Tästä alkaa panettone

kuoret_purkissa1.jpg

Enää 2 kuukautta jouluun! Toisin sanoen korkea aika alkaa valmistautua koitokseen nimeltä panettonen leipominen. Ensimmäinen askel oli scorzetta canditan eli sokeriliemessä keitettyjen, säilöttyjen sitruunan ja appelsiininkuorien valmistaminen.

Scorzetta candita (riittävä annos ainakin yhteen panettoneen)

Ohje on kirjasta The River Cafe Classic Italian Cook Book, jossa olevaa reseptiä aion käyttää myös itse panettoneen.

  • 1 appelsiini
  • 2 sitruunaa
  • 1 tl suolaa
  • 900 g sokeria
  • pirusti kärsivällisyyttä ja muutama tunti aikaa

Pese hedelmät ja lohko 4 osaan. Poista täytteet niin, että kuoren paloihin jää valkoinen, huokoinen peite, muttei yhtään kalvoa.

Laita kuoret tilavaan kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä ja suola. Keitä kiehuvaksi, anna kiehua 5 minuuttia, ota pois lämmöltä, jäähdytä kuoret nesteessä ja valuta. Toista tämä sama operaatio ilman suolaa vielä 5 kertaa tai kunnes kuoret ovat kypsiä ja kitkeryys on kadonnut.

Keitä sitten puhtaassa kattilassa siirappi sokerista ja 250 ml:stä vettä. Kun siirappi kiehuu, pudota lämpöä ja lisää kuoret sekaan. Anna porista matalalla lämmöllä 45 minuuttia, tai kunnes kuoret ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Älä sekoita haudutuksen aikana.

Valuta kuoret ja aseta kuivumaan voipaperille. Kun pahin tahma on kadonnut ja kuoret jäähtyneet, siirrä ne steriloituun purkkiin. Säilyvät muutaman kuukauden.

kuoret_raaka.jpg

kuoret_purkissa2.jpg

Panettone on pohjoisitalialainen kakunmuotoinen joulupulla (oikeasti kuulemma leipä), jossa on sisällä muun muassa rusinoita ja edellämainittuja kuoria silputtuina.

Tänä vuonna olen päättänyt leipoa sen itse. Tunkisin taikinan sekaan ja päälle vielä manteleita, mutta tästä pyhäinhäväistysaikeesta täytynee vielä neuvotella perheen italialaisemman osapuolen kanssa.

Lisähaastetta projektiin tuo se, että panettone pitäisi saada kulkemaan joulunviettoon matkalaukussa ja kestämään lentokoneen ilmanpaine. Hmm… peukut pystyyn ja sormet ristiin!

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (3)
  1. Apua, muisti tässä menee, kun herkkuja oli niin paljon! Tällä hetkellä ei kyllä muistu mieleen, joka saattaa johtua jo ihan alueellisista eroista. Toisaalta, voi olla että olen syönyt sitä useammankin kerran, muisti vain pettää :–D

  2. Panettone-fani vaari <3

    Kaupan panettonea on muuten ainakin parina viime jouluna saanut Stockmannilta. Kyllä mä siitäkin pidän… ei ole kovin valikoiva tämä minun makuni herkkujen suhteen 😀

    Oletko muuten maistanut panfortea (eli jonkinlainen tiiviimpi, voimakkaampi joulukakku??) siellä Italiassa? Minä en, mutta senkin tekemistä kiinnostaisi kokeilla, jos vain tietäisi miltä lopputuloksen pitäisi maistua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *