Amerikkalainen omenapiiras karamelli-pekaanitäytteellä

capie_lahto.jpg

Työläs. Lautaselle leikattuna rumaa kuin mikä. Mutta maku suoraan taivaasta.

Taikina pohjaan ja kanteen

Jos haluat säästää aikaa ja hermoja, tee taikina edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

  • 6,25 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 227 g suolatonta voita kuutioina
  • 6-8 rkl jääkylmää vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää joukkoon voi ja nypi taikinaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes taikina on kaulittavassa kunnossa. Jaa kahtia, muotoile paksuiksi levyiksi, kelmuta ja laita jääkaappiin.

Omena-pekaanitäyte

Oma kärsivällisyys ei riittänyt, mutta koita jaksaa kuoria omenat, sillä kuoret maistuvat ikäviltä valmiin piirakan sisällä.

  • vajaa 2 kg omenoita kuorittuina lohkoina
  • 1,25 dl fariinisokeria
  • ripaus kanelia ja muskottia
  • loraus sitruunamehua
  • 3 rkl perunajauhoja
  • pekaanipähkinöitä maun mukaan rouhittuna

Sekoita omenalohkot, sokeri, mausteet, ja sitruunamehu yhteen isossa padassa. Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, eli kunnes omenat maustuvat ja pehmenevät hieman mutta pysyvät kiinteinä. Ota pois liedeltä ja lisää perunajauho ja pekaanipähkinät.

capie_omenatpadassa.jpg

Karamellikastike

  •  2,5 dl fariinisokeria
  • 1,25 dl sokeria
  • vajaa 1 dl vaahterasiirappia
  • 85 g suolatonta voita kuutioina
  • ripaus suolaa
  • 1,25 dl kermaa

Kuumenna kattilassa sokerit, siirappi, voi ja suola kiehuvaksi, eli noin 9 minuuttia. Sekoita kuumentamisen alussa pari minuuttia kunnolla, mutta älä kauempaa. Kun seos kuplii, ota pois lämmöltä ja sekoita kerma joukkoon varovasti pienissä erissä.

Piirakan kokoaminen

  • kananmuna-vesi-seosta voiteluun
  • sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita 2 dl karamellikastiketta omenatäytteeseen (säästä loput tarjoiluun).

Anna taikinan seistä hetki huoneenlämmössä ja kauli sitten kahdeksi pyöreä(hkö)ksi levyksi.

Vuoraa piirakkavuoka toisella taikinalevyllä, lusikoi päälle täyte ja peitä jäljellä olevalla taikinalevyllä. Voit koristella kuoren taikinantähteestä piparkakkumuotilla leikatuilla kuvioilla. Kiinnitä ne munaseoksella piirakan päälle ja voitele lopuksi koko kuori. Rippottele päälle sokeria.

Itse laitoin päälle myös pekaanipähkinöitä, mutta ne kärähtivät uunissa ruman mustiksi.

capie_taytto.jpg

capie_kansi.jpg

Paista uunin keskitasolla noin tunti. Laita alle pelti, sillä piirakan kuoren reunat saattavat fuskata.

Anna jäähtyä kunnolla.

capie_valmis.jpg

Tarjoile uudelleenlämmitetyn karamellikastikkeen ja vaniljajäätelön kera.

capie_lautasella.jpg

Resepti on oma versioni Williams-Sonoman Caramel Apple Piesta.

Hyvää sunnuntaileipomista kaikille!

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (3)
  1. Seuraavaan viikonloppuun onkin onneksi enää 5 yötä. Silloin ei muuta kuin kipin kapin leipomaan!

  2. Anna Karhunen
    10.10.2011, 06:28

    Hullun herkullisen näköistä, uuh!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *