Ihana, perinteinen omenastrudel

strudel_pitkolahis.jpg

Rapea kuori, pehmeä täyte. Parasta lämpimänä.

Pitkään kuvittelin strudelin olevan liian saksalainen juttu. Kun versio siitä kuitenkin näytti löytyvän useammasta italialaisesta ja ranskalaisesta keittokirjasta, oli pakko lopulta kokeilla.

Ja hyväähän siitä tuli. Syödessä iski kamala himo matkustaa Alpeille… tai taas Trentinoon… tai Wieniin…

Omenastrudel (8 annosta)

Taikina:

  • 225 g jauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl + 2 rkl suolatonta voita sulatettuna
  • 1 kananmuna kevyesti vatkattuna

Täyte:

  • 1 kg omenoita
  • 150 g sokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • ripaus kanelia
  • 100 g leivänmuruja
  • 100 g suolatonta voita sulatettuna

Sekoita jauhot, 2 tl sokeria, 1 tl voisulaa ja kananmuna. Lisää vettä sen verran, että saat tahmean taikinan. Vaivaa kymmennisen minuuttia, tai kunnes taikina ei enää ole tahmeaa vaan kimmoisan joustavaa ja silkkistä. Voitele 2 rkl:lla voisulaa ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja paloittele omenat noin 1 cm:n kuutioiksi. Sekoita joukkoon sokeri, mausteet ja puolet leivänmuruista.

Jauhota reippaasti pöytä tai tai muu suuri leivinalusta. Kauli ja venytä taikina läpikuultavan ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (levyn koko voi olla esimerkiksi 50 cm x 80 cm). Taikina kannattaa nostaa ilmaan jokaisen kaulimiskierroksen jälkeen ja venytellä käsin.

Siirrä taikina leivinpaperin päälle.

Voitele se noin puolella 100 g:n voisula-annoksesta. Levitä toiselle pitkälle reunalle jäljellä olevat leivänmurut ja omenaseos pötköksi. Jätä ympärille reunojen suunnasta pari senttiä tyhjää.

Kääri rullalle ja taittele taikina kiinni päädyistä. Voitele kauttaaltaan voisulalla (älä käytä vielä kaikkea voita). Käännä rulla siten, että saumapuoli on alla leivinpaperissa kiinni.

Nosta pellille. Jos rulla ei mahdu pellille suorana, sen voi taittaa mutkalle tai tiivistää lyhyemmäksi päädyistä painamalla.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voitele pari kertaa paistamisen aikana jäljellä olevalla voisulalla. Jos pinta ruskistuu liian nopeasti, pudota lämpöä 175 tai 150 asteeseen.

Anna jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista.

Koristele tomusokerilla ja tarjoa esimerkiksi sabayon-kastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

strudel_vaaka.jpg

strudel_palaylta_lahis.jpg

strudel_lahipala.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
  1. Holiday, mars testaamaan! Resepti kuulosti paljon vaikeammalta kuin oli (paitsi että omenoita kuoriessa meinas mennä hermot… ja keittiön pikkuruisen ruokapöydän pinta-ala loppua kesken taikinaa kaulitessa :D).

  2. Oih strudel…Trentinossa asuessani söin parasta strudelia ikinä, ystävän äidin omin kätösin valmistamana. Sen jälkeen en ole reseptiin edes uskaltanut koskea, nyt voisin tästä inspiroituneena lähteä taas testailemaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *