Millä keinoin syysväsymystä voi helpottaa? Lue nämä!

Syyskuun päivien siirtyessä kohti lokakuuta moni havahtuu siihen, että päivä on lyhyempi, mutta virta meinaa loppua silti kesken.  Valon määrän radikaali vähentyminen kohti marraskuuta aiheuttaa kehossamme luonnollisestikin reaktioita, joihin on mahdollista yrittää vaikuttaa. Poimi tästä vinkit syysväsymyksen helpottamiseksi ja hanki lisää energiaa arkeesi! <3

Tämä on oikeastaan toiveaihe, josta heräsi kysymyksiä instagramin puolella. Kaikki meistä varmasti haluaisivat enemmän energiaa arkeensa, jotta jaksaisi toteuttaa omia juttujaan ja harrastaa. Sitähän varten täällä ollaan!

Kärsin ennen rajusta syysväsymyksestä ja talvi meni aivan taistellen. Tämän takia joka talvi kävin myös viikon aurinkolomalla. Tänä vuonna sitäkään ei ole sattuneesta syystä tiedossa, joten on entistä tärkeämpää panostaa ihan perusasioihin.

Miten poissulkea ensin muut väsymyksen aiheuttajat?

Kun syksyn tullessa havaitset selkeän yhteyden valon vähenemisellä ja vireystason laskulla, on syy todennäköisesti vuodenajan vaihtumisessa (valon määrän vähenemisessä). Kuitenkin muutama asia kannattaa ottaa huomioon, jotka vaikuttavat paljon vireystilaan ja joita syysväsymys saattaa entisestään pahentaa.

Kävisin ilman lääkärin lähetettä Puhti.fi* palvelua hyödyntäen mittaamassa Mehiläisen laboratoriossa:

  • D-vitamiinitasot. Matalat tasot aiheuttavat väsymystä ja estävät  vastustuskykyä toimimasta optimaalisesti ym. lue lisää täältä.   Kesän jälkeen tasot alkavat laskemaan, kun D-vitamiinia ei saada auringosta samalla tavalla.
  • B9-vitamiinitasot eli folaatti. Puutostila on suhteellisen yleinen ja saattaa aiheuttaa lukuisten oireiden lisäksi alakuloisuutta ja väsymystä. Lue lisää täältä.
  • B12-vitamiinitasot. Puutostila saattaa aiheuttaa väsymystä ja hermostollisia oireita + paljon muuta.
  • Ferritiini ja hemoglobiini. Molempien tai vain toisenkin arvon ollessa matalahkoja, väsymystä on lähes mahdotonta välttää. Lue lisää täältä.

Testivastaukset saat jopa vuorokaudessa Puhti.fi OmaPuhti -palveluun*, jossa voit lukea selkeästi oman tilanteesi ilman aiempaa tulkintakokemusta. Arvot kannattaa korjata vain laadukkailla tuotteilla, jos oikeasti haluat huomata eron olotilassasi. Esimerkiksi Puhdistamolta löytyy todella laadukkaita vaihtoehtoja esim. B-vitamiinivalmisteeksi.*

Jos kärsit jatkuvasta väsymyksestä, otathan aina yhteyttä lääkäriin sairauksien poissulkemiseksi. Kilpirauhassairaukset ja suolisto-ongelmat saattavat myös aiheuttaa väsymystä.

Mitkä ovat tutkitusti tehokkaimmat keinot helpottaa syys- ja kaamosväsymystä?

Syysväsymys alkaa iskeä viimeistään lokakuun alussa, jos et tee asialle mitään. Haastavimmaksi olen itse kokenut sen, miten oikeasti saan tehtyä tarpeelliset asiat väsymyksen välttämäseksi. Sain myytyä itselleni asian näin: Jos käytän tähän päivittäin x määrän aikaa ja vaivaa, saan paljon enemmän energiaa toteuttaa asioita x ja y! Päivään löytyy tällöin lisää tunteja, kun et odota pään lyömistä tyynyyn koko päivää.

Tutkitusti tehokkaimmat keinot ehkäistä syysväsymystä:

  • Päivittäinen kirkasvalohoito lampulla aamuisin klo 5.30-9.00 välillä. Myös päivän aikana siitä on hyötyä, mutta suurin hyöty saavutetaan heti herättyä. Normaali valaistus ei riitä tähän, vaan lampun tulee olla nimenomaan kirkasvalolamppu.
  • Säännöllinen liikunta, etenkin ulkona valoisan aikaan ja varsinkin yhdistettynä kirkasvalohoidon kanssa.
  • Viikon matka ulkomailla auringossa (ei tietenkään ehkä mahdollinen tällä hetkellä)

Hankin joskus todella pienen, levymäisen Philipsin kirkasvalolampun, mutta en jotenkin sitoutunut sen käyttöön. Klassinen ongelma kuten monen muunkin ”terveysteon” kohdalla. Tilasinkin juuri Innoluxin uuden tyylikkään Aurora kirkasvalolampun, jonka voi laittaa vaikka työpöydälle. Jos ns. oikean mallista lamppua tulisi oikeasti myös käytettyä päivittäin!

Olin ennen todella väsynyt talvisin. Jokainen päivä oli yhtä taistelua. Kun korjasin ferritiini- ja D-vitamiinitasot, on väsymys huomattavasti vähäisempää. D-vitamiinia et saa luonnosta mistään tarpeeksi talvella, ellet tosiaan lähde etelään (tai syö rasvaista lohta joka päivä). Moni kertoo syövänsä monipuolista ruokaa eikä koe tarvitsevansa lisäravinteita. Totuus selviää kuitenkin vasta mittaamalla. Sen jälkeen voit todeta, oletko oikeasti syönyt todella optimaalisesti ja onnistunut imeyttämään ruoasta kaiken tarpeellisen. 

Muita vinkkejä syysväsymyksen helpottamiseksi

Valon vähenemisellä on kehossa radikaaleja vaikutuksia ihan solutasolla. Isoimmat muutokset varmasti tapahtuvat hormonitasolla, kun päivittäinen auringon mukaan muodostunut rytmi katoaa. Siksi on todella tärkeä pitää kiinni rutiineista pimeydestä huolimatta.

Huomaat, että keho saattaa huutaa enemmän höttöhiilihydraatteja kuin aiemmin. Se saattaa johtua väsymyksestä ja hormonitason muutoksista. Pitämällä kiinni järkevästä ateriarytmistä ja ruokkimalla itseäsi mahdollisimman paljon ravinteikkaalla ruualla, varmistat, ettet väsymyksen lisäksi kerrytä talven aikan myös ylimääräistä rasvakerrosta. On aika luontaista hakeutua lohtusyömään, jos siihen on taipumusta – etenkin talvella, kun saatat kokea aktiviteettien vähentyneen ja sohvan vetävän puoleensa.

Olen itse kokenut parhaaksi ajoittaa hiilihydraatit ilta-aikaan, jolloin väsymys ei iske ehti aamupäivästä. Kehoa kuunnellen voi siis harrastaa hiilihydraattitietoista syömistä. Joidenkin vireystaso ei laske aamupuurosta, mutta itselläni se aiheuttaa huomattavan aamukooman, joten syön mahdolliset kaurapuurot iltapalaksi. Kaurapuuro sisältää unta edistäviä ainesosia kuten melatoniinia, joka on unihormoni. Kokeilemalla huomaat itsellesi tehokkaimman aamupalan – älä takerru siihen, mikä ei toimi! Tuhdit smoothiet hyvillä rasvoilla ovat omalla kohdalla toimivin aamupala – ja pitävät nälkää tarvittaessa pitkälle iltapäiväänkin.

Aamulla saat hyvät univalmiustilat päälle, jos syöt aamupuuron ilman proteiinia ja ilman hyviä rasvoja. Kuidut pitävät hetken aikaa nälkää, mutta ilman rasvoja, sukeltaa vireystaso totaalisesti ja pää ei ihan toimi kunnolla. Huolehdi siis, että puurostasi löytyy esim. kylmäpuristettua kookos- tai oliiviöljyä tai syö kylkeen pähkinöitä. Proteiineja tietenkään unohtamatta. Kaikille aamupuuro ei silti sovi ollenkaan.

Laadukkaista rasvoista kannattaa huolehtia, että solukalvot pysyvät joustavina ja vitamiinit pääsevät oikeasti solun sisään toimimaan. Rasvattomalla ruokavaliolla saat monien vitamiinien puutostilojen lisäksi sekaisin hormonitoiminnan (esim. raskautumisen, kuukautishäiriöt, iho-ongelmat…) ja pää ei yksinkertaisesti vain toimi kunnolla. Aivot tarvitsevat hyviä rasvoja toimiakseen – ei niitä turhaan nimitetä välttämättömiksi rasvahapoiksi. Lisäile siis rohkeasti oliiviöljyä ja avokadoa ruokaasi ja nauti päivittäin laadukasta kalaöljyä! Käytän talvisin myös tyrniöljyä*.

Lopuksi

En malta odottaa, että saan uuden kirkasvalolamppuni ensi viikolla ja pääsen koeajamaan sitä. Unirytmin säätämisessä on omalla kohdallani isoja haasteita, kun aamuisin tekisi mieli nukkua pidempään (koska valo ei enää herätä). Yritän myös kiinnittää huomiota siihen, etten hivuttautuisi kahviholistiksi päivien pimetessä… Tätä varten olen tilaillut reppuuni laadukasta vihreää teetä ja matchateetä, joista saa lempeässä muodossa kofeiinia ja paljon terveellisiä polyfenoleita.

Jaa rohkeasti kommenttikenttään omat vinkkisi vireystilan ylläpitoon! Virkeitä syyspäiviä! <3

Saatat kiinnostua myös näistä:

D-vitamiinia purkista? Lue myös yleisimmät mokat ja uskomukset

Näin selvitä paremmin jännityksestä ja peloista

Kuivan syysihon pelastajat x 2

Lähteitä ja lisää lukemista:

Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00377

Antioksidanttiklinikka. https://antioksidantti.fi/ravitsemusterapia/selata-kaamosvasymys-valoravinnolla/

hyvinvointi terveys mieli hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *