Miten painopeitto toimii? Oma kokemukseni

Monella on vaikeuksia nukahtamisen kanssa ja yllättävän moni kärsii levottomista yöunista (esim. jatkuvasta kääntyilystä). Kun apua ei löydy perusasioiden korjaamisesta, on etsittävä apukeinoja muualta. Koska tästä on kyselty niin paljon Instagramin puolella, päätin päivittää omaa kokemustani tänne blogin puolelle! Lue oma kokemukseni painopeitosta <3

Sain kesällä (keskellä pahimpia helteitä) kokeiluun kuuden kilon painopeiton (Somrest Oy), jota lähdin innostuneena testaamaan. En yksinkertaisesti pystynyt nukkumaan sillä yli 27 asteen lämpötilassa, joten kokeilua oli pakko siirtää viileämpiin keleihin. Peitto  oli aivan liian ahdistava lämpimällä säällä.

Painopeitto on siis tarkoituskella raskas täkki, jonka tarkoituksena on rauhoittaa hermostoa kohti parempaa unta ja vähentää yökääntyilyä. Peiton sisällä on usein esim. lasi- tai muovikuulia.

Oma kokemukseni painopeitosta

Ilmojen viiletessä otin peiton uudelleen testiin. Samalla aloin nukkumaan  ikkuna raollaan, jotta sisäilma olisi mahdollisimman raikasta (niin raikasta, kun se rekkaliikenteen ansiosta voi olla). Sisäilmaa toki puhdistan vilkkaan liikenteen vuoksi sisäilmanpuhdistimella. (tästä ehkä lisää myöhemmin)

Painopeitto muistuttikin aluksi vanhaa ja raskasta mökkitäkkiä.

Ensimmäinen yö peiton kanssa oli ehkä jopa hieman ahdistava, koska peitto tuntui niin epätavalliselta. Normaalisti olen tottunut nukkuman höyhenenkevyellä untuvapeitolla. Kuten netistä luinkin etukäteen, peittoon kannattaa totutella muutama yö. Painopeitto muistuttikin aluksi vanhaa ja raskasta mökkitäkkiä.

Muutaman yön harjoittelulla, en halunnut enää luopua peitosta. On jotenkin todella rauhoittavaa sukeltaa iltaisin raskaan peiton alle, koska siellä oli niin turvallista 😀 . Olen iltaisin helposti hieman ylivirittinyt ja keksisin vaikka minkälaista aktiviteettia nukkumisen sijasta. Jotenkin peitto onnistuu rauhoittamaan minut ennätysajassa, eikä nukahtamisen kanssa ole ollut enää ongelmia. Peiton luvataan myös rauhoittavan yöllistä kääntyilyä, mutta tätä ongelmaa minulla ei ollut alunperinkään Tempur -sijauspatjan ansiosta.

Edit. 8.7.2020. Painopeitto on edelleen jatkuvassa käytössä. Käy lukemassa lisää kokemuksia ja hyötyjä täältä.

Lopputulos: peitto rauhoittaa ylivirittynyttä mieltä, antaa  turvallisen ja rauhallisen tunteen ja auttaa nukahtamaan hyvinkin lyhyessä ajassa 🙂 Pieni miinus lämpimille keleille, jolloin harmitti pahasti, ettei peittoa voinut käyttää!

Mihin painopeiton vaikutus perustuu?

Painopeiton vaikutus on verrattavissa toisen ihmisen kosketukseen: turvalliseen ja lämpimpään halaukseen. Halaus muodostaa tutkitusti endorfiineja kehossa eli se saa aikaiseksi hyvän olon tunteen. Kropan hermosto rauhoittuu tämän vaikutuksena ja stressitasot laskevat. Vastaava tunne syntyy, kun nukahtaa jonkun kainaloon <3

Miten valita oikeanlainen painopeitto?

Painopeittoja on eri painoisia (usein 6kg, 7 kg, 8 kg jne.), joista tarkoituksena on valita noin 10% omasta painosta oleva peitto. Markkinoiden hintahaarukat aikuisten painopeitoille pyörivät jossain 150-500 euron välillä riippuen valmistusmateriaalista, pesukoneen kestävyydestä sekä allergiaystävällisyydestä. Itse valitsin peitokseni sellaisen, jonka saa pestä myös koneessa (vaatii ison pesukoneen) ja on allergiaystävällinen. Käyttöikää pitäisi peitolle kuitenkin tulla kymmenisen vuotta ainakin laadukkaiden suomalaisten valmistajien mukaan. Monista suomalaisista painopeittofirmoista saakin vuokrata painopeittoa ensin testiin.

Painopeittoja on eri painoisia (usein 6kg, 7 kg, 8 kg jne.), joista tarkoituksena on valita noin 10% omasta painosta oleva peitto. Jotkut kuitenkin tykkäävät hieman raskaammasta peitosta.

Painopeittoa suosittelen kyllä ensin testaamaan, ennen kuin siihen investoi. Voi olla, että kovalle yöhikoilijalle peiton paksuus voi olla ihan liikaa. Se selviää vain kokeilemalla ja valmistusmateriaaleissakin on eroja. Kannattaa myös muistaa, että lakanavalinnat vaikuttavat hyvin paljon yölliseen hikoiluun. En itse pysty käyttämään esim. puuvillasatiinisia lakanoita. Niillä saa peitosta kuin peitosta vähän hiostavan. Siksi moni suosii pellavalakanoita, jotka hengittävät.

Suosittelen ottamaan painopeiton testiin, jos olet iltaisin levoton (lue myös l-teaniinista), stressaantunut sekä nukahdat huonosti tai kääntyilet paljon yön aikana. Muistetaan, että peitto ei kuitenkaan korjaa mielen aiheuttamia unihäiriöitä, vaan omaa mieltä on opeteltava rauhoittamaan esim. joogan  tai meditaation avulla.

Jos inspiroivat hyvinvointivinkit kiinnostavat, otathan minut seurantaan Instagramissa täällä ja Facebookissa täällä!

Päivitys 4.10.2020. Painopeitto on käytössä joka yö ja en luopuisi siitä mistään hinnasta <3

Lue myös:

L-teaniini – lisäravinne, joka helpottaa elämääsi!

Unen uhat osa 1: Uni ja sinivalon vaikutus

Miksi magnesiumia ravintolisänä? Katso oirelista!

Lähteet:

Kuvat Stocksnap kuvapankki.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201802272200773076

http://www.sensisereni.it/wp-content/uploads/2014/10/Do-weighted-blankets-improve-sleep-in-children-with-an-autistic-spectrum1.pdf

https://www.somrest.fi/tuotteet/somrest-uni-painopeitot

The Benefits Of Weighted Blankets

https://www.nbcnews.com/better/health/i-tried-using-weighted-blanket-stress-less-here-s-what-ncna872846

hyvinvointi hyva-olo terveys suosittelen
Kommentit (4)
  1. Hei! Mulla on painopeitto ja tilauksessa tempur patja, mietin että eihän painopeitto mitenkään haittaa tai kuluta tempur patjaa jos se on jatkuvan puenen painon alla? Onko teillä tietoa moisesta?

    1. Mulla on tuo Tempur ja en oo kyllä kokenu, että se vaikuttaisi jotenkin huonosti. Painopeitto lisää käytännössä vain painoa tempurille ja sen pitäisi normaalistikin se kestää 🙂

  2. Pitää kommentoida, kun itselläki on nyt muutama viikko painopeiton kanssa takana. Mulla on myös tempur-patja, mutta olen sen verran levoton nukkuja, että patjaa on aiemmin saanut poikkeuksetta joka aami kiskoa takaisin paikalleen, kun yöllinen pyöriminen on saanut sen liikkeelle.

    Painopeiton käyttöönoton jälkeen patjaa ei oo tarvinnu kertaakaan olla aamusin oikomassa, sillä vaikka jonkuasteisista uniongelmista kärsivänä välillä öisin heräilenkin, ei levotonta asennon vaihtelua enää juurikaan tapahdu.

    Omani tilasin jostain verkkokaupasta reilulla satasella, myös motonetin valikoimasta löytyy nykyään 7kg painopeitto!

    1. Yllättävän monella on jo painopeitto käytössä, kiva kuulla! 🙂 Tempurista en luopuisi ikinä enää… no en tämän jälkeen painopeitostakaan 😀 Ei se tosiaan koko yöheräilyä poista (esim. henkistä), mutta kaiken sen pyörimisestä johtuvan heräilyn. Löysit kyllä ihan superhalvalla ton peiton!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *