Netflix-kuherruskuukausi

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Netflixin kanssa.

960262_579569115406892_420039535_n.jpg

”Siellähän on vain vanhoja leffoja ja tv-sarjoja.” Näin kuulin kuvailtavan Netflixiä, joka lanseerasi kuukausimaksulla toimivan videoiden suoratoistopalvelunsa *) Suomessa viime lokakuussa. Uskoin tätä enkä jaksanut edes tutustua palveluun. Sitten minua pyydettiin kirjoittamaan siitä blogiini.

*) Suoratoisto eli streaming tarkoittaa multimediatiedoston siirtämistä käyttäjälle verkosta niin, että sisältöä aletaan näyttää välittömästi, kun tiedosto alkaa latautua.

Kelataanpas vielä hieman taaksepäin ja kerrotaan, mistä on kyse.

Kerroin pari viikkoa sitten olevani Kaliforniassa Netflixin vieraana ja osallistuvani heidän kampanjaansa osana kansainvälistä perhebloggareista koostuvaa Stream Teamia. En ollut käyttänyt Netflixiä aiemmin, joten suhtauduin hommaan alkuun hieman epäileväisesti, mutta muuten yhteistyö kuulosti houkuttelevalta.

Lähdin siis mukaan, ja kahden Los Gatosissa vietetyn päivän aikana sain selville muun muassa, että

 • Netflixissä on paljon muutakin kuin vanhoja leffoja ja tv-sarjoja
 • osa tv-ohjelmista esitetään Netflixissä yksinoikeudella heti niiden jenkkijulkaisun jälkeen
 • monet elokuvat tulevat Netflixiin heti niiden videovuokraamojakelun jälkeen
 • kansainväliset esitysoikeudet ovat monimutkainen ja kallis vyyhti ja Netflix ei voi esittää samaa sisältöä kaikkialla vaikka haluaisi. Sama yhtiö ei aina edes omista oikeuksia eri maissa
 • ja erityisesti: Netflix tuottaa myös itse laadukkaita ohjelmia, jotka saa katseltavaksi taatusti tuoreina ja ennen muita.

Valikoima Suomessa on kyllä suppeampi kuin Jenkeissä, mutta itse löysin heti ensisilmäyksellä katseltavaa vähintään useaksi viikoksi. Jopa niitä vanhoja tv-sarjoja. Vietänkin tällä hetkellä Netflix-kuherruskuukautta ja olen katsonut tv:tä enemmän kuin edellisen vuoden aikana yhteensä. Tästä saan kiittää sekä Kalifornian-reissun jälkeistä jetlagia että tytön hyviä päiväunenlahjoja. Kun tyttö nukkuu, voin laittaa jotain pyörimään tv:stä samalla, kun kirjoitan blogia.

734208_531234570240347_2059920465_n.jpg

Nyt sanoisin, että Netflixin vahvuudet ovat:

#1 Netflixin alkuperäissarjat

Netflixin itse tuottamista ohjelmista mainittakoon aiemmin tänä vuonna esillä ollut koukuttava poliittinen draama House of Cards, josta Netflix alkoi juuri kuvata toista tuotantokautta, Arrested Development (Sukuvika), jonka neljäs tuotantokausi ilmestyi suoraan Netflixiin viikko sitten ja Orange is the New Black, naisvankiladraama, joka julkaistaan heinäkuussa.

405833_569580343072436_240130966_n.jpg

Orange Is the New Black

#2 Yksinoikeudella heti julkaistavat ohjelmat

Netflix alkoi myös juuri tällä viikolla (3.6. alkaen) esittää Jälkiä jättämättä -rikossarjan (The Killing) uusia jaksoja vain päivän sen jälkeen, kun ne on esitetty ensimmäisen kerran Jenkeissä. En ollut katsonut sitä aiemmin, ja kahden ensimmäisen jakson perusteella sarja vaikuttaa jännittävältä.

#3 Mahdollisuus löytää mielenkiintoisia ohjelmia, joista ei ollut kuullutkaan

Netflix ei ehkä tarjoa juuri sitä ohjelmaa, jonka itse haluaisi löytää, mutta se ehdottaa katseltavaksi sisältöä, jonka olemassaolosta ei edes tiennyt aiemmin: tv-sarjoja, elokuvia, dokumentteja. Löysin heti ensimmäisenä tämän: Being Elmo – A Puppeteer’s Journey. Mielenkiintoinen dokumenttielokuva ja vanhalle Muppet-fanille ehdottoman hieno löytö.

#4 Mahdollisuus löytää ohjelmia, jotka ovat syystä tai toisesta menneet aiemmin ohi

Listalla ovat yllä mainittujen sarjojen lisäksi mm. nämä:

 • Lilyhammer: Norjalais-amerikkalainen draamakomedia, joka on tuotettu julkaistavaksi ensisijaisesti Netflixissä mutta on näytetty myös Yle Femillä
 • Silta (Broen): Tanskalais-ruotsalainen rikossarja, jossa selvitetään Tanskan ja Ruotsin välisellä sillalla tapahtuvaa murhaa. Ja mennyt myös ohi Ylen lähettämänä
 • Weeds: Olen nähnyt kaksi kautta ja katsomatta on näemmä neljä!
 • Dexter: Katsomatta kaksi kautta
 • Mad Men: Kehuttu, en ole katsonut
 • How I Met Your Mother: Samoin.

#5 Ja vielä se nostalgia

Olisihan se joskus hauska katsoa uudelleen vaikkapa Twin PeaksHistamiinin joulukalenteri tai Hercule Poirot -mysteerejä.

Kuten huomasit, jäin heti koukkuun tv-sarjapuolelle, mutta kyllä mielenkiintoisia elokuviakin näytti olevan useita.

Oletko sinä ehtinyt löytää Netflixistä jotain suosittelun arvoista katseltavaa?

* * *

Yksi Netflixin keskeisistä ominaisuuksista on se, että palvelu ehdottaa uutta katsottavaa sen mukaan, mitä on katsonut aiemmin, kuinka monta tähteä näkemälleen ohjelmalle on antanut ja esimerkiksi, mistä omat Facebook-kaverit ovat pitäneet. Onkin mielenkiintoista, miten etusivun nostot muuttuvat vähitellen. Miten se osaakin ehdottaa minulle vaikkapa ”omalaatuisia tv-draamoja”?

IMG_5655.PNG

Netflix iPhonessa 

No eihän se mitään noituutta ole, vaan olen itse ruksinut selainkäyttöliittymän Makuprofiili-osiossa, mikä minua kiinnostaa tai ei kiinnosta. Myöhemmin katsottuani Netflixin ehdotuksia muilla laitteilla olen sitten ruksinut sieltä pois, ne mitä en halua katsoa ja antanut tähdet jo näkemilleni ohjelmille.

Näyttökuva 2013-06-03 kohteessa 16.53.41.png

 Netflixin Makuprofiili tietokoneella

* * *

Mieluiten katselen ohjelmani tv:n kuvaruudulta, ja olikin kivaa, että Samsungin Blu-ray-soittimestani Netflix löytyi aivan automaagisesti. Tv sen sijaan oli väärää sarjaa, vaikka Samsungin SmartTV onkin. Monista kodeista löytyy myös esimerkiksi PS3 tai Apple TV, joiden kautta Netflixiä voi katsoa isolta ruudulta.

IMG_5652.jpg

Minun televisioni, jossa ei ole Netflixiä, mutta kun siihen kytkee toisen laitteen, sitten siinä on 

On minusta silti mukavaa, että ohjelmia voi katsoa myös pieneltä ruudulta kuten puhelimesta tai taulutietokoneelta. Uudelle käyttäjälle oli huikeaa, että ohjelmaa voi katsoa tv:stä illalla, lopettaa katsomisen kesken ohjelman ja jatkaa sitä seuraavana päivänä bussissa kännykän ruudulta siitä kohdasta, mihin katsominen keskeytyi.

IMG_5654.PNG

iPhone-käyttöliittymä

Voipa kesken katsomisen vaihtaa myös iPadiin ja katsoa jakson Arrested Developmentia samalla, kun touhuaa keittiössä.

photo.png

iPad-käyttöliittymä

Palvelu ei muista pelkästään viimeksi toistetun ohjelman pysäytyskohtaa vaan sen, mihin mikä tahansa joskus aiemmin katsottu ohjelma on katkaistu. Palvelu myös osaa tarjota seuraavaa jaksoa jossain tv-sarjassa, kun on nähnyt edellisen. Varmasti itsestäänselvyys Netflixin vanhoille käyttäjille, mutta uudelle käyttäjälle tämäkin tuntui ihmeelliseltä.

* * *

Tähän mennessä käytössä ei ole ollut mitään ongelmia, ja olen katsonut ohjelmia sekä laajakaistan kautta tv:stä että 3G-yhteydellä kännykästä. Sekä kaupungissa että maalla. En kuitenkaan liikkuvassa autossa.

Vanhalla iPadilla (1. sukupolvi) ohjelmien kelaaminen aiheutti ongelmia, sillä ääni ja kuva menivät epäsynkkaan, mutta enpä ole kyllä päivittänyt iPadin käyttöjärjestelmääkään aikoihin. Nyt syyhyttää hankkia uusi iPad sim-kortilla, että voisi katsoa ohjelmia mökillä kesällä.

* * *

Lasten sisältöihin en ehtinyt vielä paneutua, kun oma lapsemmekaan ei vielä tv:stä perusta. Iloitsin kuitenkin jo, että löysin Netflixistä DreamWorksin animaatioita ja Looney Tunes -klassikon Väiski on aina Väiski (The Bugs Bunny and Road Runner Movie). Palataan kuitenkin tähän teemaan toisessa postauksessa parin viikon päästä.

Onko jotain, jota haluaisit tietää palvelusta, sen sisällöstä tai käyttämisestä?

 

Netflix-yhteistyöstä: Tämä postaus on Netflixin sponsoroima ja osa yhteistyökampanjaa. Ei ole ilmaisia lounaita eikä varsinkaan Kalifornian-matkoja. On kuitenkin ilo kirjoittaa palvelusta, johon on itse ollut aidosti tyytyväinen. Saunalahti ei sponsoroi postausta millään tavalla. Ei myöskään Samsung, Sony tai Apple. Vink vink. Kuvia ja kuvaruudunkaappauksia käytin täysin omavaltaisesti keneltäkään kysymättä ja varastin Netflixin promokuvat Netflix Suomen Facebook-sivulta. Buahahahaa.

Lisää Netflixistä:

Kommentit (53)
 1. Party Down on hauskin sarja aikoihin!

 2. Olen käyttänyt Netflixiä siitä asti, kun se tuli suomeen. Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen palveluun. Normaali television katsominen on jäänyt kokonaan. Kellonaikoihin sidottu katsominen ei vaan enää kiinnosta. Digiboksilla ajastaminenkin menee helposti säätämiseksi ja senpä takia en ole sitä enää muuttolaatikosta edes ottanut.

  Netflixistä kannattaa muuten vilkaista dokumenttiosiota ja standup juttuja. Siellä on tosi hauskoja pätkiä.

  Tuosta Sanoma yhtiön masinoimasta tekstitys parjauskampanjasta ei voi olla kuin hämillään. Netflix ei tekstitä itse vaan ostaa ne ohjelmaoikeuksien haltijalta, kuten jo aikaisemmin mainittiin. Käytännössä ne ovat yleensä samoja käännöksiä kuin normi tv:stä tulleissa lähetyksissä. Onneksi itsellä englannin ymmärtäminen on ajan kanssa parantunut niin paljon, että en edes huomaa jos jostain ohjelmasta puuttuu tekstit..

  Sen verran pitää kuitenkin kritiikkiä heittää, että Netflix voisi tuoda uutuudet paremmin esille kuten myös uudet tv-sarjojen kausijulkaisut. Nyt niitä joutuu vähän etsimään ja tuo sivusuunnassa ”selaava” käyttöliittymän on todella hidas uutuuksien bongailussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *