Joulukuun suunnitelmat: kotoilua koko rahalla

Niinhän siinä kävi, että uudet koronarajoitukset iskivät päälle ja niiden myötä peruuntuivat kaikki loppuvuodelle suunnitellut tekemiset kodin ulkopuolella, eikä olisi suotavaa edes tavata muita kuin keiden kanssa asuu samassa taloudessa.

No, sitähän tämä koko vuosi on aika pitkälti ollut muutenkin, mutta kyllä nyt harmittaa aika lailla sekä kaikkien tapahtumajärjestäjien, joulutorimyyjien ja esiintyvien taiteilijoiden että ihan näistä tapahtumista nauttivien ihmisten puolesta. Kun Rautatientorillekaan ei tänä vuonna pystytetä lainkaan Jääpuistoa, kaupunki taitaa olla joulukuussa aika ankea, harmaa ja hiljainen.

Toki tämä on vain arvailua, sillä eipä tässä ole tarvetta poistua myöskään kotoa lähikauppaa, päiväkotia ja Postin noutopistettä kauemmas, kun kaikki jouluostoksetkin on mahdollista tehdä verkossa.

Vaikka onkin ikävää, että nämä rajoitukset tulivat päälle juuri joulun alla, se on tavallaan myös pelastus, sillä kotona joulua voi järjestää aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ja voi keskittyä ottamaan siitä kaiken ilon irti.

Joulu

Viime vuonna joulupöytä notkui herkkuja

Aionkin seuraavien kolmen viikon aikana:

 • Leipoa, koota ja koristella upean piparkakkulinnan (viime vuonna se oli Tylypahka, kerran tein Elsan jäälinnan). Minulta on tilattu Arendelin linna, mutta sen tarkempia speksejä ei vielä ole.
 • Leipoa varmaan ainakin kerran myös pelkkiä pipareita. Mietimme, olisiko mahdollista kuitenkin kutsua molemmille lapsille vaikka yksi vieras yhteisiin piparileipojaisiin.
 • Koristella kuusen ja tehdä sen paljon aikaisemmin kuin yleensä. Tänä vuonna tilasimme elävän kuusen Vuokrapuulta, ja se siis tuodaan kotiin ruukussa ja viedään pois joulun jälkeen jatkamaan kasvuaan. Ehdin jo aiemmin tilata sen tuotavaksi vain muutamia päiviä ennen joulua, mutta tänään lähetin heille viestiä ja pyysin sitä tuotavaksi jo ensi viikolla viikonlopuksi.
 • Tehdä joululahjaostokset loppuun. Verkossa.
 • Tehdä jouluksi sinappia. En ole muistaakseni koskaan tehnyt, mutta minulla on tarkka mielikuva siitä, millaista joulusinapin tulee olla.
 • Soittaa pianoa ja laulaa joululauluja.
 • Askarrella himmelin oljista. En ole koskaan tehnyt sellaista, mutta olisi hauska kokeilla.
 • Askarrella lasten kanssa jonkin uuden joulukoristeen. Tonttuja ikkunaan tai sellaisen mustasta kartongista ja värikkäistä silkkipapereista tehtävän lasimaalauksen, joita tehtiin joskus lapsena.
 • Paistaa useamman kerran joulutorttuja vohveliraudalla.
 • Katsoa lasten kanssa jouluisia hömppäelokuvia ja jouluteemaisia animaatioita.
 • Ostaa liput ja nauttia Club for Fiven striimatusta joulukonsertista 19.12.
 • Katsella vierestä, kun Rouva leipoo lasten kanssa saaristolaisleipää ja vaivaa kermatoffeemassaa.
 • Tehdä perinteiset joululaatikot, tietty, ja paistaa pienen luomukinkun.
 • Yrittää jälleen kerran imeltää perunalaatikkoa. Kokemukseni on, että se ei imelly vaan alkaa käydä.
 • Tehdä lahjoituksen Mannerheimin lastensuojeluliiton Hyvä joulumieli -keräykseen, jolla hankitaan ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille. Ostin jo Joulupuu-keräyksen kautta virtuaalisen säkillisen joululahjoja lapsille, jotka eivät muuten saattaisi saada yhtään lahjaa.

Eiköhän tässä joulukuu vierähdä melko nopeasti näillä suunnitelmilla. Miten olisin edes ehtinyt tehdä mitään muuta?

Ja sitten voikin keskittyä suklaaseen, sohvalla makoiluun, palapelin kokoamiseen (kuulihan Pukki sen toiveen?), tv:n katsomiseen ja pelien pelaamiseen lasten kanssa. Voisinpa lukea joululomalla jonkin kirjankin, jos saisin siihen hieman rauhaa. Mitäs vielä?

perhe vanhemmuus oma-elama
Kommentit (6)
 1. Ihana lista. Olisiko vielä ideoita joululoman ulkoiluun. Mitä kaikille mielekästä puuhata 5-vuotiaan kanssa ulkona vaikka sataisi kaatamalla? Suklaa & sohva tarvitsevat vähän vastapainoa.

  1. Ei kai ulos tarvitse mennä, jos sataa kaatamalla? 😊 Meillä voidaan hyvin olla koko päivä sisällä, jos ilma on huono. Muuten on tietty koiran ulkoilutusta ja koirapuistoa ja varsinkin pienempi käy mielellään leikkipuistoissa. Mutta lasten kanssa ulkoilu on mulle vähän vaikea aihe. Olen edelleen vähän traumatisoitunut viime keväästä, kun oli pakko ulkoilla päivittäin molempien lasten kanssa ja 4- ja 8-vuotiaille oli todella vaikea keksiä molempia kiinnostavaa tekemistä. Eli itsekin kaipaisin ideoita siihen, mitä voi leikkiä vaikkapa ihan talon pihalla tai jossain hyvin lähellä kotia. ”Lähtekää retkelle lähimetsään” ei siis toimi meille, jos ulkoilemaan lähdetään 1 – 2 tunniksi 😊

   1. Me taidetaan kaikki olla paremmalla tuulella, jos on vähän oltu ulkona. Varsinkin minä nukun tosi huonosti, jos olen ollut koko päivän sisällä. Ehkä tässä on enemmänkin kysymys äidin ulkoiluttamisesta, jossa lapsikin viihtyisi 😉 Viime aikoina 5-vuotias on innostunut keinupallosta. Hän keinuu ja mä pompin pallon perässä ja teen aika iisejä yrityksiä osua häneen. Kannattaa kokeilla.

    1. Mä en ole oikeastaan huomannut ulkoilun tai ulkoilemattomuuden vaikutusta lapsiin. Tässäkin eräänä päivänä he olivat ulkoilun jälkeen niin väsyneitä, että meni koko ilta ihme kiukutteluun 😀

 2. Kyllä harmittaa, mutta sait kotoilun kuitenkin kuulostamaan ihanan helpolta. Pitää itsekin ottaa vaan se asenne päälle, että nauttii kaikesta siitä mitä pystyy tekemään, ja sitähän on kuitenkin paljon. Meillä on myös koiranpentu ja retkeillään aika paljon luonnossa. Ajattelin että tehtäisiin miehen kanssa lapsille ”tontturata” tms. aarteenmetsästystä metsään. Koirakin saisi etsiä oman paketin 🙂

  Jos teillä on joku hyvä toffeeresepti, jota valmistaa lasten kanssa, niin mieluusti otettaisin kokeiluun.

  Hyvää Joulunodotusta!

  1. Kuulostaa hauskalta! Rouvalla on erinomainen kermatoffeeresepti: https://satukoivisto.fi/kermatoffee-ohje-josta-saattaa-tulla-sinunkin-jouluperinteesi/ ja linkitin sen myös tuohon postaukseen, samoin superherkullisen saaristolaisleivän ohjeen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *