Vaahtokarkkibrowniet valkosuklaakuorrutuksella

browniet_eka.jpg

Vaahtokarkkia tumman ja valkoisen suklaan väliin leivottuna? Ällön hyvää. Eikä kovin vaikeaa.

Vaahtokarkkibrowniet valkosuklaakuorrutteella (n. 30 kappaletta)

  • 200 g voita
  • 250 g tummaa leivontasuklaata
  • 5 kananmunaa
  • 6 dl sokeria
  • 1 dl oikeaa, puhdasta kaakaojauhetta
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte:

  • 300 g vaahtokarkkeja

Kuorrute:

  • 300 g valkoista leivontasuklaata
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl voita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita isossa kulhossa munat, sokeri ja
kaakao. Sekoita joukkoon voisula. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos kaakaoseokseen. Rouhi lopuksi tumma suklaa karkeiksi paloiksi ja sekoita taikinaan. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Koostumus saa jäädä sisältä märäksi.

Mikäli käytät suuria, esimerkiksi Haribon vaahtokarkkeja, paloittele ne pienemmiksi paloiksi
taikinan paistuessa.

Kun taikina tulee uunista, levitä vaahtokarkit kuumalle pinnalle ja nosta avoimen ikkunan eteen jäähtymään.

browniet_vaahtokarkkipeite.jpg

Näin vaahtokarkkien pohja sulaa kiinni brownietaikinaan, mutta niiden muoto säilyy ehjänä.

Kun paistos on kokonaan jäähtynyt, tee kuorrute. Rouhi valkosuklaa hienoksi. Kuumenna
kermaa varovasti kattilassa, mutta älä kiehauta. Sulata joukkoon valkosuklaa. Kun koostumus on tasainen, sekoita joukkoon voi ja anna sen sulaa, niin että koostumus säilyy tasaisena. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä niin, että kuorrute hieman kiinteytyy. Levitä se sitten vaahtokarkkikerroksen päälle.

Voit jakaa browniepaistoksen paloiksi ennen tai jälkeen kuorruttamisen.

browniet_vuoassa.jpg

browniet_kahvimuki.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Häränhäntää hitaasti

oxtail_raaka.jpg

Kylmenevät viikonloput ovat täydellistä aikaa hidasta hauduttamista kaipaavan lihan kanssa kokkaamiseen. Viime sunnuntaina vuorossa oli häränhäntäpata.

Hyvän pihvin saa rahalla kaupasta, ja parin minuutin paistamisen aikana sitä on vaikea tumpelonkaan pilata. Maistuvan aterian valmistaminen jaloista, niskoista, hännistä ynnä muista hyljeksityistä ruhon osista onkin sitten ihan oma taiteenlajinsa, joka vaatii vain vähän rahaa, mutta paljon kärsivällisyyttä.

Tulos maksaa vaivan. Eikä mikään korvaa tuoksua, joka täyttää keittiön tuntien haudutuksen aikana.

Häränhäntäpata (4-6 annosta)

  • 1 dl jauhoja
  • 1-1,3 kg häränhäntää paloina
  • 15 paistisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • jauhettua muskottia
  • jauhettua neilikkaa
  • jauhettua inkivääriä
  • kuivaa valkoviiniä
  • kuumaa lientä
  • 1 ison appelsiinin kuori
  • taateleita
  • suolaa, pippuria
  • öljyä

oxtail_jauhossa.jpg

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta jauhot suolalla ja kierittele lihanpalat niissä. Jätä odottamaan.

Kuori ja lohko paistisipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä niin että ne pehmenevät, mutteivät ruskistu. Siirrä padan pohjalle odottamaan.

Ruskista sitten jauhotettuja häränhäntäpaloja pannulla, kunnes pinta näyttää suunnilleen tältä:

oxtail_ruskistus.jpg

Heitä lihat pataan sipuleiden päälle, mausta muskotilla, inkiväärillä ja neilikalla, lisää mukaan appelsiininkuoret ja kaada päälle kuumaa lientä ja viiniä, niin että liha suunnilleen peittyy.

Kansi päälle ja uuniin 2,5 tunniksi. Pudota ensimmäisen vartin jälkeen uunin lämpötila 140 asteeseen.

Siirry sohvalle löhöämään, tässä ehtii mainiosti katsoa vaikka leffan.

***

Kun 2,5 tuntia on kulunut, lisää pataan kourallinen tai pari taateleita, mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla ja työnnä takaisin uuniin 30 minuutiksi.

oxtail_padassa.jpg

Rasva on nyt sulanut lihaan ja ympäröivään liemeen, ja lihan pitäisi olla tipahtamaisillaan irti luusta.

Tarjoa esimerkiksi peruna-bataattimuusin kanssa ja koristele timjaminoksilla.

oxtail_lautanen.jpg

Ja tämänkin reseptin tarjosi uusi salarakkaani, Jamie Oliver -lehti (paitsi että Jamie laittoi pataan viinin sijaan vettä, mutta sillä onkin jotain neljä lasta).

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Koti Ruoka ja juoma