Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #29
Ruokavuosi on vaihtunut, veriappelsiinikausi alkanut ja persimonit löytäneet tiensä suomalaisille hedelmätarjottimille. Itse ilahdutin perhettäni eilen paistamalla ison kasan pinaattilettuja *), joten tänään nautimme niitä vielä täytettynäkin! Mitä muuta kiinnostavaa Rouvan Instagramiin on päätynyt viime viikkoina?
”Mies paistoi myöhäiseksi lounaaksi läjän pinaattilettuja! #keittiössänyt #pinaattiletut #lauantairuokaa”
”Miehen paistama pinaattilettupino oli sen verran vaikuttava, että siitä riitti myös täksi päiväksi: Paistoin pannulla täytteen sipulista, paprikasta ja omin kätösin kesällä poimituista kantarelleista ja maustoin sen suolalla, pippurilla ja ranskankermalla. Lusikoin täytteen lettujen päälle, kääräisin letut rullalle, ladoin vuokaan ja ripottelin pinnalle vähän juustoraastetta. Vartti 200-asteisessa uunissa ja… Nam! #keittiössänyt #yhälettuja #metamorfoosi”
”Kermatoffeiden ohjetta kyseltiin, joten tässä se nyt tulee, olkaat hyvät!
Kaadoin paksupohjaiseen kattilaan 5 dl kermaa, 3 dl sokeria, 1 dl glukoosisiirappia, 1 tl vaniljajauhetta ja 1/2 tl suolaa. Sekoitin kierrevatkaimella, nostin levylle ja aloin kuumentaa miedolla lämmöllä. Keitin seosta koko ajan sekoitellen vajaa puoli tuntia, siis aika pitkän aikaa, siihen asti, kunnes se sakeutui ja alkoi irrota massana kattilan reunoista. Asian voi varmistaa myös tipauttamalla seosta kylmään veteen lasiin: jos seoksen pystyy muotoilemaan palloksi, toffee on valmista, jos ei, pitää vielä keittää lisää. (No, jos sattuisi käymään niin, että lopettaa liian aikaisin, toffee ei kovetu huoneenlämmössä, mutta ei hätää, sen voi sitten napostella suoraan jääkaapista :))
Lopuksi kaadoin kuuman seoksen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (30 x 21 cm) ja tasoitin lusikalla. Annoin kovettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään, leikkasin palasiksi ja käärin papereihin. Satsi on aika riittoisa, yhdestä levystä saa soman paketin useammalle. Toivottavasti tykkäätte! #keittiössänyt #kermatoffee”
”Tämä kuva on viime viikonlopulta, kun mies pelasti vihanneskaupan alelaarista pussillisen suippopaprikoita. Tein niistä vuoallisen täytettyjä paprikoita, tuota harmillisen aliarvostettua, tylsäksikin moitittua kasvisruokaa. Meillä niistä kyllä tykätään kovasti. Tällä kertaa täytteessä oli sipulia, varsiselleriä, paprikaa, linssejä, riisiä, suolaa, pippuria ja lopuksi vähän emmentaalijuustoa. Hetki uunissa ja sitten suuhun. #täytetytpaprikat #eimitääntylsää #keittiössänyt”
”Vahvaa salaattirakkautta just nyt: päärynää, (aiemmin uunissa) paahdettuja saksanpähkinöitä, Peltola Blue -sinihomejuustoa, vuonankaalia ja (vähän turhan hitaasti irrotettavia) granaattiomenansiemeniä, kastikkeena loraus oliiviöljyä ja sitruunaa. #keittiössänyt #talvisalaatti”
”!!!!!!!!!!!!! #keittiössänyt #veriappelsiini #tämäihanasesonki #vihdoin”
”Keittiötaidetta matkalla uuniin, eli miltei viikon kokkaustauon jälkeen innostuin tekemään punajuurilasagnea kotiin palaavalle perheelle <3 #keittiössänyt”
”Tein tarkoituksella eilen liikaa lasagnen juustokastikketta, jotta saisin tehdä tänään kakkosaamupalaksi Croque Madamet. Leipien mausteena sipaisu dijonsinappia, välissä rosmariinilla maustettua karamellisoitunutta sipulia ja paistettuja herkkusieniä sekä tietenkin muhkeasti valkokastiketta, johon oli sulatettu cheddarjuustoa. Toiset leivät kansiksi, loput kastikkeet pinnalle ja sitten vielä 200-asteiseen uuniin vartiksi. Päälle paistoin vielä kananmunat. Sunnuntait <3 #keittiössänyt #aamupalahommia #juurileipä”
”Luin jostain ulkomaisesta ruokatrendianalyysistä, että tänä vuonna on aika heittää avokadoleivät mäkeen. Ajattelin kuitenkin jatkaa ihan niin kuin ennenkin, eli voilà, alkuvuoden lyhyt avokadoleipäkauteni alkaa än yy tee nyt! #keittiössänyt #aamiaishommia #avokadohulluus”
”Salaattirakkautta just nyt, osa 2: persimoni-mozzarella! @pipsahurmerinta’n ja @merituulivantsi’n illallisella tarjottiin tätä makuparia, ja siitä se ajatus sitten lähti, joskin simppelimpänä versiona, kun en muistanut alkuperäisen salaatin raaka-aineita. Eli kypsä persimoni siivuiksi, päälle mozzarellaa, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja (aiemmin uunissa) paahdettuja kurpitsansiemeniä. Mahdottoman hyvää näinkin! #keittiössänyt #talvisalaatti”
”Pähkinägranolasta puuttuvat tällä kertaa lähes tyystin ne pähkinät, mutta ei se mitään, laitetaan kaksi teelusikallista kanelia ja käännetään huomio toiseen suuntaan… #keittiössänyt #myslihommia”
”#paahtajanainen täällä taas terve! Paloittelin parsakaalit varsineen (paras osa!) suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, pyörittelin pellillä oliiviöljyssä, suolassa ja mustapippurissa ja paahdoin 175-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Lopuksi raastoin vielä pinnalle parmesaania. Nämä saattaa sitten napsia suoraan pelliltä. #keittiössänyt”
”Feta pääsi taas uuniin, tällä kertaa appelsiinien ja viimeisen sipulin kanssa <3 #keittiössänyt #uunifeta #appelsiinihulluus”
*) Hyvät pinaattiletut syntyivät tällä reseptillä: litra kevytmaitoa + 4 kananmunaa + 2 dl ruisjauhoja + 3 dl vehnäjauhoja + 400 g pakastepinaattia + 1,5 tl suolaa + ripaus mustapippuria + hyppysellinen muskottipähkinää. Kaikki ainekset sekaisin, ja annetaan jauhojen turvota noin vartti ennen paistamista.
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #28
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #27
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #26
Jälleen niin ihanaa ja inspiroivaa! Kiitos <3
Kiitos!