Nainen ja seksuaalisuus

kristina-flour-185592-unsplash.jpg

Kuva: Unplash @tinaflour

Olen seurannut jo jonkin aikaa Iida Åfeldtin tarinaa somessa. En edes muista, mitä kautta alunperin hänen blogiinsa ”Iidan matkassa” päädyin, mutta sittemmin keskustelun levitessä podcasteille ja televisioon (Enbuske, Veitola & Salminen, 19.4.18) olen huomannut kiinnostukseni vain lisääntyneen. Paitsi Iidan tarinaa, myös hänen ympärillä vellovaa keskustelua, kohtaan. Iida ei nimittäin tiedä, kuka hänen lapsensa isä on ja sekös on nostattanut kohua aikaan. Häntä on  nimitetty muun muassa huoraksi (katso postaus täältä). 

En aio kirjoittaa siitä, kuinka tyyppiesimerkki tässä on sosiaalisen median varjopuolista tai anonyymin kommentoinnin vallasta. Minulla ei myöskään ole omakohtaista kokemusta vastaavasta. Sen sijaan haluan laittaa lusikkani tähän seksuaalisuussoppaan, joka ansaitsee mielestäni nostatusta. 

Niin, millaista on naisen seksuaalisuus?

Liittyen oikeastaan myös viime postauksen aiheeseen naisen kuukautiskierron vaiheista, on biologinen fakta, että naisen hormonitoiminnan vaihtelut vaikuttavat naisen vireystilaan, mielialaan ja hedelmällisyyteen. Samalla ne vaikuttavat myös seksuaaliseen halukkuuteen ja itsensä naisellisena ja viehkeänä kokemiseen. On siis meissä naisissa jo geeneihin kirjoitettu, että kierron eri vaiheissa seksuaalisuutemmekin vaihtelee. Perinteinen käsitys naisesta antavana osapuolena joutaisi jo romukoppaan, se yksipuolistaa ja vääristää paitsi käsitystä seksistä myös naisen seksuaalisuudesta. Riippuen kierron eri vaiheista me naiset olemme halukkaampia ottamaan haluamaamme ja tarvitsemaamme.

Se, mitä haluamme ja tarvitsemme, vaihtelee myös. Se voi olla joskus pelkästään yhdyntä ja orgasmi. Mielihyvää. Eläimellistä intohimoa. Tunnetta. Joskus se voi olla huomionsaamista, lämpöä ja rakkautta fyysisen kosketuksen kautta, hellästi ja pitkän kaavan kautta. Joskus näitä kaikkia yhtäaikaa. Ja mikään näistä tarpeista ei ole ihmeellistä tai outoa. Ei, vaan ne ovat ihmisen perustarpeita. Asioita, joita jokainen ihminen haluaa ja tarvitsee voidakseen hyvin. 

Seksuaalisuus on yksi perustarpeistamme siinä missä uni, ravinto ja happikin. 

Huora(ko)?

Ei ole huoraamista haluta miestä. Ei ole huoraamista haluta useampaa miestä lyhyen ajan sisällä. Ei ole huoraamista tulla vahingossa raskaaksi, sillä se ”pieni” asia meidät naiset erottaa miehistä seksuaalisuuden suhteen. Nainen voi tulla raskaaksi, mies ei. Näin luonto on sen tarkoittanut. Ilman ehkäisyä emme ole tasa-arvoisia miesten kanssa omien halujen ja tarpeiden toteuttamisessa. Mutta ei se saisi estää naisia haluamasta. 

Seuraan joskus hyvinkin huvittuneena tätä yhteiskunnan tasa-arvokeskustelua. Halutaan, että nainen saa saman palkan samasta työstä kuin mies, mutta seksissä naisen tulisi olla altavastaajana tai vain yksiavioisesti suhteessa, kun taas miehen on ihan ok ”levittää siementään” ympäriinsä. Tiesittekö, että luonnossa tämä ei ole suinkaan näin yksiselitteistä. Esimerkiksi apinoista naaras saattaa olla se ”pettävä” osapuoli ja kulkea pesästä pesälle. 

Missä on keskustelu inhimillisyydestä?

Kannatan sitä,  että rikotaan vanhoja uskomuksia ja typeriä raja-aitoja naisen roolista ja asemasta yhteiskunnassa ja siten aurataan tietä tasa-arvolle miesten ja naisten välille.  En kuitenkaan kannata tasa-arvoa kaikessa ja millä hinnalla hyvänsä, sillä paikkansa on myös pehmeydelle. Kannatan ihmisissä ilmenevän feminiinisen ja maskuliinisen puolen ilmaisemisen vapautta. Sanalla sanoen ihmisyyttä. Ja jos johonkin, niin seksuaalisuuteen kaipaan tätä keskustelua. Niin naisten kuin miestenkin osalta, eivät miehetkään ole yksioikoisesti panijoita tai aina valmiita aktiin. Yhtälailla he ovat ennen kaikkea ihmisiä perustarpeineen.

Syyllistäminen ja syyttäminen ei vie keskustelua minnekään. Ei myöskään yksioikoinen lokerointi. Sen sijaan vaikkapa biologisesta näkökulmasta ihmisen käyttäytymisen ja toiminnan tarkastelu voi avartaa mieltä hyväksynnälle, armollisuudelle ja ymmärrykselle, joita ainakaan tässä yhteiskunnassa ei ole yhtään liikaa. 

Näillä puheilla toivotan sinulle Iida äitiyden ja tulevan lapsen johdosta! Uskon, että sinusta tulee hyvä äiti 🙂

-Katja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *