Kaatuuko haave asuntojen yhdistämisestä ilmastointiin?

Olen viime päivinä yrittänyt selvittää erästä yksityiskohtaa naapuriasunnosamme, ja pinnalla oleva kysymys saattaa kaataa jopa koko haaveemme asuntojen yhdistämisestä. Kysymys liittyy putkiremontissa tehtyyn ilmastointiin, ja kuinkas sattuikaan, tasan kymmenen vuotta sitten tänään olen julkaissut Putkiremonttipäiväkirjassa juurikin kuvan oman WC:mme katon ilmastointiputkista.

Olen nyt valinnut projektillemme arkkitehdin, ja keskustelin hänen kansaan loppuviikosta pitkän tovin puhelimessa. Yksi ensimmäisistä arkkitehdin esittämistä kysymyksistä oli, millainen ilmastointi asunnoissamme on.

No, painovoimainen ainakin tässä meillä, mutta mitenköhän naapuriasunnon laita on..? Periaatteessa senkin pitäisi olla painovoimainen, mutta aloin muistella, että naapuriasunnon ilmastoinnin kanssa oli ongelmia, ja pohdin, olikos jostain koneistamisesta puhetta.

Kävi ilmi, että tämä on niin merkittävä asia, että se saattaa kaataa koko projektin: jos naapurissa onkin koneellinen ilmastointi, asuntojen yhdistämissuunnitelma ei mene läpi rakennusvalvonnasta, sillä painovoimaista ilmastointia ei kuulemma saa sekoittaa samaan asuntoon koneellisen ilmastoinnin kanssa. Rakennusvalvonta on nykyisin hyvin tarkka ilmastointiasioista, ja kymmenen vuotta sitten läpi menneet asuntojen yhdistämiset ja erottamiset eivät välttämättä nykyisin onnistuisikaan juuri ilmanvaihdon ongelmien vuoksi.

Soitin tämän puhelun jälkeen aivan ensimmäisenä taloyhtiön isännöitsijälle.

Voisi tietysti kuvitella, että taloyhtiöllä tai isännöitsijällä olisi vain kymmenen vuotta sitten tehdystä remontista hyvä dokumentaatio, mutta eipä siinä remontissa mennyt moni muukaan asia niin kuin voisi kuvitella. Vaihdoimme myös pian remontin jälkeen isännöitsijää, ja nykyisellä isännöitsijällä ei ole itsellään juurikaan tietoja putkiremontin aikaisista asioista. Hän löysi asunnoistamme vain yhden LVI-piirroksen, jossa ei ole kuitenkaan mitään ilmanvaihdosta.

Taloyhtiömme ilmastointi on kuulemma sellainen sekasotku, että sitä selvitellään parhaillaankin toisessa rapussa konsultin toimesta. Hänestä kuulosti kuitenkin erikoiselta, että remontissa olisi laitettu koneellisia ilmastointeja, kun kuulemma taloyhtiössä on muuten yritetty nimenomaan päästä eroon niistä huippuimureista, joita katolta on joskus löytynyt. Hän oli siis 99 % varma, että naapuriasunnossakin ilmastointi olisi yhä painovoimainen.

Mutta mistä olen saanut päähäni, että naapurissa olisi koneellinen ilmastointi? Minulla oli jokin aavistus, että olisin kirjoittanut johonkin näin, joten aloin selailla vanhaa blogiani ja tehdä jopa Google-hakuja sen sisältöön löytääkseni jotain ilmastointiin liittyvää.

Lopulta löysin, mitä etsin.

20.5.2011 olen kirjoittanut: ”Syy kuukauden myöhästymiselle oli se, että naapurin kylpyhuoneessa ja WC:ssä ei ollutkaan lainkaan ilmastointia, joten se jouduttaneen rakentamaan koneellisesti.” Tämä perustuu siis johonkin keskusteluun, joka on käyty suullisesti jonkun kanssa, mutta siitä ei ole mitään muuta dokumentaatiota. Potentiaalimuoto ei kuitenkaan tarkoita, että näin olisi tehty, ja on aivan mahdollista, että ilmastointi saatiin lopulta ratkaistua painovoimaisesti. Mutta tämä asia alkoi nyt vaivata ja stressata.

Aloin perjantai-iltana käydä läpi jopa sähköpostiarkistoani ja etsin kymmenen vuoden takaisia viestejä, joissa olisi puhuttu ilmanvaihdosta. Löysin sähköposteista taloyhtiön tiedotteita, joissa kerrotaan naapuriasunnon putkilinjasta: ”Myöhästymisen syy: Ilmastointihormeille jouduttiin hakemaan uusia reittejä, ja tämän vuoksi myös vesijohtojen- ja viemärien sijoitukset jouduttiin katsomaan uudelleen.”

Myös saneerauksen LVI-suunnittelusta ja valvonnasta vastannut henkilö on vastannut johonkin viestiin: ”Ilmanvaihtohormi estää asentamasta [vesi- ja viemäri]putkia suunnitellulla tavalla. Jo nyt hormit joudutaan vaihtamaan päittäin kylpyhuoneen kanssa.”

Mutta ei siis mitään viitettä siitä, että painovoimainen ilmastointi ei olisi riittänyt. Vaimoni oli remontin aikaan hallituksessa, ja hän oli sitä mieltä, että hallitus oli silloin hyvin tarkka siitä, että ilmanvaihto pysyy painovoimaisena, ja hänkin piti erikoisena, että siinä olisi päädytty koneistamiseen.

Silti asiasta pitää saada varmuus, joten nyt olen laittanut sähköpostia sekä kymmenen vuoden takaisen projektin LVI-suunnittelijalle että urakoitsijalle. Isännöitsijä antoi myös sen henkilön yhteystiedot, joka selvittelee talon ilmasointiasioita parhaillaan. Eikö voisi kuvitella, että jollakulla olisi asiasta tietoa? Jos ei ihan ulkomuistista, niin jossain dokumentaatiossa. Ei tässä kuitenkaan selvitellä sadan vaan vain kymmenen vuoden takaisia asioita.

Lisää asuntojen yhdistämisprojektista:

koti remontointi
Kommentit (15)
 1. Voihan olla, että siellä on vessassa on koneellinen ilmanpoisto? Mutta sehän ei ole sama asia kun koneellinen ilmastointi.

  1. Tommi Koivisto
   27.4.2021, 23:11

   Ei näytä olevan mitään koneellista, vaan kaikki ihan painoivoimaista.

 2. Meille tehtiin remonttia 6 kk ajan ja meillä on koneellinen ilmanvaihto.
  Ja ne ilmanvaihtopaikat kyllä näkyy.

  1. Tommi Koivisto
   27.4.2021, 23:18

   Jos olisi koneellinen poistoilma, se olisi toteutettu katolla olevalla huippuimurilla, eli ei näkyisi asuntoon. Mutta sellaista ei pitäisi olla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *