamiinia. Histamiini-intoleranssissa elimistö ei pysty pitämään veren histamiinipitoisuutta aisoissa. Tämä johtuu monesta syystä mm. jos histamiinia pilkkova DAO -entsyymin määrä on jostain syystä alentunut. Kaikki eivät siis reagoi histamiinin – aivan kuten kaikki eivät ole allergisia. Jotkut reagoivat vain tiettyinä aikoina. Syytä tälle ei ole vielä löydetty ja koko intoleranssin olemassaolon diagnosointi on hyvin haastavaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus, vaan kehon tapa reagoida.

Histamiinilla on normaalisti monia tehtäviä elimistössä, kuten esimerkiksi vaikuttaa elimistön vireystilaan ja hermostolliseen järjestelmään. Tästä syystä histamiiniannoksen kohotessa veressä liiallisesti, alkaa joillakin ihmisillä syntyä erilaisia fyysisiä oireita. Histamiini-intoleranssi ei kuitenkaan ole allergia, eikä siitä kehity anafylaktista shokkia.

Histamiini-intoleranssi saattaa aiheuttaa mm. seuraavanlaisia oireita:

  • vatsavaivat
  • päänsärky
  • ihon punoitus, kuumotus, kutina ja ihottuma
  • sydämen tykyttely
  • pahoinvointi
  • hengenahdistus

Oireet saattavat syntyä usein aika nopeastikin syömisen jälkeen. Jos illalla on syöty oikein tuhti histamiinipitoinen ateria, voi seuraavana päivänäkin varmasti tuntua vielä olotilassa (kuin krapulassa).

Atoopikoilla on jostain syystä suurempi todennäköisyys reagoida histamiinipitoisiin ruokiin ja viiniin.

Mitkä ruoka-aineet saattavat aiheuttaa reaktion?

Kannattaa muistaa, että jostain syystä reaktio ei välttämättä tule aina joka kerta. Voi olla aikoja, ettet saa reaktiota ollenkaan. Stressaavimpina aikoina olen huomannut reagoivani huomattavasti herkemmin ruoka-aineisiin ylipäätään.

Histamiinia vapauttavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi:

  • mansikka
  • pitkään kypsytetyt juustot
  • katkaravut ja muut äyriäiset
  • ananas
  • tomaatti
  • alkoholi
  • suklaa

Olen itse huomannut, että jos syön pizzaa, jossa on päällä katkarapuja, tonnikalaa, ananasta ja tomaattia, niin oireilen varmasti. Omalla kohdallani oireet alkavat sydämen tykyttelyllä, joka saattaa olla sen verran vireystilaa kohentavaa, etten pystyn nukkumaan (varsinkin jos olen syönyt pizzaa illalla). Tähän kuitenkin löysin ratkaisun, joka on ainakin omalla kohdallani auttanut blokkaamaan reaktion! Pizzaa ei välttämättä tarvitse jättää syömättä. Jatka lukemista.

Mikä avuksi histamiini-intoleranssiin?

Koska histamiini-intoleranssissa histamiinin määrä veressä pääsee kohoamaan liian suureksi, tarvitaan jotain, joka hajottaa histamiinia. Tähä on kehitetty diamiinioksidaasientsyymi eli DAO -entsyymi, jota myydään apteekeissa ja joissain lisäravinnemyymälöissä. En ole itse löytänyt vielä muita tuotteita, kuin Camucin -merkkisen tuotteen, joka oli nyt vaihtunut Daosin -nimiseksi tuotteeksi. Löytyy mm. täältä.

Kokemuksesta voin sanoa, että jälkikäteen otettuna DAO-entsyymistä ei ole mitään apua. Ota se mieluiten ennen ateriaa!

DAO-entsyymiä otan nykyään oikeastaan vain pizzan kanssa, koska syön sen aina erittäin histamiinipitoisilla täytteillä.  :D Kaduttaa toki, etten kantanut tätä mukana Helsingissä – silloin kuin sitä usein yhtäkkiä tarvitsisi. Punaviinia en myöskään juo enää ilman tätä, koska saan oikeasti krapulan yhdestä lasillisesta – niin surulliselta kuin se kuulostaakin…

Ehkä joku saa tällä pelastettua edes yhden sunnuntain olotilat lauantaisen pizza- ja viini-illan jälkeen <3 (huom! entsyymilisä ei tosiaan estä krapulaa, jos juot pullollisen viiniä)

P.S. Jos et ole vielä käynyt hakemassa D-vitamiinipurkkia syksyä varten, käy lukemassa täältä, miksi se ehdottomasti kannattaisi hakea nyt. 

Lue myös:

Miksi magnesiumia ravintolisänä? Katso oirelista!

Kuukauden tuote: Egyptin taikasalva (Egyptian Magic) – toimiiko se oikeasti?

Kaappien siivoaminen – syyt jatkuvan shoppailun takana

Lähteet:

Kuvat Stocksnap.

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2012/9/duo10230

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1684

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys