Helppo sitruuna-marenkipiiras

sitruunamarenkipiiras_koko.jpg

Aloitin neljä viikkoa sitten uudessa työpaikassa, uudella alalla. Vaihto on osoittautunut ammatillisesti loistoratkaisuksi, mutta kuten olette ehkä panneet merkille, harrastuspuoli eli palsta on tässä hieman kärsinyt.

Mutta kyllä se taas tästä, pikkuhiljaa. Sitruuna-marenkipiiras syntyy onneksi kiireessäkin, kun oikaisee täyttämällä sen valmiilla kaupan lemon curdilla.

sitruunamarenkipiiras_prk.jpg

Ohje on (täytehuijausta lukuunottamatta) James Martinin ja löytyi BBC:n sivuilta.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja

  • 225 g jauhoja
  • ripaus suolaa
  • 110 g kylmää suolatonta voita kuutioina
  • 2 tl sokeria
  • 1 keltuainen

Täyte

  • 1 prk lemon curdia

Marenkikuorrute

  • 6 kananmunan valkuaista
  • 300 g sokeria

Nypi suola, 2 tl sokeria, jauhot ja voi murutaikinaksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja tilkka jääkylmää vettä. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Voitele piirakkavuoka ja kauli taikina niin suureksi, että se ulottuu yli vuoan reunojen. Peitä vuokaan aseteltu taikina leivinpaperilla ja kaada päälle kuivia papuja tai herneitä. Leikkaa vuoan reunuksen yli valuvat taikinan reunat veitsellä. Paista uunissa 15 minuuttia, poista sitten leivinpaperi ja pavut ja paista vielä 5 minuuttia.

Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.

Levitä lemon curd hieman jäähtyneen pohjan päälle.

Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri vähitellen, ja vatkaa lopuksi uudestaan kovaksi vaahdoksi.

Lusikoi tai pursota marenki piiraan päälle. Paista noin 40 minuuttia.

sitruunamarenkipiiras_kolo.jpg

sitruunamarenkipiiras_pala.jpg

Tarjoa kylmänä.

Koti Ruoka ja juoma

Parsarisotto

parsarisotto_sivu.jpg

Taas parsaa. Ja taas risottoa. Eikä tippaakaan kekseliäisyyttä, vaan pelkkää ihanan nälkäistä töidenjälkeisarkea.

Parsarisotto (1 annos)

  • 2 pientä salottisipulia
  • pätkä sellerinvartta
  • pari kynttä valkosipulia
  • voita
  • oliiviöljyä
  • 60 g risottoriisiä
  • lasillinen kuivaa valkoviiniä
  • 0,5 l kuumaa kasvislientä
  • suolaa
  • 1/2 nippu vihreää parsaa
  • 1 rkl mascarponea
  • parmesaania
  • tuoretta rakuunaa

Leikkaa parsoista kovat varrenpäät pois ja kuori ne tarvittaessa. Laita kattilallinen vettä valmiiksi kuumenemaan parsojen kypsentämistä varten.

Hienonna sipulit ja selleri. Kuullota niitä hetki varovasti voissa ja oliiviöljyssä kasarin pohjalla. Lisää kasariin riisinjyvät ja hämmentele niin, että ne alkavat kuultaa läpi.

Kaada riisin sekaan viini ja anna poreilla tiuhaan sekoittaen, kunnes viini on imeytynyt. Lisää sitten lientä kauhallinen kerrallaan – sekoittele, kunnes se on imeytynyt, ja lisää sitten seuraava kauhallinen. Jatka näin, kunnes riisi on kypsää. Mausta tarvittaessa suolalla.

Keitä parsoja kattilassa 5 minuuttia. Valuta ja leikkaa paloiksi.

Hämmennä riisin sekaan mascarpone ja raasta mukaan vielä parmesaania. Lapioi lautaselle, heitä sekaan parsat ja ripottele annoksen päälle rakuunaa.

parsarisotto_iso.jpg

parsarisotto_sivulahis.jpg

Koti Ruoka ja juoma