Häränhäntää hitaasti

oxtail_raaka.jpg

Kylmenevät viikonloput ovat täydellistä aikaa hidasta hauduttamista kaipaavan lihan kanssa kokkaamiseen. Viime sunnuntaina vuorossa oli häränhäntäpata.

Hyvän pihvin saa rahalla kaupasta, ja parin minuutin paistamisen aikana sitä on vaikea tumpelonkaan pilata. Maistuvan aterian valmistaminen jaloista, niskoista, hännistä ynnä muista hyljeksityistä ruhon osista onkin sitten ihan oma taiteenlajinsa, joka vaatii vain vähän rahaa, mutta paljon kärsivällisyyttä.

Tulos maksaa vaivan. Eikä mikään korvaa tuoksua, joka täyttää keittiön tuntien haudutuksen aikana.

Häränhäntäpata (4-6 annosta)

  • 1 dl jauhoja
  • 1-1,3 kg häränhäntää paloina
  • 15 paistisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • jauhettua muskottia
  • jauhettua neilikkaa
  • jauhettua inkivääriä
  • kuivaa valkoviiniä
  • kuumaa lientä
  • 1 ison appelsiinin kuori
  • taateleita
  • suolaa, pippuria
  • öljyä

oxtail_jauhossa.jpg

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta jauhot suolalla ja kierittele lihanpalat niissä. Jätä odottamaan.

Kuori ja lohko paistisipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä niin että ne pehmenevät, mutteivät ruskistu. Siirrä padan pohjalle odottamaan.

Ruskista sitten jauhotettuja häränhäntäpaloja pannulla, kunnes pinta näyttää suunnilleen tältä:

oxtail_ruskistus.jpg

Heitä lihat pataan sipuleiden päälle, mausta muskotilla, inkiväärillä ja neilikalla, lisää mukaan appelsiininkuoret ja kaada päälle kuumaa lientä ja viiniä, niin että liha suunnilleen peittyy.

Kansi päälle ja uuniin 2,5 tunniksi. Pudota ensimmäisen vartin jälkeen uunin lämpötila 140 asteeseen.

Siirry sohvalle löhöämään, tässä ehtii mainiosti katsoa vaikka leffan.

***

Kun 2,5 tuntia on kulunut, lisää pataan kourallinen tai pari taateleita, mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla ja työnnä takaisin uuniin 30 minuutiksi.

oxtail_padassa.jpg

Rasva on nyt sulanut lihaan ja ympäröivään liemeen, ja lihan pitäisi olla tipahtamaisillaan irti luusta.

Tarjoa esimerkiksi peruna-bataattimuusin kanssa ja koristele timjaminoksilla.

oxtail_lautanen.jpg

Ja tämänkin reseptin tarjosi uusi salarakkaani, Jamie Oliver -lehti (paitsi että Jamie laittoi pataan viinin sijaan vettä, mutta sillä onkin jotain neljä lasta).

Mukavaa viikonloppua kaikille!

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (6)
  1. Häränhäntäpata | Yle Areena Uutiset
    29.5.2020, 08:13

    […] Häränhäntää hitaasti – Janoinen persilja | Lily – Viime sunnuntaina vuorossa oli häränhäntäpata. Hyvän pihvin saa rahalla kaupasta, ja parin minuutin paistamisen aikana sitä on vaikea tumpelonkaan pilata. Maistuvan aterian valmistaminen jaloista, niskoista, hännistä ynnä muista hyljeksityistä ruhon osista onkin sitten ihan oma taiteenlajinsa, joka vaatii vain vähän rahaa, mutta paljon kärsivällisyyttä. […]

  2. Voisiko mausteisiin saada määriä? Olen niin huono itse maustamaan… ihanalta vaikuttaa ohje!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *