Korjaantuiko raudanpuute? Tehosiko mikroimeytyvä rauta?

Kirjoitin aiemmin kokemuksia pitkään jatkuneesta raudanpuutteesta ja taistelusta sen korjaamiseksi. Syksyn pimeys on saapunut ja mielenkiinnolla olen seurannut omatoimisesti rauta-arvoja Synlabin kautta. Alkukesän sairastelut aiheuttivat vähän lisähaasteita tulkintaan. Mitä kuuluu rauta-arvoille ja auttoiko mikroimeytyvä rauta testien mukaan?

En ole lääkäri, joten olethan yhteydessä asiantuntevaan lääkäriin diagnoosin saamiseksi etenkin hankalissa tapauksissa. Kerron kuitenkin omasta kokemuksestani ja minulle toimivista vaihtoehdoista.

Viestejä tulee viikottain Instagramissa eniten raudanpuutteeseen ja väsymykseen liittyen.  Monet myös kertovat kärsineensä väsymyksestä tai aivosumusta. Mieletöntä vaihtaa kokemuksia aiheesta kuin aiheesta ja varsinkin eri tuotekokemuksista. Olenkin loppukesän ja alkusyksyn aikana todennut, että näistä asioista kannattaa puhua avoimesti ääneen. Silloin muutkin voivat saada apua. Ja itse saan hyvän mielen, kun voin edes jotenkin auttaa. Tottakai olen saanut myös itse hyviä vinkkejä! <3

Riittikö yksi rautainfuusio tälle vuodelle korjaamaan raudanpuutteen?

Puhti.fi:stä* olen tilaillut muutaman kerran viiden kuukauden aikana laboratoriopaketteja, joiden avulla olen seurannut mm. verenkuvan muutosta rautainfuusion jälkeen. Ferritiini nousi huimaan 144:ään rautainfuustiosta noin kaksi kuukautta myöhemmin. Verenkuvassa oli lääkärin mielestä silloin vielä anemisoitumisen merkkejä ja olo oli vaihdellen hyvin väsynyt. Virkeitä päiviä alkoi kuitenkin olla yhä enemmän.

Suurin muutos tapahtui mielialassa ja päässä ylipäätään. Tuntuu kuin lamppu olisi sytytetty ja päässä tuntuu juoksevan enemmän positiivisia ajatuksia negatiivisten sijasta. Kuvailisin tähä lähes taianomaiseksi muutokseksi.

Kesäkuussa jouduin kuitenkin taistelemaan tulehtuneen suoliston kanssa ja onnistuin sen takia laskemaan hemoglobiinia reilusti alakanttiin. Samalla taisivat laskea myös ferritiiniarvot. En uskaltanut tuolloin edes mitata – eikä tulehdustason takia mittaustulos olisi ollut luotettava. Aloin siis epätoivoisesti tankata jälleen suuhunliukenevaa, mikroimeytyvää Just for Women Iron -rautavalmistetta nelinkertaisella yliannostuksella eli noin 100mg päivässä.  (päiväannossuositus 25mg/vrk) Anemia veti olon hetkellisesti hyvin väsyneeksi. Mieliala pysyi kuitenkin yllättävän korkealla edelleen – suhteessa ”vanhaan elämään”.

Ferritiinin mittasin lääkärin (Rautalääkäri Esa Soppi) soittoaikaa varten nyt syyskuun alussa ja sain lukemaksi 96. Alaspäin oltiin valuttu – aivan kuten lääkäri oli ennustanut tulehdustilasta huolimatta. Kun raudanpuutteesta on kärsinyt vuosikausia, eivät ferritiiniarvot pysy välttämättä heti ylhäällä. Minulla toki syytä alenemiselle löytyi omasta takaa. Odotin kuitenkin jopa pahempia tuloksia, joten olin oikeastaan ihan tyytyväinen. Jos ferritiini on yli 100, voidaan raudanpuute melko luotettavasti poissulkea.

Jos et ole vielä käynyt lukemassa:

Raudanpuutteesta eroon rautainfuusiolla – oma kokemukseni (julkaistu 7/20)

Imeytyykö rauta jo suusta? Asiaa ferritiinistä! (julkaistu 11/19)

En koskaan luottaisi ferritiiniarvoon, joka on mitattu lähellä flunssaa tai esimeriksi vatsatautia, koska ne voivat tulehduksen takia nostaa arvoa virheellisesti. Siksi varmistamiseen käytetään usein myös muita mittareita, jos arvo on korkea ja raudanpuutteeseen sopivia oireita löytyisi.

Lääkärin kommentti raudanpuutteeseen oli, että seurantaa jatketaan vielä pari kuukautta. Jos ferritiini valuu syksyn aikana ilman syytä vielä alemmas, saan tänä vuonna vielä toisen rautainfuusion. En ole siitä kovin innoissani, koska siitä toipuminen oli melkoinen prosessi. Siksi tankkailenkin tässä nyt jälleen mikroimeytyvää rautaa…

Esa Soppi on kirjoittanut nyt myös kirjan raudasta! Käy kurkkaamassa täällä.*  

Toimiiko mikroimeytyvä rauta testien mukaan?

Testasin kuuden viikon ajanjaksolla, että olin saanut mikroimeytyvällä raudalla reilusti ylös  hemoglobiinia, eikä verenkuvassa ollut enää anemian merkkejä. Muutoksen huomasi myös olotilassa: vireystasot nousivat entiselleen. Voin siis omalta kohdaltani todeta, että mikroimeytyvä rauta nostaa ainakin tehokkaasti hemoglobiiniarvoja. Syksyn aikana tulee testattua, miten tehokkaasti  myös ferritiinissä näkyy muutos. Uskon sen kuitenkin pitäneen omaa ferritiiniä edes vähän ylempänä suolistotulehduksesta huolimatta.

Saan kaikista eniten kysymyksiä mikroimeytyvistä raudoista ja olenkin päässyt kuulemaan näistä myös muiden kokemuksia. Eniten sillä on saatu hemoglobiinia ylös ja moni on kokenut hyvin nopean virkistymisen muutaman päivän mikroimeytyvän rautakuuripäivän jälkeen. Kovin ärtyneeseen vatsaan en muita rautavalmisteita lähtisi edes kokeilemaan, koska rauta vaikuttaa suoliston mikrobistoon tulehdusta lisäävästi. Tulehduksellisten suolistosairauksien osalta rauhallisessa vaiheessa voi uskaltaa kokeilla suun kautta otettavia rautavalmisteita, mutta harkitsisin hyvin tarkkaan sitäkin…

Raudanpuutteen korjaamisella voi muuttaa elämän

Ihan liian moni taistelee raudanpuutteiseina alle 30 ferritiinilukemilla ja saattaa luulla voivansa ”ihan hyvin”. Keho on siitä erikoinen, että se sopeutuu yllättävän tiukkoihinkin tilanteisiin. Moni luulee oireita* (väsymys, huonot yöunet, levottomat jalat, kuiva iho jne.) ”normaaleiksi”, kunnes rauta-arvoja saatiin ylöspäin.. Sitä on ollut ilo seurata tässä ”rautalähettiläänä”, kun on saanut kuulla ihmisten kokemuksia. Yhä enemmän myös julkisen puolen lääkärit ovat heränneet asioille ja moni on saanut oikeasti apua näissä asioissa.

Jos raudanpuutteen oirelistaa katsoo täältä*, niin voi miettiä, miten invalidisoivasta asiasta voi pahimmillaan olla kysymys. Yhdellä ”pienellä asialla” voi olla todella iso merkitys koko elimistön toiminnalle.

Mielenterveysongelmat ovat suurin syy jäädä työkyvyttömäksi. Kuinkahan moni ongelmista saataisiin korjattua mittailemalla vitamiini- ja hivenainearvoja ja korjailemalla itse ongelmia? Tottakai puutostila aina johtuu jostain ja sen alkuperä olisi olennaista selvittää. Valitettavasti julkisen terveydenhuollon resurssit eivät ymmärrettävästi riitä tähän. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet itse voisi ottaa vastuuta asiasta – se täytyy tehdä joka tapauksessa!

Tsemppiä jokaisen raudanpuutteen korjaamiseen<3 Se vaatii sinnikkyystä ja vakavaa omistautuneisuutta, että rautaa muistaisi ottaa joka päivä. Välillä havahdun itsekin siihen, että mikroimeytyvä rauta on jäänyt viikon ottamatta. Kun tuo aloitekyvyttömyys on niin iso osa raudanpuutetta, että sen rautalisän hakeminen kaupastakin voi olla tunnetusti ylivoimaista. Askel kerrallaan!

Jos kaipaat lisää vinkkejä hyvinvointiisi, ota minut seurantaan Instagramissa täällä!

*Teksti sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen provision blogityöhöni. Kiitos, jos käytät linkkejä! 🙂

Lue myös:

Miten painopeitto toimii? Oma kokemukseni

Epäonnistumisen pelko iski – Pidätkö sinäkin venettäsi tiukasti satamassa?

Näin selviät paremmin jännityksestä ja peloista

Lue lisää aiheesta:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986027/

https://esasoppi.fi/raudanpuute/rauta/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/*

hyvinvointi terveys hyva-olo mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *