Kädet mullassa

Kevät tulee kovaa vauhtia! Ja mitäs se tarkoittaa? Kohta päästään tekemään kevätkylvöjä puutarhamökille! Sitä pitää kyllä odotella vielä vähän yli kuukausi, mutta Rouva laittoi kädet multaan jo kotona.

IMG_8830.jpg

Muistaako joku vielä nämä palmuvehkat? Vastoin omia odotuksiamme kasvipoloiset ovat selvinneet hengissä jo lähes viisi vuotta! Olin yllättynyt jo siitä, kun ne säilyivät elossa ensimmäisenkin vuoden.

Vettä kasvit ovat saaneet ehkä kolmesti vuodessa. Multia kasveihin ei ole vaihdettu kertaakaan. Paitsi nyt.

IMG_8845.jpg

Syy tähän on tietenkin viherherätyksen saanut Rouva, jonka kasvi-innostus on siirtynyt asteittain ulkoa sisälle: yrteistä kukkiin, niistä puutarhan muihin hyötykasveihin ja lopulta myös kodin viherkasveihin.

Palmuvehkat eivät ole nykyisin ainoita kasvejamme, vaan keittiön ikkunalaudalla asustelee huonekuusi, joka sekin on yllättänyt elinvoimaisuudellaan. Tästä intoutuneena Rouva on alkanut nyt haaveilla myös jostain isosta viherkasvista.

IMG_8852.jpg

Akuutein asia näiden multien vaihtamisten jälkeen ovat kuitenkin puutarhamökin kevätkylvöt. Ikkunalaudallamme versookin jo monenlaista.

IMG_9492.jpg

Herneen- ja auringonkukanversot eivät tietenkään ole menossa mökille, ja niitä on ehditty kasvattaa salaattitarpeiksi jo useampi viikko.

IMG_9504.jpg

Mökki-istutusten taimet versovat pienissä turvebriketeissä, joista ne on tarkoitus siirtää isompiin ruukkuihin.

Rouva esikasvattaa yhdellä tarjottimella kesäkukkia ja munakoisoja. Kukkaset tulevat mökin pihamaalle, munakoisot kasvihuoneeseen.

IMG_9494.jpg

Itse halusin kasvihuoneeseen tomaattia, kurkkua ja chiliä, ja niiden taimet noussevat lähiaikoina viereisen rasian turvebriketeistä. Muut siemenet ovat Hyötykasviyhdistykseltä, mutta chilin siemenet ovat peräisin Svarfvarsin tilan chileistä, joita Rouva osti syksyllä eräästä tapahtumasta.

IMG_9503.jpg

Ikkunalaudalla onkin kohta tungosta, sillä taimet pitäisi kuulemma siirtää isompiin ruukkuihin jo pian. Ja toukokuussa päästää sitten aloittelemaan kasvihuonehommia.

Kovin jännittävää nähdä, miten käy!

Kommentit (4)
  1. Ja miten teidän huonekuusi on noin terhakka??? Mulla aivan nuupahtanut enkä tiedä syytä 🙁

    1. Ei mitään käsitystä! Sitä se rouvakin ihmettelee. 

  2. Kurkun kanssa olette aikaisessa, sen ehtii laittaa myöhemminkin. Pitkäksi roikoksi sisällä venynyt kurkku on hankala käsitellä ja katkeilee varresta. Itselläni perinteinen kurkun ja kurpitsoiden kylvöpäivä on vappu ja siltikin niiden kanssa meinaa olla pulassa ennen kuin ne saa pihalle ja kasvihuoneeseen. Chilin kylvän tammikuussa, se vaatii pitkän kasvuajan. Jotkut taimet eivät viihdy lämpimässä vaan nuutuvat kuten erilaiset kaalit, joten jos käytössä on kasvihuone, niin ne kannattaa kylvää toukokuussa sinne, näin saa minusta parhaimmat ja vankimmat kaalintaimet (pätee moneen muuhunkin kasviin, kuten vaikka krassiin). Kasvatteluiloa!

    1. Kiitos! Tämä on tällaista harjoittelua näin alkuun… Mä olen nyt miettinyt, että olisi varmaan kannattanut laittaa niitä siemeniä itämään enemmänkin, jos käy vaikka jotain hassua, kuten yhtäkkiä jokin lego lentääkin kasvatusastiaan ja katkaisee tomaatintaimen. Näin taisi käydä tänään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *