Lihapullia kantarellikastikkeessa

kantarellipullat_vino.jpg

Tuli kotiruokahimo. Mikään muu ei tyydytä sitä yhtä tehokkaasti kuin rehellinen lihapullia ja perunaa -yhdistelmä. Ruskeaa, täyttävää, lämmintä ja perinteistä, ilman turhaa näperrystä ja koristelua. Annoksen kruunasi (ja sovitti vuodenaikaan) smetanalla ja Worcestershire-kastikkeella maustettu kantarellikastike.

Kokkaus kannattaa aloittaa lihapullataikinasta.

Lihapullat (kahdelle)

  • 200 g paistijauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl jauhoja
  • loraus Worcestershire-kastiketta
  • tujaus ketsuppia
  • ripaus muskottia
  • suolaa
  • pippuria

Sekoita ainekset käsin sileäksi taikinaksi. Pyörittele noin kymmeneksi palloksi. Paista pannulla pienessä määrässä voita tai öljyä, kunnes pinta on molemmilta puolilta ihanan rapea ja kunnolla ruskistunut.

kantarellit.jpg

Kantarellikastike

  • 1 pienehkö sipuli
  • voita
  • öljyä
  • vähintään muutama kunnon kourallinen kantarelleja
  • 2 rkl smetanaa
  • 1 dl ruokakermaa
  • loraus Worcestershire-kastiketta
  • suolaa

Putsaa kantarellit. Kuutioi sipuli valmiiksi. Paahda kantarelleja kuivalla pannulla niin, että neste haihtuu. Lisää hieman voita ja öljyä. Lisää sipuli ja kuullota hetki kantarellien kanssa. Mausta Worcestershire-kastikkeella. Lisää smetana ja kerma. Keitä kastikkeeksi ja mausta halutessasi vielä suolalla.

kantarellipulatyla.jpg

Tarjoa perunoiden kanssa. Ihanan ruskeaa, turvallista ja kotoisaa!

kantarellipullatlahi.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Kun kurkku meni valkosipulikylpyyn

kurkku_purkitaukietu.jpg

Nyt siis niitä omatekoisia, säilöttyjä valkosipulikurkkuja.

Tämä resepti ei ole erityisen venäläinen saati perinteinen, vaikka Viipurin-reissun inspiroimana säilöntäpuuhaan ryhdyin. 

Itse asiassa kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun säilön kurkkua. Lopputulosta en ole vielä päässyt maistamaan, joten toimivuudesta en anna minkäänlaista takuuta.

Tästä se kuitenkin lähtee!

kurkku_ainekset.jpg

Ainekset:

  • 1 kilo avomaan kurkkuja
  • 1/2 – 1 valkosipuli (eli ainakin 10 kynttä)
  • 1 litra vettä
  • 4 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl hunajaa
  • 2 rkl suolaa
  • sinapinsiemeniä
  • kokonaisia valkopippureita
  • 2 pientä uutta sipulia

Kuori valkosipulinkynnet. Lohko sipuli. Viipaloi tai suikaloi kurkut.

Keitä liemi vedestä, etikasta, hunajasta ja suolasta.

Lado kurkut ja sipulit pestyihin ja noin 100-asteisessa uunissa aikaa viettäneisiin säilykepurkkeihin yhdessä pippurin ja sinapinsiementen kanssa.

Kaada liemi päälle, sulje, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.

(Kuvassa yllä on myös laakerinlehtiä, mutta viime hetkellä päätin jättää ne pois. Tuoksuivat jotenkin väärältä tähän).

kurkku_purkitaukiyla.jpg

kurkku_purkitaukiviisto.jpg

Niin kuin alla näkyy, alkaa kurkkujen väri kellertää melko nopeasti. Seuraavana päivänä valkosipulinkynsiin on ilmestynyt turkoosinvihreitä läiskiä… Lienevätkö imeneet värin kurkkuparoista. Tai sitten mokasin. Pahasti.

kurkku_valmis.jpg

Joka tapauksessa ajattelin antaa näiden maustua ainakin viikon. Sitten maistan!

Jo nyt haaveilen valmiista kurkkutikuistani smetanan, hunajan ja saaristolaisleivän kanssa. Ja aion opetella tekemään seljankaa. 

Koti Ruoka ja juoma