Piparkakkutalot vuosien varrelta

Piparkakkutalo on rakkain jouluperinteeni, ja on taas se aika vuodesta, kun pitäisi pohtia, millaisen talon tänä vuonna tekisin. Tyttäreni on ehdottanut jo useammin, että osallistuisin Helsingin Sanomien piparkakkutalokisaan, mutta ongelmani sen kanssa on, että se tulee joka vuosi vähän yllättäen, ja minun talon valmistuvat vasta juuri ennen joulua. Lisäksi haluan päättää teeman itse.

Esimerkiksi viime vuonna piparkakkupajastani putkahti ulos…

Ryhmä Haun vahtitorni

Piparkakkutalo - Ryhma Hau Vahtitorni

Ikkunoiden lasit ovat uunissa sulaneita nallekarkkeja, osat on kiinnitetty toisiinsa sulalla sokerilla ja koristelut on tehty kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista sekoitetulla pikeerillä.

Joku saattaa jo miettiä, että eikö tällä miehellä ole parempaa tekemistä. Vastaus on, että eipä oikeastaan.

Piparkakkutalon rakentaminen on oma jouluperinteeni, jota ilman joulua ei tule. Aiemmin olen tyytynyt vain perinteiseen pieneen mökkiin, ja käyttänyt valmiita kaavoja, mutta viime vuosina olen ottanut tavaksi myös suunnitella piparkakkutaloni itse.

Piparkakkutalo - Ryhma Hau Vahtitorni

Eräs seuraajani kertoi jo, että hänen lapsensa pitää minua edellisten vuosien perusteella lähes supersankarina ja kutsuu minua Piparkakkumieheksi. Mikäs siinä, hieno titteli!

Jotta tämä titteli olisi vielä enemmän perusteltu, kaivelin kuva-arkistojani ja etsin kuvia aiemmista piparkakkutaloistani. Viimeiset kymmenisen joulua on dokumentoitu hyvin (kiitos blogini), mutta sitä vanhemmista piparitaloista en löytänyt materiaalia.

2020: Arendelin linna

Piparkakkutalo - Arendelin linna

Edellisenä vuonna katsoimme ahkerasti Frozen 2:ta, joten piparkakkuterveisiä lähetettiin Arendelin piparkakkulinnasta.

2019: Tylypahka

Piparkakkutalo

Tyttären Harry Potter -innostus siirtyi myös piparkakkumaailmaan, ja muotoilin piparitaikinasta Tylypahkan suuren salin ja pari tornia. Pyöreän tornin muotoiluun käytin lasipulloa, enkä tee sitä enää ikinä uudelleen. Ehkä.

2018: Fantasialinna

Piparkakkutalo

Tänä vuonna linnassa ei ollut varsinaista esikuvaa, vaan kehittelimme sen yhdessä tyttären kanssa ja myös koristelimme linnan yhdessä. Tämä on muuten ainoa kerta, kun olen antanut hänen osallistua piparitaloni koristeluun, ja se saattaa näkyä hieman värivalinnoissa. (Itse asiassa hän koristeli myös Tylypahkan oikeanpuoleisen tornin yllä.)

2017: Puutarhamökki

Piparkakkutalo

Sehän on meidän Herttoniemen-puutarhamökkimme! Oikeassa kulmassa oleva ovi on IRL sittemmin laitettu umpeen, ja sen takana on lasten alkovi. Huomaa myös läpinäkyvät ikkunat, jotka on tehty sulatetuista nallekarkeista. Tämä mökki on aika lähellä sitä kaikkein perinteisintä piparkakkumökkiä, jota tein jo lapsena – koristeena olevia ranskanpastilleja myöten.

2016: Ei taloa vaan sydänkoristeet

Tämä vuosi oli poikkeus. Olimme lähdössä jouluaattona useaksi viikoksi New Yorkiin, ja kotona jouluun valmistauduttiin hyvin vähäeleisesti. Tein kuitenkin koristeiksi piparisydämet, joissa on ikkunoina niin ikään sulatettuja nallekarkkeja.

2015: Frozen – Elsan jäälinna

Piparkakkutalo - Frozen Elsan linna

Tyttären ollessa 3-vuotias Frozen-fanituksemme oli kuumimmillaan. (Vai kylmimmillään?) Olin ostanut Korean-työmatkaltani Frozen-kirjan, jossa oli mukana pahvisia malleja hahmoista ja rakennelmista. Otin mallia kirjan mukana tulleesta Elsan jäälinnasta ja muunsin sen piparkakkutaloksi. Tämä rakennelma on yksi omista suosikeistani, ehkä myös siksi, että se oli ensimmäinen, jonka esikoiseni muistaa näistä luomuksistani.

2014: Majakka

Piparkakkutalo

Olin jo aiemmin haaveillut, että kokeilisin rakentaa piparkakkumajakan, johon tekisin lasit nallekarkeista. Kävimme samana vuonna retkellä Söderskärin majakalla, ja tämän majakan muoto perustuu löyhästi kyseiseen majakkaan.

2013: Kartano

Piparkakkutalo

Tämän talon kaavat on otettu vanhasta piparkakkutalokirjasta. Se muistetaan myös talona, joka romahti kesken lahjojen avaamisen. Taikina oli muutenkin vähän liian pehmeää, ja talon sisällä olevat valot pehmensivät sen niin, että se ei pysynyt kasassa.

2012: Etelä-Savon-mökki

Piparkakkutalo

Puutarhamökki ei ole ainoa mökkimme eikä myöskään ainoa, jonka olen muuntanut piparkakkutaloksi. Meillä on myös Etelä-Savossa saunamökki, ja sen pihassa aitta. Vietimme joulua anoppilassa, ja tein perinteisen piparkakkutaloni siellä.

Vanhemmista mökeistä en löytänyt todistusaineistoa.

Mikä on suosikkisi?

Ja jos kiinnostaa, millainen piparkakkutalo tänä vuonna valmistuu, kannattaa ottaa Instagram-tilini seurantaan!

perhe oma-elama diy tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (12)
  1. Muistan tehneeni noita sydänkoristeita silloin, kun laitoit kuvan ja ohjeen niistä. Sain sen kerran poikaystävänikin innostumaan ”leipomisesta”. Niistä tuli ihan älyttömän hienoja ja taisimme antaa jopa joululahjaksi joillekin niitä 😍

    1. Kiva että onnistui! Tein niitä tänä vuonna luomu-nallekarkeilla, ja ne eivät onnistuneet lainkaan. Lasit eivät kovettuneet vaan jäivät venyviksi ja tahmeiksi 😀

  2. Kaikki on todella hienoja! Jos pitää valita suosikki niin se on sit ehkä Majakka. Näytät olevan todellinen
    piparkakkutalojen mestaritekijä!!

    1. No, mestarit ovat muualla. Pidän itseäni enemmänkin kehityskelpoisena harrastajana, ja mulla on varsinkin koristelussa paljon harjoiteltavaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *