11 ruokalajin menu Boon Namissa

Kahden viikon takaisen staycationimme kohokohta oli illallinen ravintola Boon Namissa. Tomi Björckin uusin tulokas sijaitsee hotelli St. Georgen kivijalassa, ja ravintolaan pääsee suoraan hotellista. Illallinen oli siis täydellisesti yhdistettävissä hotellilomaan.

Ravintola Boon Nam

Seuralaiseni tällä staycationilla ei ollut vaimoni vaan tyttäreni, ja ennen illallista pohdin, miten pitkän kaavan mukaan voisimme nauttia sen. Sain kuitenkin myytyä hänelle idean mahdollisimman monen annoksen maistelusta, ja niin vain päädyimme nauttimaan yhdentoista lajin Boon Nam -maistelumenun ja istumaan ravintolassa yli kaksi tuntia.

Ravintola Boon Nam

Kahden maistelumenun tilaaminen olisi kuitenkin ollut liioittelua, joten tilasin vain yhden maistelumenun jaettavaksi, ja lisäksi tilasimme lasten listalta vielä yhden lohiannoksen. Olin hyvin ilahtunut siitä miten lapsille todella tarjottiin oma menunsa, jossa oli useampi herkulliselta vaikuttava annos.

Ravintola Boon Nam

Alkuun tarjottiin ”CHA PLU”, tiikerirapua cha plu -lehdellä, sitruunaruohoa, vihreää chiliä ja maapähkinää. Cha plu -lehti on tuttu myös esimerkiksi Farangista, ja tämäkin annos oli herkullinen pieni alkupala, joka johdatti kohti seuraavia annoksia.

Ravintola Boon Nam

Sitä seurasivat ”LARB TOD MOO”, Iberico-possua, paahdettu riisiä ja lime-dressing sekä ”TURMERIC SATAY”, kurkumalla maustettuja satay-kanavartaita, nahm jim ja vihreää mangopikkelisiä. Näitä olisin todellakin voinut syödä enemmän, ellen olisi tiennyt, miten monta lajia on vielä tulossa.

Ravintola Boon Nam

Tytär sai samaan aikaan oman pääruokansa, lohta ja kookoskermalientä. Se toi kuulemma mieleen äidin tekemän seeasamilohen, joka on nykyisin hänen lempikotiruokaansa.

Ravintola Boon Nam

Myös seuraava annos, pehmeäkuorinen taskurapu, oli tuttu yhdestä Farangin klassikkoannoksista, ja herkullista se oli myös täällä. ”TUMZAAB SOFTSHELL”, vihreää mangoa, pehmeäkuorista taskurapua ja kermainen punainen chili-kookosdressing.

Samaan aikaan pöytään kannettiin myös ”IBERICO SECRETO NAM JIM JAEW”, paahdettua Iberico-possua ja yrtti-kookossalaattia. Täydellistä.

Ravintola Boon Nam

Seuraava yhdistelmä oli ”WOK FRIED GREENS”, wokattua choi sumia, paksoita ja pitkäpapua, kookos chiliä ja sambalia ja ”PRAWN TOM YAM”, grillattua tiikerirapua, grillattua tom yam -voita. Maukasta, erinomaista.

Ravintola Boon Nam

Ennen viimeistä pääruokaa oli vielä kevyempi ”YAM SOM O”, pomelosalaattia, vesimelonia, paahdettua kookosta, chili jam dressing ja thaibasilikaa.

Ravintola Boon Nam

Viimeisen annoksen kohdalla vatsa alkoi olla jo täynnä, vaikka tytärkin oli maistellut kaikkea vähän. ”KAENG HANG LAY”, täyteläisen mausteinen ja aromaattinen burmalainen pata ylikypsästä härästä.

Ravintola Boon Nam

Menuun sisältyi kaksi jälkiruokaa ”PKHANON BUAN & ICE CREAM”, Pandan-kookosjäätelöä, rapeaa seesamikeksiä, limemarenkia ja seesamia sekä ”JACKFRUIT & KOPI ”,  thai-kahvimoussea, jakkihedelmäsorbettia, hedelmä-mangosalaattia ja appelsiinicremeä.

Ravintola Boon Nam

Seuralaisen jälkiruoka oli suklaata ja mantelisuklaacremeä.

Ravintola Boon Nam

Oh, miten voikin olla näin hyvää! Jokainen annos oli yksinkertaisesti ja yksiselitteisesti herkullinen. Ruokaa oli niin runsaasti, että en voinut ajatellakaan minkään iltapalan syömistä edes myöhemmin illalla.

Maut olivat selkeästi thaimaalaisia, mutta liikaa tulisuutta pelkäävien ei kannata olla huolissaan. Toki tämä tulee ihmiseltä, joka tykkää pursottaa leipänsä päälle sriracha-kastiketta, ja lapsen suuhun jotkin annokset olivat hivenen liian polttavia.

Ravintola Boon Nam

Illallinen oli hyvin erityinen ei vain siksi, että se oli erityisen maittava, vaan myös siksi, että viimeisen vuoden aikana emme ole syöneet juurikaan ulkona.

Oli ilo päästä Boon Namiin juuri tyttären kanssa kahdestaan, ja pidimme ravintolasta molemmat niin kovasti, että uskallan antaa sille parhaimman arvosanani: TÖRKEÄN HYVÄÄ ja erittäin lämpimät suositteluni! On vaikea sanoa, ohittiko tämä jopa Farangin omalla suoikkilistallani, vai pitäisikö todeta, että he jakavat saman sijoituksen.

Ravintola Boon Nam

Ja vielä lisäpisteet tästä Jarno Sinivaaran muraalista Rumble in the Jungle, joka löytyy ravintolan seinältä!

hyvinvointi ravintolat

Tumma Sumu on Kaffa Roasteryn uusi tumma klassikkokahvi

Kuumia ja kahvintuoksuisia uutisia suoraan Kaffa Roasteryn paahtimolta: Tumma Sumu Dark Roast -kahvi on saapunut kauppoihin kautta maan! Kahvi kuuluu Kaffa Klassikot -sarjaan, eli sitä on jatkossa saatavilla ympäri vuoden.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Pääsin viime viikolla maistelemaan uutta kahvia aivan ensimmäisten joukossa Kaffa Roasteryn paahtimoon ja samalla kuulin lisää Kaffan kahveista ja niiden tuotannosta.

Kaffan paahtimo sijaitsee Helsingin Punavuoressa, ja sen yhteydessä on myös paahtimon oma kahvila. Kahvilan ja paahtimon erottaa toisistaan lasiseinä, joten asiakkaat voivat kurkkia samalla seinän toiselle puolelle ja nähdä paahtajat työssään.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Probat-paahtimessa paahtui parhaillaan Picniciin menevä tummapaahtoinen kahvi, ja paahdetut pavut ropisivat iloisesti saaveihin.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Kaffa tuottaa kahvia viikossa kaksi tonnia, mikä on pienpaahtimolle ihan hyvä määrä. Se riittää siihen, että Kaffan kahveja saa marketeista kautta maan eikä vain Etelä-Helsingin kivijalkaliikkeistä.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Uusi Tumma Sumu luotiin valikoimaan täyttämään Tumma Monsuuni -kahvin jättämää aukkoa. Tumma Monsuuni oli yksi Kaffan klassikkokahveista, ja se tehtiin intialaisesta Monsoon Malabar -kahvista. Kaffa kuitenkin luopui hiljattain intialaisen kahvin ostamisesta, ja näin ollen myös Monsoon Malabarista tehdyn kahvin tuotanto päättyi.

Kaffalle on tärkeää, että kahvin raaka-aineen tuotanto on täysin läpinäkyvää, ja Kaffa halusi keskittää kahvin ostonsa maihin ja tuottajiin, joiden kohdalla he näkivät suurimman vaikutuksen yhteisöön: sen miten kahvintuotannon ansiosta alueille voidaan rakentaa parempaa infrastuktuuria ja vaikkapa kouluja.

Kaffalle vastuullisuus on muutenkin merkittävä asia, ja he tekevät jokaisen kahvintuottajan kanssa Kaffa Handshake -ostosopimuksen, jonka edellytyksiä ovat, että

  • Jokainen työntekijä saa vähintään alueen minimipalkkaa
  • Kaikki työ on eettisesti kestävää ja pakkotyö ja lapsityövoima ovat ehdottoman kiellettyjä
  • Toiminta on kestävää ja ympäristöystävällistä ja
  • Jokaisen viljelijän saama hinta kahvipavuista on tiedossa ja kommunikoitu.

Tumma Sumu on vielä Monsuuniakin tummempaa, ja sehän ilahduttaa kaltaistani tummien kahvien ystävää.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Sain Kaffalla henkilökohtaisen kahvitastingin, kun Kaffan pääpaahtaja Mike kertoi Tumman Sumun kehittämisestä ja opasti oikeaoppiseen kahvin maistamiseen.

Maistelimme vierekkäin kolmea tummapaahtoista kahvia: Herra Korppia, Tummaa Sumua ja Espresso Infernoa. Espresso Inferno oli se kahvi, jonka kautta niin sanotusti löysin Kaffan, ja oli hauskaa vertailla erityisesti sitä ja Tummaa Sumua.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Maistelu alkoikin haistelulla.

Nuuhkimme pelkästään jauhettua kahvia, ja olin todella yllättynyt, miten erilaiselta kahvit voivatkaan tuoksua! Harvemmin tulee tuoksuteltua useita kahveja vierekkäin. Infernon tuoksu toi mieleen popcornin, kun taas sekä Tumma Sumu että Herra Korppi olivat hedelmäisempiä ja todella erilaisia infernoon verrattuna.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Sen jälkeen kuppeihin kaadettiin vettä ja kahvin annettiin odottaa muutama minuutti. Vielä nuuhkaisut pinnalta ennen kuin pinta rikottiin, purut kuorittiin pois ja päästiin ryystämään.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Todella: kahvia ryystettiin äänekkäästi, jotta suulliseen sekoittui runsaasti ilmaa.

Toiset kupilliset Mike uutti pressopannulla, ja kuulin, että Tumma Sumu sopii erityisen hyvin metallisuodattimella uuttamiseen siksi, että kahvin öljyt eivät jää kiinni paperisuodattimeen vaan päätyvät mukaan kupilliseen valmista juomaa.

Mikä sattuma, sillä mehän keitämme kahvimme kotona juurikin metallisella mocca- eli mutteripannulla, ja pressopannu on se seuraava vaihtoehto, jos kahvia tarvitaan joskus enemmän kuin kaksi kupillista.

Kahviammattilainen mittasi tietysti sekä purut että veden grammalleen: kupeissa uutettuun kahviin laitettiin 9 g jauhettuja papuja ja 150 g vettä. Pressopannuun kahvia tuli 40 g ja vettä 800 g.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Kahvipavuissa on kaksi päätyyppiä: Arabica ja Robusta, ja kahvisekoituksissa voi olla molempia kahvityyppejä minkä verran vain. Robusta on jonkin verran edullisempaa raaka-aineena, ja sitä kuvaillaan kitkerämmäksi ja yksipuolisemmaksi kuin vivahteikkaampaa Arabicaa. Suurin osa Suomessakin myytävästä kahvista on juuri Arabicaa.

Infernossa on 70 % Robustaa ja 30 % Arabicaa, kun taas Tumma Sumu ja Herra Korppi ovat sekoituksia kahdesta Arabica-kahvista. Herra Korpissa puolet on ugandalaista ja puolet kolumbialaista Arabicaa ja Tummassa Sumussa puolet ugandalaista ja puolet guatemalalaista Arabica-kahvia.

Vaikka juuri edellisen kerran hehkutin Infernoa, voin hyvin lämpimästi suositella myös Tummaa Sumua. Sen luvataan tarjoavan ”guatemalalaista pehmeyttä ja ugandalaista mausteisuutta”. Aromissa on toffeeta, tummaa suklaata ja lakritsaa.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Otan myös tämän kahvin erittäin mielelläni vakiokahvivalikoimaani.

Kahvi sopii nautittavaksi joko sellaisenaan tai vaahdotetun maidon kanssa. Ja siitäpä tulikin mieleen, että tarvitsen uuden maidonvaahdottimen!

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Jos et ole vielä tutustunut Kaffan kahveihin tai haluat kokeille Tummaa Sumua, kiiruhdahan Kaffan verkkokauppaan, josta saat koodilla ISYYSPAKKAUS 20 %:n alennuksen kaikista kahveista. Koodi on voimassa helmikuun 2021 loppuun saakka, ja Kaffa antaa yli 30 €:n tilauksille ilmaisen toimituksen.

koti ruoka-ja-juoma