Kirja, joka muutti elämäni suuntaa. Suoritatko sinäkin?

Innokkaana ensimmäisenä aamuna uuteen työhön! Lupasin itselleni, että suorittamaan ei ryhdytä…

Moni tavoitteellinen ihminen voi varmasti samaistua siihen tuskaan, mikä syntyy, kun ei koe saavansa ikinä yhtä paljon aikaiseksi kuin omasta mielestään pitäisi. Ahdistus kalvaa, kun mikään ei riitä: ei lopputulos eikä aika sen tekemiseen. Jatkuva täydellisyyden tavoittelu, tehtävien suorittaminen ja tavoitteellinen elämä saattavat sekoittaa kenen tahansa pään. Saatat kadottaa itsesi, koska elämässäsi ei ole sinulle aikaa. Pysähtymiselle ei välttämättä koe edes tarvetta, kun on oikein syvällä flow-tilassa.  Lue myös, miksi blogin puolella on ollut hiljaista ja tsekkaa tavoitteellisen elämän ansat!

Katri Syvärisen kirja Löydä elämän taika piti kaivaa esiin, koska edessä oli muutoksia, jotka saattoivat johtaa minut ns. vanhalle suorittajan polulle. Tämä suorittajan polku on tehokas, mutta se ei ole koskaan johtanut minua onnelliseen elämään. Päinvastoin – kun pyrin suorittamisesta eroon, löysin sellaisen arjen, josta olin vain haaveillut. Luulin saavani onnellisuutta siitä, että saavutin jotain: uuden työpaikan, kehuja ahkeruudesta tai kauppatieteiden maisterin paperit. Näistä sai vai kuitenkin hetken euforiaa, mikä ei pelastanut siltä karulta faktalta, että en nauttinut arjesta. Yritin vain epätoivoisesti metsästää arkea, josta olin haaveillut. Tajuamatta, että se olisi löytynyt hidastamalla. Tähän tilanteeseen en halua enää koskaan joutua. Arki oli hyvän olon tunteen metsästystä kurottamalla koko ajan kohti uusia mahdottomia tavoitteita, nauttimatta itse matkasta.

Arki oli hyvän olon tunteen metsästystä kurottamalla koko ajan kohti uusia mahdottomia tavoitteita, nauttimatta itse matkasta.

Kirja, joka muutti elämäni suuntaa. Katri Syvärisen Löydä elämän taika.

Miksi tämä kirja piti kaivaa jälleen esiin?

Tunnistan itsessäni voimakkaan näyttämisen halun ja kunnianhimon varsinkin uusien työtehtävien parissa. Näitä merkkejä oli viime aikoina ilmestynyt. Vanha ”kympin oppilas” pyrkii esiin hinnalla millä hyvänsä. Nyt olin saanut uusia työtehtäviä vanhojen ohelle ja riski ”tieltä suistumiselle” oli suuri.

Suorittaja ei koskaan pääse suorittamisesta täysin eroon. Tällä hetkellä yritän ratkoa aika isoa kuviota, johon kuuluvat vanha työ Pohjanmaalla, uusi työ Helsingissä ja asumisjärjestelyt. Sen lisäksi lääketieteen perusteiden kurssit kolkuttelevat ovella ja tottakai piti osallistua myös Biohakkeri Olli Sovijärven Ravitsemustila kuntoon -valmennukseen (en voinut mitenkään vastustaa). Tähän osallistuihin oikeastaan sulasta mielenkiinnosta ja sen takia, että voisin jakaa entistä parempaa tietoa tänne 🙂

Uskon, että enemmän aikaa blogillekin taas löytyy asioiden järjestyessä. Ongelmani on edelleen se, että rohmuan aivan liikaa kivojakin asioita elämääni. Joudun vahtimaan, että en lähde suorittamaan niitäkin. Vapaa-aika on nyt pahasti kortilla.Siksi blogillekaan ei ole yksinkertaisesti löytynyt tarpeeksi aikaa.

Kuulin, että hautakivelle ei tuoda mitalia yli-ihmisyyden tavoittelusta.

Ensimmäisen kerran kaivoin Katri Syvärisen kirjan Löydä elämän taika esiin, kun näin kirjan kannen ”sisäinen matka suorittamisesta iloon”. En nauttinut arjesta ja käytin kaiken energiani töissä näyttääkseni (en tiedä edes mitä ja kenelle?). Terveys oli vuosien mittaan yrittänyt herätellä minua, mutta olen yksinkertaisesti niin sinnikäs, että mikään ei pysäytä minua jäämään sairaslomalle – vain silloin, kun en pääse liikkumaan asunnostani ulos. (Katri kertoo kirjassa omasta vastaavasta kokemuksestaan). Pidin tätä hienona periaatteena ja työlle omistautuminen oli mielestäni ihailtavaa. Nykyään pidän sitä sairaana ajattelumallina. Kuulin, että hautakivelle ei tuoda mitalia yli-ihmisyyden tavoittelusta.

Jos tämä kirja ei herätä sinua suorittamisesta, niin täytyy tapahtua jotain todella konkreettista ja rumaa – selkä vasten seinää. Määritä omat rajasi, ennen kuin kehosi tekee sen puolestasi…

Suorittaja luulee yleensä pystyvänsä mahdottomaan, jolloin ylimitoitettu tavoite ei täyty koskaan ja tyytymättömyyttä esiintyy oikeastaan kaiken suhteen. Pahinta suorittamisessa mielestäni on se, että ei edes tiedä enää nauttiiko siitä, että saa jotain saavutettua vai itsessään siitä asiasta, mitä tekee. Nykyään erotan, että matkasta/tekemisestä nauttiessa on ihan oikealla tiellä <3

Löydä elämän taika – miten se voi löytyä tämän kirjan avulla?

Kirjan kirjoittaja Katri kertoo kirjassa omaa tarinaansa siitä, miten jatkuva tavoitteellinen ja vaativa elämä lopulta oli muutettava. Tämä ei välttämättä tarkoita burn outia vaan omanlaisen ja hyväksyvämmän elämän löytämistä. Meillä jokaisella on varmasti haaveita millaisena arjen näkee ja miten se eroaa nykyisestä tilanteesta.

Kirjasta on tehty erillinen työkirjakin, mutta mielestäni tämä riittää jo pelkästään äärimmäiseen hyvään herättelyyn. Suorittaja kokee elävänsä jotenkin huomattavasti tuottoisampaa ja tehokkaampaa elämää, eikä tajua sen kaiken keskellä ehkä olevansa kovin armoton ja onneton. Kyse voi olla myös todella kovasta flow-tilasta, jossa ei ole enää aikaa itselle.

Tavoitteellisen elämän ansat (ote kirjasta):

  1. Pakonomainen tarve saavuttaa tavoite
  2. Liian tiukka aikataulu
  3. Liian monta tavoitetta yhtä aikaa
  4. Tavoitteista saattavat unohtua tunteet

Ja mikä sen tärkeämpi kysymys: Onko elämässäsi aikaa sinulle? Osaatko vain olla tekemättä mitään?

Olin ennen ylpeästi sitä mieltä, että en osaa olla tekemättä mitään. Ajattelin, että sellaisesta ahkeruudesta palkitaan tai levätä ei tarvitse, jos ei väsytä. Nyt tajuan, että se on yksi suorittajan suurimmista dilemmoista. Olen kirjoittanut aiemmin siitä, miten moni rakentaa elämässään peiteoperaation jopa itselleen – rakentaa niin kiireisen arjen, ettei tarvitse pysähtyä todellisuuteen. Jokaisen todellisuus on erilainen ja vaikka juoksisit maailman ääriin, joudut kyllä kohtaamaan itsesi. Kirjan luettuani tajusin, että itsensä kohtaamisen jälkeen saattaa juuri löytää sen jahtaamansa elämän taian <3

Ensimmäinen työpäivä oli pakko päättää Ruohonjuureen ja palkita itsensä raakasuklaalla!

Mielestäni tämä on yksi parhaista kirjoista, joita olen koskaan lukenut. Se inspiroi, herättää ja parhaimmassa tapauksessa – muuttaa elämäsi suuntaa. <3

P.S. Kirja sisältää paljon kuvia ja irrallisia tekstejä, joten se on kovin helppolukuinen ja siihen voi palata aina uudelleen.

Koska vauhtia on riittänyt viime aikoina, olen joutunut myös hakemaan apua iltaiseen rauhoittumiseen kierrosten rauhoittamiseksi. Ilman l-teaniinia en pärjäisi ollenkaan (kirjoitin siitä täällä). Testissä on nyt kuitenkin erilaisia uniteevaihtoehtoja nukahtamisen tueksi. Näistä myöhemmin lisää!

Ota minut seurantaan Instagramissa täällä!

Lue myös:

D-vitamiinia purkista? Lue myös yleisimmät mokat ja uskomukset!

Reippaan tytön (tai pojan) syndrooma ja lepo – kaksi vaikeasti yhdisteltävää asiaa

Miksi emme uskalla toteuttaa unelmiamme oman reseptimme mukaan? Miten minä uskalsin?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *