Kuinka paljon rahaa menee ruokaan viikossa?

Kolmistaan-Karoliina ja Juliaihminen kirjoittivat heinäkuun lopulla molemmat blogeissaan yhden viikon ruokamenoistaan. Sain lukijaltani (jo hyvän aikaa sitten) pyynnön toteuttaa vastaavan postauksen ja tartuin aiheeseen nyt, kun sain siitä vielä uuden muistutuksenkin.

Aihe on sikäli mielenkiintoinen, että en oikeastaan seuraa menojani muuten kuin tarkistamalla toisinaan pankkitilini saldon.

Tähän postaukseen valikoitui viikko, joka oli melko tavallinen arkinen työviikko, tosin olin kaksi päivää kuumeessa ja poissa töistä. Kaivelimme hävikkiviikon innoittamina sekä kuiva-ainekaapin että pakastimen sisältöjä, joten arjen iltaruoat syntyivät pitkälti kaapeista löytyneistä aineksista.

Rouva jo parahti sivusta: ”Apua miten ankeilta nuo meidän ruoat näyttävät!”, mutta eivät ne omasta mielestäni niin ankeita olleet, vaikka nyt risottoa ja pastaa syötiinkin useampana päivänä. Ensi viikolla syödään taas enemmän kasviksia, se on varma.

Sunnuntai 8.9.

Päivän täytti retkeni Heurekaan lasten kanssa. Söimme lounaan Heurekan tiederavintolassa, jossa oli tarjolla burgeribrunssi: aikuiselle 19,90 € ja lapsille 1 €/ikävuosi (siis 3 € + 7 €).

 • Burgeribrunssi 29,90 €

Illalla söimme jääkaapista aiemmin viikolla tehtyä kasviscurrya, johon oli upotettu kaikki mahdolliset eriparikasvikset jääkaapista. Epämääräisistä lähtökohdista huolimatta se oli herkullista, ja lapsetkin toivoivat, että sitä saisi pian uudelleen.

Maanantai 9.9

Maanantai oli tavallinen työpäivä. Rouva söi lounaan asiakkaalla, ja itse käytin yhden lounaslipukkeen toimitalomme ravintolassa. Sen hinta (7,13 € työntantajan maksaman tuen jälkeen) vähennetään suoraan palkastani, joten se myös pienentää verotettavia tulojani, eli tavallaan lounas tulee vielä veroprosenttini verran edullisemmaksi siitä. Eväitä en pidä koskaan mukana.

 • Lounas (Tommi) 7,13 €

Illalliselle sulatin pakastimesta ison purkillisen jo keväällä keittämääni härkisbolognesea, jota syötiin spagetin kanssa. Rouva paistoi myös omenapannukakkua, jota syötiin useampana iltana iltapalalla.

Tiistai 10.9.

Tiistaina Rouvakin söi omassa lounasravintolassaan. Työpäivän päätteeksi kurvasin marketin kautta ja kävin ostamassa maitoa ja lapsille mehujäitä saunailtaa ja parin seuraavan viikon saunailtoja varten. Sauna jäi kyllä lopulta itselläni väliin, sillä tunsin kuumeen nousevan ja jäin makaamaan sohvalle sikiöasentoon. Siirryin siitä sitten illemmalla sänkyyn tärisemään.

 • Lounas (Tommi) 7,13 €
 • Lounas (Satu) 6,60 €
 • Maidot ja mehujäät 9,70 €

Tiistai-illaksi Rouva valmisti mustatorvisienirisottoa. Kaikki raaka-aineet löytyivät valmiiksi kaapista. Annos oli niin reilu, että siitä riitti säästettäväksi myös toiselle illalle.

Keskiviikko 11.9.

Kuume on hyvä syy tilata ruokaa lähetillä, ja himoitsin kovasti thairuokaa. Annos oli mielestäni hivenen kallis (18,90 € kuljetuksen kanssa), mutta päätin, että Laab Kai oli sen arvoista. Annos oli myös niin iso, että siitä riitti itselleni vielä iltaruoaksi.

 • Lounas (Satu) 6,60 €
 • Lähettiruoka (Tommi) 18,90 €

Iltaruokana oli härkisbolognesea, keitin tosin uudet spagetit, ja itse söin Laab Kain jämät.

Torstai 12.9.

Koska kuumetta oli vielä keskiviikkona, jäin toiseksikin päiväksi kotiin Netflixin pariin. Päätin säästellä jääkapissa olevat valmiit ruoat illaksi ja tilasin taas ruokaa lähetillä. Huomasin, että eräs läheisistä sushipaikoista tarjosi annoksensa ilman kuljetusmaksua, ja tartuin siihen.

Rouva oli puolestaan omien töidensä puitteissa tutustumassa Järvenpään kuuluisaan ja maailman parhaaksi ruokakaupaksikin ehdolla olevaan Citymarketiin, joka on tunnettu myös laadukkaista susheistaan. Siispä myös Rouva sattui syömään sushia lounaaksi. Cittarissa ollessaan Rouva maisteli myös Sesonki-ravintolan jäätelöä ja teki pieniä ruokaostoksia kotiin. Töiden jälkeen Rouva tapasi ystäväänsä ja kävi syömässä hänen kanssa thairuokaa.

 • Lähettiruoka (Tommin sushit) 16,50 €
 • Sushilounas (Satu) 9,55 €
 • Jäätelö (Satu) 2,50 €
 • Ruokaostokset 37,88 € (Mm. jauhoja, kaurahiutaleita, soijakastiketta, maissia, mango, viikunoita)
 • Thairuoka ravintolassa 12 €

Illalla söimme loppuun tiistaina keitetyn risoton.

Perjantai 13.9.

Itse pääsin taas töihin, Rouva puolestaan oli etätöissä ja laittoi itselleen lounaan kotona (basilikamunakas).

 • Lounas (Tommi) 7,13 €

Töiden jälkeen suuntasin kaverin luo bänditreeneihin, ja kaveri tarjosi myös illallisen: lämminsavulohta, perunalaatikkoa ja katkarapusalaattia. En osallistunut kustannuksiin. Rouva kävi kavereidensa kanssa Riviera Kalliossa katsomassa kauan odotetun Downton Abbey -leffan, ja he myös söivät elokuvissa, mutta kaverit olivat halunneet maksaa Rouvan vegaanisen Iskender-annoksen. Lapsille oli jääkaapissa vielä jäljellä keskiviikon spagetti-härkisbolognesea, mutta nyt se on onneksi jo syöty loppuun.

Lauantai 14.9.

Lauantai on meillä perinteisesti se päivä, jolloin teen isoimmat ruokaostokset, ja viikolla marketista haetaan vain jotain pienempää paikkaamaan akuutteja puutteita. Vihannekset ja juustot ostan useimmiten Hakaniemen hallista, niin myös tällä viikolla. Kesän aikana olemme saaneet puutarhamökiltä kivasti mm. tomaatteja ja kurkkuja, mutta nyt satokauden päättyessä myös vihannesostoksemme lisääntyvät. Käyn tyypillisesti lauantaisin sekä hallissa että marketissa, mutta nyt marketista olisi tarvinnut vain maitoa, joten ostin myös sen hallista.

 • Hallin luomupuoti 75,22 € (Tomaatteja, kurkkua, perunoita, sipulia, purjoa, kukkakaalia, verkkomeloni, viikunoita, ufopersikoita, reilusti avomaan kurkkuja säilöttäväksi)
 • Lentävä lehmä 23,70 € (Juustoja, kananmunia, maitoa)

Bändipuuhani jatkuivat myös lauantaina, ja kaveri tarjosi lounaaksi pakastepizzaa. Rouva oli puolestaan löytänyt jääkaapista tryffelillä maustettua artisokkatahnaa, ja hän upotti sen (yllätys!) risottoon. Lisukkeena oli kotimaista maissia basilika- ja misovoin kanssa. Illallisella söimme nuudeliwokkia, jossa oli kaalia, purjoa, katkarapuja sekä pähkinöitä.

Yhteensä viikon ruokalasku oli siis 270,44 €

Summasta 146,50 € oli varsinaisia ruokaostoksia. Lounasravintoloihin kului yhteensä 34,59 €, ja muihin ravintoloihin 56,95 €.

Viikon menot olisivat voineet olla huomattavasti isommat, jos olisimme käyneet vaikkapa ravintolassa syömässä, mitä teemme Rouvan kanssa keskimäärin reilun kuukauden välein, ja satuimme kaivelemaan ruokia ja raaka-aineita kaapeista sen verran, että syömiemme ruokien arvo oli varmasti isompi kuin juuri tämän viikon kauppalaskut.

Pieniä kahvila- tai välipalaostoksia emme tee tavallisestikaan juuri koskaan, joten niiden puuttumisen suhteen viikko ei ollut mitenkään poikkeuksellinen.

Viikkojen välillä on kuitenkin sen verran eroja, että olisikin mielenkiintoista kirjata ylös perheen ruokamenot kokonaiselta kuukaudelta.

Osaatko sinä sanoa, minkä verran perheesi kuluttaa rahaa ruokaan viikossa tai kuukaudessa?

tyo-ja-raha raha ruoka-ja-juoma
Kommentit (10)
 1. Tää on vähä jännä ja huijausta koska sitähän voi käydä sunnuntaina ruokakaupassa ja ostaa 500€ ruokaa ja tehdä ma – su tilastoa paljonko menee rahaa ruokaan viikossa. 0€ kun käyttää niitä tuotteita mitä sunnuntaina osti ja mitä kotoa jo löytyy ja syö töissä eväät.

  Onhan ne teidän illallisruuatkin joskus jotain maksaneet, sekä missä aamupalat?

  1. Ehkä sitte vois ajatella huijauksena jos tää olis joku kilpailu. Tietysti ruokakulut vaihtelee eri viikkoina ja tää nyt sattu oleen tällanen viikko. Ei bloggaaja mitenkään tuonut ilmi että tää olis joku tarkka laskelma viikon kaikista ruokakuluista vaan tähän oli listattu ne mihin tällä viikolla meni rahaa, kuten vihanneksiin jotka pääsääntösesti tullee käytetyksi ensi viikolla?

   Mun mielestä tää kuvaa just hyvin normaalia viikkoo, on kuitenki ihan tavallista että kaapeissa on ruokaa myös viikon alkaessa.

   1. Juuri näin, ja samaa mietin postauksessa: vain yhden viikon kulujen laskeminen ei kerro hirveästi, jos vaikka yhdellä viikolla tyhjennetään kuiva-ainevarastoa ja toisella ostetaanko jättisatsi säilykkeitä tms. joita kulutetaan useamman viikon ajan.

  2. Hmm, ketä tässä huijataan ja miksi? Postauksessa ei ollut tarkoituskaan laskea, mitä viikon aikana syödyt ruoat maksoivat, vaan paljon olivat viikon ruokaostokset. Kyllä, rajaus oli vähän hassu, mutta noudatin samaa linjaa kuin esimerkkipostauksissa. Aamupaloilla Rouva ja lapset syövät puuroa tai itse tehtyä leipää, ja jauhoja ja puurohiutaleita oli mukana ostoksissa. Ja vaikkei olisi ollut, ne eivät olisi montaa euroa maksaneet. Ajattelitko muuten sitä, että eihän myöskään niitä lauantaina tehtyjä ostoksia ehditty mitenkään syödä lauantaina, eli edellisellä viikolla tehdyt about samanlaiset ostokset ovat ne, mitä syötiin viikon aikana.

 2. äiti-ihminen kolmelle
  15.9.2019, 17:27

  Kyllä vain. Tiedän hyvin tarkkaan. Tämä on todella mielenkiintoinen aihe ja oman blogini yksi pääaiheista on ruokaviikko. Paljonko maksoi ruokaostokset ja mitä niistä teen.

  lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com

  1. Kiinnostavaa, kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *