Vähän vähemmän 1 v!

Uskomatonta mutta totta — blogimme täytti viikko sitten vuoden! Emme silloin tajunneet juhlia päivänsankaria, mutta tehtäköön se nyt. Ja mikäs sen parempi tapa juhlistaa taaperoikään ehtinyttä blogia kuin tarkastella sitä, mitä kaikkea menneen vuoden aikana on tullut tehtyä.

Vuoden ja yhden viikon aikana blogissa on ilmestynyt yhteensä huimat 101 juttua. Tässä niistä ne, joita te olette lukeneet eniten:


Arabia, Sampo

1. Second hand -sisustus: Annan ihana kierrätyskoti

Tykkään vanhasta designista, vintagesta ja rosoisesta, ei niin siloitellusta tyylistä. Värejä, pintoja, kuvioita, kaikki sulassa sovussa. Eri vuosikymmeniäkin iloisesti sekaisin. Kodissa kuuluu näkyä elämä ja tavaroissa niiden historia. Tykkään siitä, että kodillani on kasa tarinoita kerrottavanaan. Muistoja eri elämän vaiheista, ihmisistä, kohtaamisista, elämäntapahtumista.

2. Villakangastakin uusi elämä

Sieltähän se takki sitten löytyi, vähän sivummalta, muiden takkien alle hautautuneena. Burberryn varsin hyvässä kunnossa oleva takki oli nuhjuinen ja pesun tarpeessa. Sen 80-lukua henkivä malli oli kuitenkin varsin ajaton, joten päätin lähteä kassan kautta kotiin. Pienellä huollolla takista saikin kuin uuden! Nyt minulla on ihana, varmasti vielä vuosia käyttöä kestävä laadukas villakangastakki vain pienellä vaivalla.

3. Osta vain liian kalliita vaatteita

Kun vaatteista maksaa enemmän, niitä voi määrällisesti ostaa vähemmän. Ostoksia harkitsee pidempään ja laatuun kiinnittää enemmän huomiota. Kalliista vaatteista myös pitää parempaa huolta: pesee oikein, huoltaa, korjauttaa ja parsii. Laadukas, kalliimpi vaate myös kuluu kauniimmin. Kun vaatteen hinta on kohdillaan, myös niiden tuottajille jää enemmän käteen.

kestosuodatinkeramiikkakurssi

4. Vaihda parempaan: Kestosuodatin kahvinkeittimeen

Kestosuodattimen ansiosta enää koskaan joudu tilanteeseen, jossa olen unohtanut ostaa suodatinpusseja ja joudun heti herättyäni miettimään, pitäisikö suodattaa pakollinen aamukahvi vessapaperin vai sittenkin sukkahousujen läpi, ja mitäs Niksi-Pirkka tästä neuvoikaan… Olen ollut tästä kiitollinen niin monena aamuna!

5. 3 x tapa ostaa hävikkiruokaa

Suomen ruokaketjussa tuotetusta ruoasta menee joka vuosi hukkaan 450 miljoonaa kiloa. Kauppojen ja ravintoloiden osuus tästä on nelisenkymmentä prosenttia, 140–160 miljoona kiloa. Luku on aivan järkyttävä, etenkin kun ajattelee, että suurin osa tästä ruoasta olisi täysin syömäkelpoista. Onneksi erilaiset tavat myydä muuten hävikiksi päätyvää safkaa kuluttajalle ovat nyt rantautuneet Suomeen oikein kunnolla.

6. Tunnista laadukas vaate

Usein on vaikea tunnistaa, minkälainen on laadukas vaate, sillä vaatteita ei enää valmisteta itse ja halvan rätin tilalle on aina helppo hankkia uusi. Hinta ei myöskään aina korreloi laadun kanssa. Videolla viisi periaatetta laadukkaan vaatteen tunnistamiseen!

kierrätystyyliviherkasvien hoito talvellapalasaippua

7. Kestävämpää rakkautta: 5 ekotekoa häiden järjestämisessä

Rakkaus moninaisissa muodoissaan on monelle meistä se elämän suola, ja jos sitä päättää juhlistaa häiden muodossa – tai juhlia elämän kohokohtia ihan muuten vaan – on juhlien järjestäminen oiva mahdollisuus kunnioittaa ja tuoda esiin omaa arvomaailmaa ja tehdä kestäviä valintoja matkan varrella! Näissä häissä minimoitiin budjetin lisäksi hiilijalanjälkeä.

8. Vegaanikeittiössä: Munakoisopizzat

Munakoisopizzat ovat yksi bravuureistani: kokkaan näitä usein silloin, kun haluan tehdä esimerkiksi vieraita varten ruokaa, joka tuntuu jotenkin erityiseltä mutta on oikeasti tosi helppotekoista. Pienet pizzat valmistuvat sen verran nopeasti ja helposti, että ne käyvät hyvin myös arkiruoaksi.

9. 5 keinoa joilla pidät viherkasvit hengissä talven yli

Rakastan viherkasveja, mutta etenkin syksyn ja talven aikana ne mokomat tuppaavat kuolemaan käsiin. Koen siitä aina valtavaa syyllisyyttä, sillä viherkasveillakin on hiilijalanjälkensä, eikä siksi ole kovin ekologista hankkia niitä aina vain uusia. Tänä vuonna olen vakaasti päättänyt tehdä kaikkeni, että saisin armaat kasvini pidettyä elossa.

10. Zero wasten ei ole pakko olla kallista

Zero waste -vaikuttajia netissä seuratessa tuntuu joskus siltä, että jätteiden vähentämisen aloittaakseen pitäisi ensin ostaa kaikenlaista: yhteensopivia lasiastioita ruoantähteille, lasisia juomapulloja ja metallisia pillejä, mehiläisvahakääreitä… Onko vähentämisprosessiin ryhtyvän tosiaan ensin ostettava talo täyteen kallista tavaraa? Arvasitte varmaan jo vastauksen: ei tietenkään.

*

Kiitos lukijoille tästä vuodesta! On ihan huippua, että olette löytäneet tienne tänne. Jos toivotte juttuja tietyistä aiheista tai haluatte antaa blogista palautetta, kommenttiboksi on auki! Me jatkamme tästä entistä innostuneempina seuraavaan vuoteen.

PS. Olettehan muuten huomanneet, että Instagram-tilimme päivittyy blogia useammin? Myös siellä saa laittaa kommentteja, viestejä ja juttuehdotuksia!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri vastuullisuus oma-elama suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *