Joulublinit ja muut jouluruokaperinteet

”Mitä teillä syödään jouluna?” No sitä samaa kuin viimeksikin! Tai oikeastaan kaksi vuotta sitten, sillä viime vuonna vietimme joulua anoppilassa.

Tänä vuonna vietämme joulun kotona, haemme kuusen Hakaniemen torilta ja syömme kaikki perinteiset jouluherkut. Ruokien kanssa ei muuten stressata, mutta luomukinkku piti laittaa varaukseen hyvissä ajoin, ja päätin jo leipoa vähän pipareita tytön kanssa sunnuntaina. Muuten ruoat valmistellaan vasta aatonaattona.

IMG_9896.jpg

Meidän jouluruokaperinteeksemme ovat muodostuneet blinit, joka on oikeastaan ainoa asia, jota Rouva toivoo joulupöytään. Minä puolestani kaipaan laatikoita ja riisipuuroa. Luomukinkkua alettiin hankkia jouluksi muutama vuosi sitten, kun Rouva päätti viidentoista vuoden lihattoman ruokavalion jälkeen alkaa syödä lihaa sillä ehdolla, että se on luomua tai riistaa.

Tänä vuonna jouluaaton menu rakentuu siis blinien ympärille (ks. resepti esim. täältä), ja joulupäivänä on laatikoiden vuoro (porkkana- ja lanttulaatikon ohjeet täällä). Imellettyä perunalaatikkoa yritin tehdä kerran, mutta se ei ollut oikein onnistunutta. Nyt kokeilen uudelleen.

Kinkku on sen verran kookas, että sitä syödään molempina päivinä ja varmaan vielä pari päivää sen jälkeenkin. Ja varmasti tulee haettua joitain herkkujuustoja ja nautiskeltua niitä viikunahillokkeen kanssa (ohje täällä).

IMG_9928 (1).jpg

On mielenkiintoista aina kuulla, millaisia jouluruokaperinteitä muilla perheillä on. Olen ollut esimerkiksi hyvin yllättynyt, kun olen kuullut, että makaroni- ja maksalaatikot kuuluvat jossain päin joulupöytään. Toisaalta minulle oli aivan luonnollista, että lapsuudenkodissani jouluruokia olivat valkosipuliperunalaatikko ja mummon perunasalaatti.

Lipeäkalaa meillä ei ole syöty, silliä en kaipaa ja graavikala maistuu liikaa raa’alle kalalle. Rosolli ei ole myöskään ollut minun eikä Rouvan suosikki, joten sitä joulupöydästämme ei löydy, ellei joku mahdollinen jouluvieras tuo sitä mukanaan.

IMG_9953 (1).jpg

Piparkakkutalon rakentamisella on pitkät perinteet, ja olen tehnyt lähes vuosittain jonkinlaisen rakennelman. Tällä kertaa päätin haastaa itseni ja tehdä suurimman piparitaloni tähän mennessä, varsinaisen kartanon.

Talo oli sen verran kookas, että vaikka luulin tehneeni ison taikinan (500 g voita, 1 kg jauhoa), josta riittäisi myös muotilla paineltavaksi, taikinasta tuli talon osien jälkeen vain vajaat kaksi pellillistä varsinaisia pikkuleipiä. Täytyypä vääntää uusi taikina jonain toisena iltana. 

Talon kokoamista ja koristelua jatkan viikon mittaan. Saa nähdä, kehtaanko esitellä lopputulosta tällä foorumilla. 

IMG_9958.jpg

Kommentit (57)
  1. Ekaa kertaa kommentoin.. Löysin blogisi jokin aika sitten sattumalta. Kiva lukea lapsiperhe-elämästä miehen kirjoittamana.

    Meillä ei vielä ole lapsia (jo viitisen vuotta odotettu adoptiolasta). Nyt vietetään jouluaatto kahdestaan ensi kerran ja tarjolla hyväksi havaittu menu:

    Mätisydämet (Pirkan ohjeella, koko suvun suosikki)
    Leipäjuustosalaatti

    Lanttulaatikko (itsetehty soseesta)
    Puikulaperunat
    Savustettu kalkkunanfilee, kanttarellikastike (miehelle valmiskinkkua)
    Mustaherukkahyytelöä, hunajasinappia

    Joulun makuinen hedelmäsalaatti (keitetään mausteliemi omenamehusta, kanelista, neilikasta, kardemummasta, inkivääristä)

    Myöhemmin kahvia/glögiä sekä pipareita ja suklaa-taatelikakkua (tällä kertaa Elosen valmis, kun eilen iski flunssa)

    Illalla vielä konvehteja (pieni rasia laadukkaita)

    Nälkä tuli, vaikka ruoka ei maistu nyt kipeänä ollessa. Blineistä innostuin minäkin ja niitä voisimme nauttia uutena vuotena. Millaisia lisukkeita teillä on ja millä reseptillä teette itse blinit? En ole tainnut niitä koskaan tehdäkään.. Syönyt muutamia kertoja ravintoloissa. Hyviä olivat!

    1. Vastauksessa vähän kesti, mutta siis tuossa jutussa oli linkki blinijuttuun, jossa on myös se resepti: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/kuinka-paljon-blineja-liikaa. Se on kylläkin ihan tattarijauhopussin kyljestä otettu. Lisukkeina esim. mätiä, smetanaa, sipulia, suolakurkkua, kylmäsavulohta ja sienisalaattia. Kokeilkaa ihmeessä uutena vuotena!

  2. Meillä joulupöytään on kuulunut aina alkupalaksi ”lihapiirakka” lihaliemessä. Siis sellainen itse tehty piirakka missä on riisiä ja jauhelihaa. Tätä on syöty aina isäni kotona ja sieltä siirtynyt perinteeksi meille ja kaikkien suurta herkkua. Itsekin nyt kun vietän joulun omien lasten kanssa, haluan sitä joulupöytääni. Tämän jälkeen meillä on ollut pöytä jossa on leikkeleitä, juustoja, vähän kalaa ja simpukoita. Perinteisemmistä jouluruuista pidän lähinnä kinkusta eli pärjään hyvin ilman rosolleja ja laatikoita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *