Coq au riesling

coqauriesling_lahto.jpg

Tämä muunnos perusranskalaisesta Coq au vinistä on napattu syyskuun Jamie Oliver -lehdestä. Kanan kaveriksi käyvät paahdetut perunat ja nopeasti kypsennetty lehtikaali.

Coq au Riesling (kahdelle)

  • 2 kanan koipireittä tai 4 koipea nahkoineen ja luineen
  • 2 viipaletta pekonia paloiteltuna parin sentin siivuiksi
  • 200 g rasia pieniä herkkusieniä
  • 10-15 pientä paistisipulia kuorittuna
  • kourallinen tuoreita timjaminlehtiä
  • lasi (250 ml) rieslingiä
  • pari kauhallista kuumaa kana- tai kasvislientä
  • 0,5 dl kermaa, creme fraichea tai muuta valkoista ja rasvaista
  • öljyä ja voita
  • suolaa
  • lehtipersiljaa tarjoiluun

Jos käytät koipireisiä, jaa ne 3 osaan.

Paista kanaan ja pekoniin kunnon väri öljyssä ja voissa. Siirrä syrjään. Lisää pannulle vielä lisää voita ja ruskista sieniä ja sipuleita. Kun ne ovat pehmenneet, lisää joukkoon kana, pekoni, timjami, valkoviini ja kanalientä. Kiehauta ja anna hautua puolisen tuntia, tai kunnes kana on kypsää.

Ota kanat pannulta (saatat tässä vaiheessa joutua ruskistamaan niitä uudelleen toisessa pannussa), lisää jäljelle jääneeseen sipuli-sieni-pekonikeitokseen kerma ja keitä kokoon kastikkeeksi. Lisää kana takaisin sekaan, mausta suolalla ja koristele lehtipersiljalla.

coqauriesling_valmis.jpg

Tarjoile perunoiden, vihannesten ja jäljelle jääneen viinin kera. Oma suosikkini on Pfaffenheimin Riesling Alsacesta.

coqauriesling.jpg

coqauriesling_lahis.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Amerikkalainen omenapiiras karamelli-pekaanitäytteellä

capie_lahto.jpg

Työläs. Lautaselle leikattuna rumaa kuin mikä. Mutta maku suoraan taivaasta.

Taikina pohjaan ja kanteen

Jos haluat säästää aikaa ja hermoja, tee taikina edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

  • 6,25 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 227 g suolatonta voita kuutioina
  • 6-8 rkl jääkylmää vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää joukkoon voi ja nypi taikinaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes taikina on kaulittavassa kunnossa. Jaa kahtia, muotoile paksuiksi levyiksi, kelmuta ja laita jääkaappiin.

Omena-pekaanitäyte

Oma kärsivällisyys ei riittänyt, mutta koita jaksaa kuoria omenat, sillä kuoret maistuvat ikäviltä valmiin piirakan sisällä.

  • vajaa 2 kg omenoita kuorittuina lohkoina
  • 1,25 dl fariinisokeria
  • ripaus kanelia ja muskottia
  • loraus sitruunamehua
  • 3 rkl perunajauhoja
  • pekaanipähkinöitä maun mukaan rouhittuna

Sekoita omenalohkot, sokeri, mausteet, ja sitruunamehu yhteen isossa padassa. Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, eli kunnes omenat maustuvat ja pehmenevät hieman mutta pysyvät kiinteinä. Ota pois liedeltä ja lisää perunajauho ja pekaanipähkinät.

capie_omenatpadassa.jpg

Karamellikastike

  •  2,5 dl fariinisokeria
  • 1,25 dl sokeria
  • vajaa 1 dl vaahterasiirappia
  • 85 g suolatonta voita kuutioina
  • ripaus suolaa
  • 1,25 dl kermaa

Kuumenna kattilassa sokerit, siirappi, voi ja suola kiehuvaksi, eli noin 9 minuuttia. Sekoita kuumentamisen alussa pari minuuttia kunnolla, mutta älä kauempaa. Kun seos kuplii, ota pois lämmöltä ja sekoita kerma joukkoon varovasti pienissä erissä.

Piirakan kokoaminen

  • kananmuna-vesi-seosta voiteluun
  • sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita 2 dl karamellikastiketta omenatäytteeseen (säästä loput tarjoiluun).

Anna taikinan seistä hetki huoneenlämmössä ja kauli sitten kahdeksi pyöreä(hkö)ksi levyksi.

Vuoraa piirakkavuoka toisella taikinalevyllä, lusikoi päälle täyte ja peitä jäljellä olevalla taikinalevyllä. Voit koristella kuoren taikinantähteestä piparkakkumuotilla leikatuilla kuvioilla. Kiinnitä ne munaseoksella piirakan päälle ja voitele lopuksi koko kuori. Rippottele päälle sokeria.

Itse laitoin päälle myös pekaanipähkinöitä, mutta ne kärähtivät uunissa ruman mustiksi.

capie_taytto.jpg

capie_kansi.jpg

Paista uunin keskitasolla noin tunti. Laita alle pelti, sillä piirakan kuoren reunat saattavat fuskata.

Anna jäähtyä kunnolla.

capie_valmis.jpg

Tarjoile uudelleenlämmitetyn karamellikastikkeen ja vaniljajäätelön kera.

capie_lautasella.jpg

Resepti on oma versioni Williams-Sonoman Caramel Apple Piesta.

Hyvää sunnuntaileipomista kaikille!

Koti Ruoka ja juoma