Ribollita

ribollita_yltapuolikas.jpg

Ribollita on paksu italialainen papu-leipäpohjainen vihanneskeitto. Täydellinen loppusyksyyn. Lämmittävä ja täyteläinen. Terveellinenkin varmaan. Minä tosin kuorrutan omani rapeaksi paistetuilla pancetta-lastuilla ja parmesaanilla, ettei vaan pääse iskemään tyydyttyneen rasvan puutos.

Ribollita (2 isoa annosta)

  • oliiviöljyä
  • 1 sellerinvarsi
  • 1 shalottisipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 porkkana
  • 5 miniluumutomaattia
  • 120 g valkoisia kuivattuja papuja (liota ja keitä etukäteen)
  • 1 reilu siivu kuivahtanutta maalaisleipää kuutioina
  • 100 g lehtikaalia silppuna
  • suolaa
  • vettä, lientä tai viiniä

Tarjoiluun:

  • oliiviöljyä
  • pancettaa
  • parmesaania

Kuutioi selleri, sipulit ja porkkana. Hauduta niitä pienellä lämmöllä oliiviöljyssä kattilan pohjalla 20 minuuttia, tai kunnes ne pehmenevät.

Puolita tomaatit ja lisää sekaan. Paista vielä muutama minuutti.

Lisää sitten kattilaan pavut sekä leipä. Kaada päälle valitsemaasi nestettä (minä käytin vettä + valkoviiniä + ripauksen kasvisliemijauhetta) niin, että ainekset peittyvät mutta koostumus säilyy paksuna. Lisää sitten lehtikaali. Ohenna tarvittaessa vielä nesteellä.

Hauduta keittoa ainakin 30 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.

Kauho lautasille ja kaada sekaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle parmesaanilastuja ja rapeaksi paistettuja pancetta-muruja.

ribollita_viisto.jpg

ribollita_yltakoko.jpg

P.S. Niin kuin keiton nimikin kertoo, se maistuu jopa paremmalta seuraavana päivänä uudelleenlämmitettynä. Kuvankin annos on jäännös edelliseltä päivältä…

Kommentit (2)
  1. Minä (helsinkiläinen) olen löytänyt ihan Stockmannilta ja Kampin keskuksen K-supermarketista. Mutta se on aina johonkin sivuhyllyyn piilotettu ja pakattu rasiaan tai pussiin – ei koskaan näyttävästi esillä muiden kaalien kanssa. Outoa 🙂 On se kyllä vähän turhan kallistakin kaaliksi.

    Mutta jos ei löydy niin voi mielestäni korvata savoijinkaalilla tai joissain tapauksissa pinaatilla – jälkimmäinen tosin kannattaa ainakin keittoon lisätä vasta ihan lopuksi.

     

  2. Kerro minulle, mistä löydät lehtikaalia? Oon yrittänyt katsoa _joka_paikasta, mutta ei, niin ei. Pitääkö lähteä metsästämään maatilakauppasysteemeihin, vai löytyykö sitä mahdollisesti normikaupoista?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *