Apua ilmastoahdistukseen

Ilmastonmuutoksen näkyvät vaikutukset ovat jo kiihtyneet: jäätiköt sulavat ennätysvauhtia, valtameret ovat ennätyslämpimiä, merenpinta nousee ja äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat ja kuivuuskaudet, ovat lisääntyneet.

Tällä viikolla ilmaston lämpeneminen nousi jälleen otsikoihin. Maapallon keskilämpötilan nouseminen on ollut nopeampaa kuin on oletettu samaan aikaan Suomessa tuotetun jätteen määrä kasvaa. Uutiset on huolestuttavia ja omiaan pahentamaan ilmastoahdistusta. Samalla kun toivomme uusia innovaatioita ja globaalisti tehokkaampia tapoja puuttua ilmaston lämpenemiseen, on riski ajatella, ettei omat teot vaikuta ja vaipua toimettomuuteen. Minä uskon, että yksilön valinnoilla on merkitystä. Jokainen hyvä valinta kertautuu ajan kuluessa ja mitä useampi yksilö tekee parempia valintoja, sitä suurempi merkitys pienillä hyvillä teoilla on.

Olen lukenut nyt tammikuussa kahta ympäristöön ja vastuulliseen elämäntapaan kannustavaa kirjaa. Saranda Dedolli-Yasan Tee maailmasta parempi paikka ja Rinna Saramäen 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. Näistä jälkimmäisen lukeminen on tätä kirjoittaessa minulla vielä keskesken, mutta erittäin mielenkiintoista ja inspiroivaa luettavaa! Vaikka molempien kirjojen taustalla on huoli maapallon tilasta, on niissä myös vahva eetos pienien tekojen vaikutuksesta. Saramäki alleviivaa kuinka joskus suurimman vaikutuksen saa aikaan teoilla, jotka ei juuri edes vaikuta omaan arkeen. Saramäki toteaa, että maalaisjärki ei aina tavoita asioiden suhteita. Saatamme pohtia kauppakassia kankaisen ja muovisen välillä, mutta emme hahmota sitä miten paljon merkitävämpi teko on äänestää vaaleissa ilmastosta ja ympäristöstä välittävää ehdokasta. Samalla tavalla kauppakassin merkitys häviää helposti sen myöstä, jospakkaamme kassiin juustoja tai lihaa ja sen merkitys mitä lopulta syömme häviää hetkessä, jos matkustelemme paljon. Teot ovat suhteellisia.

Millaisia ekotekoja sitten kannattaa tehdä omaa ilmastoahdistusta helpottaakseen? Helpointa on tulevissa vaaleissa äänestää ilmastomyönteistä ehdokasta! Voi myös vähentää lentomatkailua ja miettiä sen sijaan vaihtoehtoja liikkua maata myöten vaikka junalla, tai yksinkertaisesti lentää edes hieman lähemmäs (ei esim maapallon toiselle puolelle) ja suosia käsimatkatavaroita ja suoria lentoja sekä viettää kohteessa pidempiä aikoja kerrallaan. Kasvissyönti ja veganismi on myös hyvä tapa vähentää omaa päästökuormaa. Toisaalta jos koko ruokavalion muuttaminen tuntuu hurjalta, voi hiljalleen lisätä kasvisruoan osuutta omassa ruokavaliossa. Suuri merkitys on myös kulutustottumuksilla. Kannustan kaikkia tiedostavaan kuluttamiseen ja tutustumaan zero waste -ajattelustakin tutun rimpsun: Reduce, refuse, reuse, recycle, rot eli karsi, kieltäydy, käytä uudelleen, kierrätä, kompostoi. Ehdottomasti helpoin tapa vähentää kulutuksesta johtuvia päästöjä on Julia Thurénia lainatakseni: ”Älä osta mitään turhaa paskaa.”

Suosittelen lämpimästi Saramäen kirjaan tarttumista! Hän kirjoittaa asioista innostavasti ja paneutuu aiheeseen laajasti, lisäksi vinkit on helposti toteutettavissa omassa arjessa. Esimerkiksi oman hiilijalanjäljen selvittäminen käy nettitestillä parissa minuutissa. Tieto ja asioista selvän ottaminen on sekin jo ympäristöteko. Muutenkin uskon, että tiedon pohjalta on parempi toimia kuin mutu-tuntumalla. Selvitin tämänhetkisen hiilijalanjälkeni tänään Sitran testillä. Sain tulokseksi 3700kg  CO₂e. Toiveeni kuitenkin on, että jokainen keskittyisi omaan hiilijalanjälkeensä ja sen pienentämiseen vertailun sijaan. Itse ajattelin seuraavaksi lukea Saramäen kirjan loppuun ja valita sieltä seuraavat teot, joilla voin tehdä oman osani maailman pelastamiseksi.

Myös Dedolli-Yasan kirjaan tutustuminen on paikallaan ajatusten herättelijänä ja mahdollisesti muistikirjanakin. Hänen näkökulmansa ei ole puhtaasti vain ilmastokeskeinen, vaan lääkkeeksi ilmastoahdistukseen astuu myös elämän pehmeät arvot läheisyydestä ja rakkaudesta. Kirjaan lisätyt sivut omille ajatuksille ja tavoitteille toimivat hyvänä ponnahdusalustana omien toimintatapojen ja tavoitteiden pohdinnalle.

Olen kerännyt blogini ympäristöaiheisia postauksia tagin EKO alle. Lukisitko vaikka  12+1 asiaa, joita en enää osta tai 40 ekovalintaa vastuullisempaan arkeen inspiraatioksi ja vertaistueksi? Lue myös Kierrättäminen ei riitä jätteistä ja niihin suhtautumisesta. Osiosta löytyy myös muutama helppo DIY ohje mm. pyykkietikkaan ja yleispuhdistusaineeseen.

Tagin RUOKA alta taas löytyy ohjeita kasvisruokiin ja leivonnaisiin, joista suurin osa on myös vegaanisia ja gluteenittomia. Tsekkaa ainakin #somenapiirakan vegaaninen ja gluteeniton versio ja Mitä syötäisiin? -postaus helpoista vegaanisista ruokaohjeista.

puheenaiheet vastuullisuus
Kommentit (4)
  1. Varaukseen meni tuo Saramäen kirja, kiitos vinkistä! Tällä hetkellä luvun alla on Risto Isomäen Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Ratkaisuja on olemassa. 👍

    1. Kiitos vinkistä sinullekin! En ole lukenut vielä tuota Isomäen kirjaa, laitan sen heti varaukseen 🙂

  2. Kiva kuulla ajatuksesi Saramäen kirjasta, todella odotan että saan sen kirjastosta hyppysiini. Vastuullisuus ja ekoaiheet kiinnostavat ja blogisi löytäminen olikin erittäin mieluisaa! 🙂

    1. Kiitos ja tervetuloa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *