Amerikkalainen omenapiiras karamelli-pekaanitäytteellä
Työläs. Lautaselle leikattuna rumaa kuin mikä. Mutta maku suoraan taivaasta.
Taikina pohjaan ja kanteen
Jos haluat säästää aikaa ja hermoja, tee taikina edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.
- 6,25 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 227 g suolatonta voita kuutioina
- 6-8 rkl jääkylmää vettä
Sekoita kuivat aineet, lisää joukkoon voi ja nypi taikinaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes taikina on kaulittavassa kunnossa. Jaa kahtia, muotoile paksuiksi levyiksi, kelmuta ja laita jääkaappiin.
Omena-pekaanitäyte
Oma kärsivällisyys ei riittänyt, mutta koita jaksaa kuoria omenat, sillä kuoret maistuvat ikäviltä valmiin piirakan sisällä.
- vajaa 2 kg omenoita kuorittuina lohkoina
- 1,25 dl fariinisokeria
- ripaus kanelia ja muskottia
- loraus sitruunamehua
- 3 rkl perunajauhoja
- pekaanipähkinöitä maun mukaan rouhittuna
Sekoita omenalohkot, sokeri, mausteet, ja sitruunamehu yhteen isossa padassa. Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, eli kunnes omenat maustuvat ja pehmenevät hieman mutta pysyvät kiinteinä. Ota pois liedeltä ja lisää perunajauho ja pekaanipähkinät.
Karamellikastike
- 2,5 dl fariinisokeria
- 1,25 dl sokeria
- vajaa 1 dl vaahterasiirappia
- 85 g suolatonta voita kuutioina
- ripaus suolaa
- 1,25 dl kermaa
Kuumenna kattilassa sokerit, siirappi, voi ja suola kiehuvaksi, eli noin 9 minuuttia. Sekoita kuumentamisen alussa pari minuuttia kunnolla, mutta älä kauempaa. Kun seos kuplii, ota pois lämmöltä ja sekoita kerma joukkoon varovasti pienissä erissä.
Piirakan kokoaminen
- kananmuna-vesi-seosta voiteluun
- sokeria
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita 2 dl karamellikastiketta omenatäytteeseen (säästä loput tarjoiluun).
Anna taikinan seistä hetki huoneenlämmössä ja kauli sitten kahdeksi pyöreä(hkö)ksi levyksi.
Vuoraa piirakkavuoka toisella taikinalevyllä, lusikoi päälle täyte ja peitä jäljellä olevalla taikinalevyllä. Voit koristella kuoren taikinantähteestä piparkakkumuotilla leikatuilla kuvioilla. Kiinnitä ne munaseoksella piirakan päälle ja voitele lopuksi koko kuori. Rippottele päälle sokeria.
Itse laitoin päälle myös pekaanipähkinöitä, mutta ne kärähtivät uunissa ruman mustiksi.
Paista uunin keskitasolla noin tunti. Laita alle pelti, sillä piirakan kuoren reunat saattavat fuskata.
Anna jäähtyä kunnolla.
Tarjoile uudelleenlämmitetyn karamellikastikkeen ja vaniljajäätelön kera.
Resepti on oma versioni Williams-Sonoman Caramel Apple Piesta.
Hyvää sunnuntaileipomista kaikille!