Maailman haisulein juusto

appenzeller_alku.jpg

Toin kaupasta palan appenzelleria, rohkeasti hengitystä pidättäen käärin auki ja raastoin ylijääneestä spätzlistä väsäämäni gratiinin kuorrutteeksi. Hyvää oli, tosin parvekkeen oven jouduin avaamaan aterioinnin ajaksi sepposen selälleen…

Tämä gratiini on nopsa arkiruoka, joka syntyy helposti tähteistä ja kaapin vakioaineksista aikamoisella arvaustuntumalla. Siksi reseptissä ei poikkeuksellisesti ole mittoja; ainesten suhteita voi aika vapaasti säätää oman maun mukaan. Pääasia, että spätzli muodostaa aterian perustan.

Spätzligratiini appenzeller-kuorrutteella (annoskoko helposti säädeltävissä)

  • ylijäänyttä keitettyä, pakastettua spätzliä
  • sipulia silputtuna
  • pekonia silputtuna
  • suolaa
  • jauhoja
  • voita (sama määrä kuin voita)
  • maitoa
  • appenzeller-juustoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuullota sipuli ja pekoni öljyssä. Laske lämpöä ja lisää sekaan pannulle hieman sulaneet spätzlit (ne ovat todennäköisesti jäätyneet yhdeksi klöntiksi, ei haittaa). Kun spätzlit sulavat pannulla, niitä on helppo hakata irti toisistaan. Mausta varovasti suolalla, irrottele toisistaan ja paista pintaan kullanruskea väri.

Pyöräytä béchamel-kastike suurin piirtein näin: sulata kattilassa voita ja vispaa sekaan samansuuruinen määrä jauhoja. Keitä hetki sekoittaen, laimenna reilulla määrällä maitoa ja keitä sekoitellen vielä toinen hetki, kunnes koostumus alkaa paksuuntua.

Lapioi spätzli-pekoni-sipuliseos uunivuoan pohjalle, kaada sekaan hillitysti kastiketta ja raasta päälle juustoa.

Paista uunissa 10-15 minuuttia.

appenzeller_juusto.jpg

appenzeller_vuoka1.jpg

appenzeller_vuoka2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Lammaspullat liemessä

lammaspullat_ylta.jpg

Yrttisiä lampaanjauhelihapullia, sitruunalla maustettua kasvislientä ja creme fraichea. Tästä ei keitto yksinkertaistu.

Resepti on sovellus uusimmassa Glorian Ruoka&Viinissä olleesta ohjeesta.

Sitruunainen kasvisliemi

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 porkkanaa
  • 1 fenkoli
  • 2 sellerinvartta
  • 1/2 sitruuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 l vettä
  • 1 laakerinlehti
  • pari oksaa tuoretta timjamia
  • pari oksaa tuoretta lehtipersiljaa
  • suolaa

Lammaslihapullat (kahdelle)

  • 240 g lampaan tai karitsan paistijauhelihaa huoneenlämpöisenä
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 kananmuna huoneenlämpöisenä
  • tuoretta oreganoa silppuna
  • tuoretta rosmariinia silppuna
  • pari lusikallista jauhoja
  • suolaa
  • voita ja öljyä paistamiseen

Tarjoiluun

  • lehtipersiljan lehtiä
  • creme fraichea

Pese, kuori ja pilko liemeen tulevat vihannekset ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi. Pese sitruuna ja lohko kuorineen. Kuullota aineksia hetki öljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää vesi ja mausteet suolaa lukuunottamatta. Kiehauta ja anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä 1,5 tuntia.

Tee sillä aikaa lihapullat: sekoita taikinan ainekset ja pyörittele 6 palloksi. Paista voissa ja öljyssä. Annostele pullat keittolautasille.

Siivilöi liemi ja mausta suolalla. Kaada keittolautasiin pullien päälle. Koristele lehtipersiljalla ja lusikoi päälle creme fraichea.

lammaspullat_edesta.jpg

Ruoka näyttää petollisen köyhältä ja pelkistetyltä, mutta maku on jotain aivan muuta…

Koti Ruoka ja juoma