Feijoada

feijoada_avaus.jpg

Minä en ole se perheemme brasilialainen osapuoli. Disclaimerina tiedotan siis heti alkuun, että tapani valmistaa brassikansallisruokaa, liha-musatapapupataa eli feijoadaa, on todennäköisesti ihan väärä. Pyhäinhäväistys. Toivon, ettei anoppi näe.

En edes osaa lausua ruoan nimeä oikein. D-kirjain pääsee suustani aina jotenkin liian (pohjois)amerikkalaisesti, ja kuulostan varmaan samalta kuin Brad Pitt Inglorious Bastardsissa vääntämässä italiaa.

Niinpä en enää kehtaa edes yrittää. Osoitan vaan pussilista mustapapuja ja sanon ”kulta, tehääks tota viikonloppuna”.

Ja näin se minun versioni käy (pyhäinhäväistys-osa on se, että korvaan sian sorkat ja korvat naudan luisilla osilla ja jätän kuivalihan pois):

Feijoada (parille brassille tai 4-6 suomalaiselle):

  • 200 g kuivattuja mustapapuja
  • öljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 shalottisipulia hienonnettuna
  • muutama valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • muutama laakerinlehti
  • 2-4 häränhäntää, osso buccoa tai naudan ydinluuta kokonaisena
  • 100 g pekonia parin sentin viipaleina
  • 300 g porsaan kylkisiivua kuutioituna
  • 150 g chorizoa kuutioituna
  • suolaa
  • pippuria

Tarjoiluun:

  • keitettyä riisiä
  • appelsiinilohkoja
  • pinaattia
  • farofaa eli öljyssä sipulikuutioiden kanssa paistettua maniokkijauhetta (voi korvata korppujauholla)

feijoada_aineet.jpg

Liota mustapapuja runsaassa kylmässä vedessä 12-24 tuntia. Tavoitteena on turvottaa ne ihanan kiiltäviksi, pulleiksi jalokiviksi. Huuhtele ne sitten vedellä.

Laita pavut isoon pataan ja täytä puoleen väliin kylmällä vedellä. Kiehauta liedellä ja anna porista ainakin puoli tuntia.

Ruskista papujen poristessa naudan luulliset osat paistinpannulla. Heitä papupataan.

Anna porista toiset puoli tuntia. Kuumenna sitten paistinpannussa öljyä ja kuullota hienonnetut sipulit siinä. Lisää sekaan pekoni, porsaan kylkisiivut ja chorizo. Ruskista ja heitä papupataan. Pudota mukaan pari laakerinlehteä ja anna porista vielä noin 1,5 tuntia tai kunnes pavut ovat suussa sulavan kypsiä ja naudan liha niin pehmeää, että se putoaa irti luusta.

Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Älä missään nimessä lisää suolaa ennen kuin pavut ovat kypsyneet, sillä suola kovettaa niiden kuoret.

feijoada_padassa.jpg

Tarjoa riisin kanssa. Ja pinaatin, jos löytyy. Minä unohdin ostaa.

Ripottele päälle farofaa ja purista sekaan appelsiinimehua.

feijoada_lautasella.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Valkosuklaa-fondue vaniljalla ja kanelilla

fondue1.jpg

Mikä on parempaa kuin sula valkosuklaa? No vaniljalla ja kanelilla maustettu valkosuklaasula vaahtokarkkien päällä. Kynttilänvalossa. Ja Sveitsistä saapuvat yllätyspaketit.

Jos ei Janoinen persilja pääse Alpeille, niin Alpit tulevat Janoisen persiljan luo. Kiitos Anne, olet mahtava!

Mausteinen valkosuklaa-fondue (kahdelle)

  • 100 g valkosuklaata
  • 0,5 dl kermaa
  • nokare suolatonta voita
  • aitoa vaniljajauhetta
  • kanelia
  • vaahtokarkkeja (tai vaikka kuivattuja hedelmiä, mansikoita, kirsikoita…)

Rouhi suklaa. Lämmitä kermaa kattilassa ja sulata suklaa ja voi joukkoon. Hämmennä tasaiseksi. Mausta vaniljalla ja kanelilla. Kaada fondue-kulhoon ja aloita nautiskelu.

fondue2.jpg

fondue3.jpg

fondue4.jpg

fondue5.jpg

Ja seuraavaksi kokeillaan tummasuklaa-chilifondueta. Tai joulumausteilla höystettyä maitosuklaata ja taateleiden dippaamista…

Rakastan sittenkin marraskuuta.

Ei muuta kuin ihanaa maanantaita ja ruokateemaviikon alkua kaikille lilyläisille! Janoisen persiljan ruokalistalla luvassa brassikansallisruokaa, ranskalaista vihanneskeittoa, lohta ja macaron-leivosten askartelua.

Koti Ruoka ja juoma