Imeytyykö rauta jo suusta? Asiaa ferritiinistä!

Paljon puhutaan raudanpuutteesta ja matalasta ferritiinistä. Monet taistelevat rautavalmisteiden kanssa, koska mikään ei tunnu sopivan vatsalle. On myös hyvin yksilöllistä, mikä rautavalmiste toimii kenelläkin. Voiko rautavalmiste imeytyä jo suusta rasittamatta ruuansulatuselimistöä? Miten selvitän omat ferritiini- eli rautavarastoarvoni?  Lue myös pintaraapaisu omasta raudanpuutekokemuksestani.

Lähdeviitteet löydät tekstin lopusta ja linkitän jatkuvasti muille sivustoille lisätiedon saamiseksi. En valitettavasti ole kuitenkaan lääkäri ja suosittelenkin parhaan hoidon saamiseksi ottamaan yhteyttä lääkäriin oikean diagnoosin saamiseksi. Raudanpuute voidaan usein sekoittaa esim. kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin.

Pikakertaus raudanpuutteeseen

Lääkärilehdenkin mukaan raudanpuutteesta puhutaan, kun ferritiiniarvo on alle 30. Laboratorion viitearvon liikkuvat jossain yhdeksän pintaan, mikä tarkoittaa jo käytännössä täysin tyhjiä rautavarastoja. Raudanpuutteesta voisin kirjoittaa loputtomiin, joten keskitytään olennaiseen. Lue rauta-asioista lisää Rautalääkäri Ilona Ritolan blogista, josta löydät vastauksia muihin askarruttaviin kysymyksiin!

Elimistön tulehdustila (flunssa tai jokin muu sairaus) voi nostaa ferritiiniarvoa todellista korkeammaksi. Tällöin vaaditaan muita mittauksia raudanpuutteen toteamiseksi. Tulehduksellisia sairauksia esim. suolistosairautta sairastavien ferritiini tulisikin olla yli 100. Ylipainoisilla ferritiini saattaa olla hämäävän korkea ja ylipaino itsessään voi altistaa raudanpuutteelle. Lue lisää täältä.

Raudanpuutteelle altistavat mm. synnytykset, leikkaukset, närästyslääkkeiden käyttö, huono suoliston kunto, sairaudet, runsaat kuukautiset, kasvisruokavalio tai muuten liian vähän rautaa sisältävä ruokavalio.

Raudanpuute on yksi yleisimpiä hivenainepuutostiloja. Rauta on yksi tärkeimpiä ja välttämättömiä hivenaineita elimistön toiminnan kannalta. Puutostilaan liittyykin valtava lista oireita, joista myös minä olin kärsinyt vuosia. Kaduttaa paljon, etten oikeasti panostanut asiaan aiemmin. Liian usein jäädään tuijottamaan hemoglobiinia tai ferritiinin viitearvoja ja unohdetaan oireet. Valitettavan moni pitää myös aivosumua, väsymystä tai levottomia jalkoja normaaleina.

Raudanpuute voikin aiheuttaa kasan oireita, joista muutama mainitakseni:

 • jatkuva väsymys
 • sumuinen olo päässä
 • hutera olo ja huimaus
 • jatkuva sairastelu (alentunut vastustuskyky)
 • ajattelun hidastuminen
 • keskittymiskyvyn puute
 • korkea leposyke ja muljahtelut sydämessä
 • ärtyneisyys
 • ahdistuneisuus
 • masentuneisuus
 • lihasheikkous ja huono palautuminen
 • ihon kalpeus, kutina
 • liuskottuvat kynnet
 • kuivat hiukset
 • levottomat jalat jne.

Oirelista on todella pitkä. Kauan jatkuneen raudanpuutoksen oireet saattavat olla vieläkin vaikeammat, kun jatkovaikutukset alkavat tuntua elimistössä jälleen uusina oireina.

Oma kokemukseni raudanpuutteesta

Omalla kohdallani rautainfuusio eli rautavalmisteen tiputtaminen suoneen muutti elämääni todella paljon. Ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni näin kirkkaasti, päässä ei ollut huteraa oloa, kaikki ei tuntunut taistelulta ja pieni sykkeen nousu ei saanut minua heti hengästymään. Ahdistava tunne ja lukemattomat muut oireet helpottivat merkittävästi. Suolistoni huonon kunnon ja kilpirauhasen liikatoiminnan takia jo ennestään matalat rautavarastot olivat huvenneet kohti tyhjyyttä. Koska rautavalmisteet nostavat elimistön tulehdustilaa, en voinut ottaa rautaa kovin järeästi suun kautta. Siksi päädyttiin suonensisäiseen hoitoon.

Lue ferritiinistä ja raudanpuutteen oireista lisää täältä*.

Ennen kuin esittelen kaksi vatsaystävällistä rautavalmistetta, haluan muistuttaa, että korkea hemoglobiini ei kerro korkeista rautavarastoista tai ylipäätään hyvästä terveydentilasta. Oma hemoglobiinini oli 135, kun rautavarastoni olivat tyhjät.

Jos haluat testata rauta-arvosi, klikkaa tästä ja valitse esimerkiksi raudanpuutteen selvityspaketti*!  Voit halutessasi valita myös pelkän ferritiinin. Maksettuasi haluamasi testit sivustolla, varaat ajan lähimpään Synlabiin. Saat  testitulokset puhti.fi palveluun jo seuraavana päivänä. Käytän itse palvelua joka kuukausi esim. kilpirauhasarvojen seuraamiseen.
t?a=1308735695&as=1326367984&t=1&tk=1&i=1

Miten suusta imeytyvä rauta eroaa muista valmisteista?

Normaalisti rautatabletin otettua sen tarkoituksena on imeytyä suolesta eteenpäin verenkiertoon. Matkalla suusta suoleen ja raudan käyttöönottoon voi olla monta haastetta. Hapoton maha vatsalaukussa, muut imeytymistä haittaavat ruuat, närästyslääkkeet tai huonokuntoinen suolisto saattavat heikentää raudan imeytymistä. Onkin hyvin yksilöllistä, mikä rautavalmiste toimii kenelläkin. Sen takia on hyvin olennaista kokeilla eri rautavalmisteita ja löytää itselle toimiva vaihtoehto.

Mikroimeytyvässä raudassa rauta on käsitelty ionisoituun muotoon. Sen ideana on imeytyä suoraan soluihin raudan koskettaessa limakalvoja (esim. suoraan suusta). Puhutaankin sublinguaalisesta valmisteesta. Näissä imeytyvyyden väitetään olevan jopa lähellä 100 prosenttia, mikä on toki paljon luvattu. Siksi myös annoskoot ovat pienempiä niissä valmisteissa, jotka imeytyvät suun limakalvoilta tai ruokatorvesta. Lisää tutkimustietoa löytyy googlaamalla sublingual iron ja esim. Nordichealth on tehnyt yliopistotason tutkimuksia aiheesta täällä.

Mitkä rautavalmisteet imeytyvät suusta?

Tässä lista löytämistäni rautavalmisteista, jotka imeytyvät suoraan suusta limakalvojen kautta.

Suusta imeytyvät rautavalmisteet:

Näistä olen kokeillut itse kaikkia. Ensimmäinen on omaan makuuni aivan liian makea (vältän sokeria viimeiseen asti), mutta maultaan muuten tosi hyvä. Futmedin rautatippa ei maistu miltään, mutta pitäisi sekoittaa aina johonkin juomaan.

Just for Women Iron on oma lempparini helppokäyttöisyytensä vuoksi, vaikka suuhun jääkin kummittelemaan ikävä raudan maku. Itse otan kolme tablettia päivässä, mutta suositus päiväannokselle on yksi tabletti. Just for Womenin tabletit sisältävät laktoosia, mutta en koe saavani näistä laktoosiyliherkkänä oireita, koska annan tabletit liueta kokonaan kielen alle. Olen äärimmäisen herkkä reagoimaan vatsalla, enkä koe tuotteen pahentavan oireita. Pitää vain olla tarkkana, että imeytyminen ehtii tapahtua todella suusta eikä esim. tablettia niele. Edit: 12.11.2020: Just for women on edelleen käytössä jopa 200 mg päiväannoksella yhdistettynä SuperiorSourcen mikroimeytyvään C-vitamiiniin. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

Haastavinta rautavalmisteissa on varmasti se, että ne muistaa ottaa. Säännöllisyys on tärkeää. Itse sorruin siihen, että unohdin rautavalmisteet kaappiin pariksi kuukaudeksi (suutarin lapsella ei ole kenkiä). Sairastuinkin heti kahteen flunssaan, sain levottomat jalat takaisin ja tuttuja tykytysoireita. Olen läksyni oppinut 😀 Näissä jutuissa ei kahden viikon kuurit valitettavasti riitä.

Lopuksi muistutukseksi

Rautavarastojen nostaminen on pitkä prosessi ja se vaatii seurantaa. Syy raudanpuutteen takana on hyvä selvittää, koska rautavarastot tyhjenevät muuten aina uudelleen. Siksi ferritiinimittausta kannattaa tehdä vaikka muutamia kertoja vuodessa. Alussa voi olla hyvä tehdä useamminkin, jotta näkee valmisteen toimivuuden. On hyvä muistaa, että  mikään valmiste ei välttämättä riitä, jos itse aiheuttajaa ei korjata.

Muistathan, että kahvi ja maitotuotteet heikentävät raudan imeytymistä. Jos syöt esimerkiksi lihaa, varmistat raudan imeytyvyyden jättämällä nämä pois ja nauttimalla jotain C-vitamiinipitoista (parantaa tutkitusti raudan imeytyvyyttä). Kasvikunnan tuotteissa on rautaa, mutta valitettavasti se on heikommin imeytyvässä non-hemiraudan muodossa.

Naisten suositellaankin nauttivan ajoittain rautakuureja pelkästään jo kuukautisten takia.

Olen nähnyt ympärilläni ihmisten elämän muuttuvan raudanpuutteen korjaamisen myötä <3 Merkitys voi olla valtavan suuri – minulla se muutti aivan totaalisesti jaksamista, keskittymistä ja aivotoimintaa. Se on varmasti yksi niistä syistä, kun jaksan taas lukea ja opiskella. Tätä blogiakaan ei olisi ilman raudanpuutteen korjaamista. En olisi koskaan jaksanut tutustua bloggaamisen ihmeelliseen maailmaan, avata sivustoa, tehdä tutkimustyötä ja kirjoittaa.

Kiitos Antioksidanttiklinikan Erkki Antilalle, joka laittoi minut suoraan rautainfuusioon. Hän myös takoi päähäni, että mikään muukaan ei oikein toimi, jos rautavarastot ovat tyhjät. Oli ihan kiva tulla pois sumuisesta elämästä! (en edes tiennyt, että se oli sumuinen) <3

Jos kaipaat arkeesi inspiroivia hyvinvointivinkkejä, otathan minut seurantaan Instagramissa täällä ja käy tykkäämässä sivustosta Facebookissa!

Lue myös:

Miksi magnesiumia lisäravinteena? Katso oirelista!

Testissä tehokkaimmat uniteet. Mistä teho saadaan?

Kuukauden tuote: Egyptin taikasalva (Egyptian Magic) – toimiiko se oikeasti?

Lähteet:

Vaikeasti tunnistettavia raudanpuutteen oireita

https://www.laakarilehti.fi/tyossa/laakeinfo/raudanpuute-ilman-anemiaa/?public=b1c3c0599e4b1de1dd0ef8ddbb6ad022

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/

https://www.raudanpuute.fi/

https://www.pur-kauppa.fi/mikroimeytyva-ionimuoto-tehostaa-mineraalien-imeytymista/

Raudanpuutteen oireet aikuisella

hyvinvointi terveys hyva-olo mieli
Kommentit (6)
 1. Raudanpuutteesta eroon rautainfuusiolla – Oma kokemukseni – Biohakkerielämää | Lily
  19.7.2020, 19:37

  […] aiemmin raudanpuutetilanteestani täällä ja esittelin samalla herkkävatsaisen mikroimeytyviä […]

 2. Laktoosi mietityttää
  7.3.2020, 10:44

  Hei ! Mietin kun juuri aloin käyttämään tätä just women rauta tuotetta. Ja mietityttää että imeytyykö rauta laktoosin kanssa ? Ainakin kalsium estää sitä imeytymästä, niin mietin että voiko maidon laktoosissa olla myös kalsiumia jäljellä…?

  1. Hei, pahoittelen, että kommentisi tuli blogissa sattumalta vastaan – en jostain syystä ole nähnyt tätä aiemmin. Futmedin sivuilta löytyy hyviä selvennöksiä tähän. Tuossa ei ole kalsiumia, joka haittaisia raudan imeytymistä 🙂 Laktoosia on myös vain niin vähän ja se ei pääse ruuansulatukseen asti, että laktoosintolerantikot pystyvät (kuten minä) tätä käyttämään. Onkin tärkeää, että tabletti annetaan liueta esim kielen alla eikä sitä nielaista, jotta raudan imeytyminen tapahtuu suoraan suun limakalvoilta. Kävin nyt testaamassa labra-arvoista, että toimii kyllä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *