Ribollita
Ribollita on paksu italialainen papu-leipäpohjainen vihanneskeitto. Täydellinen loppusyksyyn. Lämmittävä ja täyteläinen. Terveellinenkin varmaan. Minä tosin kuorrutan omani rapeaksi paistetuilla pancetta-lastuilla ja parmesaanilla, ettei vaan pääse iskemään tyydyttyneen rasvan puutos.
Ribollita (2 isoa annosta)
- oliiviöljyä
- 1 sellerinvarsi
- 1 shalottisipuli
- 2 kynttä valkosipulia
- 1 porkkana
- 5 miniluumutomaattia
- 120 g valkoisia kuivattuja papuja (liota ja keitä etukäteen)
- 1 reilu siivu kuivahtanutta maalaisleipää kuutioina
- 100 g lehtikaalia silppuna
- suolaa
- vettä, lientä tai viiniä
Tarjoiluun:
- oliiviöljyä
- pancettaa
- parmesaania
Kuutioi selleri, sipulit ja porkkana. Hauduta niitä pienellä lämmöllä oliiviöljyssä kattilan pohjalla 20 minuuttia, tai kunnes ne pehmenevät.
Puolita tomaatit ja lisää sekaan. Paista vielä muutama minuutti.
Lisää sitten kattilaan pavut sekä leipä. Kaada päälle valitsemaasi nestettä (minä käytin vettä + valkoviiniä + ripauksen kasvisliemijauhetta) niin, että ainekset peittyvät mutta koostumus säilyy paksuna. Lisää sitten lehtikaali. Ohenna tarvittaessa vielä nesteellä.
Hauduta keittoa ainakin 30 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.
Kauho lautasille ja kaada sekaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle parmesaanilastuja ja rapeaksi paistettuja pancetta-muruja.
P.S. Niin kuin keiton nimikin kertoo, se maistuu jopa paremmalta seuraavana päivänä uudelleenlämmitettynä. Kuvankin annos on jäännös edelliseltä päivältä…