Kiva uutuus Helsingissä: Ruokakävely eli Food Walk

Pääsin mukaan kymmenen toimittajan ja bloggaajan testiryhmään, joka käveli läpi Toptaste Food Walkin eli opastetun ruokakävelykierroksen Helsingin keskustassa. 

Kuva Elina Engberg

-Food Walk on monelle tuttu tapa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin ja ruokakulttuuriin eurooppalaisissa kaupungeissa. Havahduimme Toptastessa siihen, että sellaista ei ollut tarjolla Helsingissä, joten päätimme kokeilla, löytyisikö sille kysyntää, myyntijohtaja Titti Myhrberg kertoo ja jatkaa: – Helsingin ruokakulttuuri on monipuolinen ja rikas, joten Food Walk on oiva keino avata ovet suomalaisiin ravintoloihin ja kahviloihin, vaikka tänne tulisi vain pikavisiitille. Toisaalta se saattaa madaltaa myös kynnystä varata illallispöytä ravintolasta, joka on osunut Food Walk -kierroksen varrelle.

Myhrberg vinkkaa, että Food Walk on myös bisnesmatkustajille ja yritysvieraille toimiva ohjelmanumero, joka antaa muutamassa tunnissa mielenkiintoisen katsauksen suomalaisiin makuihin, Helsingin lähihistoriaan, merkkihenkilöihin, maamerkkeihin ja mielenkiintoisiin kulttuurivaikuttajiin, joilla kaikilla on linkitys ruokaan ja ravintolakulttuuriin.

-Ruoka kiinnostaa ja ihmiset matkustavat yhä enenevässä määrin ruoka- ja ravintolakärjellä ympäri maailmaa. Nouseva trendi on myös se, että matkalle lähtiessä tehdäänkin ensin pöytävaraus mielenkiintoiseen ravintolaan ja vasta sen jälkeen hankitaan lentoliput, Toptasten sisältövastaava Mia Heiskanen toteaa.

Kierros alkoi Bulevardilta Boulevard Social -ravintolasta.

Alkuun nautimme Negronin eli italialaisen katkeroklassikon. Maisteluannoksina oli foccacialeivältä tarjottu ankanmaksacreme sekä varras grillattua tiikerinrapua.

Yllätyksenä tapasimme myös paikan toisen omistajan Tomi Björkin, jonka kanssa kohotimme maljat ravintolan 7-vuotistaipaleen kunniaksi. Hieno saavutus kilpaillulla alalla.

Kuva Elina Engberg

Bulevardilta matka jatkui Erottajan kautta Esplanadin puistoon. Kävellessä oppaamme Johanna Mäenluoma pysähteli kertomaan tarinoita Alvar Aallosta ja J.L. Runebergistä ja Espan puistossa olevasta hänen patsaastaan.  Myös Kappelin historiaa sivuttiin ennen kuin suuntasimme Pohjois-Esplanadilla olevaan Ravintola Ainoon.

Kuva Elina Engberg.

Siellä maistelimme pieniä tapaksia suomalaisista perinneruuista. Lajitelmassa oli poromakkaraa mustaherukkasinapin kera, muikkukukkoa, tyrnigraavattua järvilohta, fenkolikeittoa ja vuohenjuustoa mansikkahillokkeella. Ruokajuomana lasillinen roseeviiniä.

Jälkiruokakahvit joimme uskomattoman upeassa Robert’s Coffee Jugendissa. Kyseessä on Pauligin lippulaivakahvila, jossa kaikki tarjottava valmistetaan itse. Ravintolasali on hieno seinämaalauksineen ja -koristeineen. Sisätilat on suunnitellut itse Lars Sonck, kertoi Johanna-oppaamme. Katto on korkealla ja seinät paksut.

Kahvila-ravintolassa on myös pieni gourmet-tason jäätelotehdas. Maistelimme hyvän kahvin kera kahta jäätelöä. Minun suosikkini oli mustikka-limetti-sorbetti. Raikas ja maukas!

Pienen tihkusateen siivittäminä suuntasimme Etelärannassa olevaan Finlandia Caviar Shop&Restaurantiin.

Siellä paikan omistaja Valeria Hirvonen maistatti siian- ja muikun mätiä ja venäläistä kaviaaria kera kuohujuoman. Ravintolassa voi maistella erilaisia kaviaareja ja mätejä yksittäin tai annoksina sekä ostaa niitä mukaan.  Tuoreita ostereita on tarjolla päivittäin.

Seuraavaksi kiirehdimme kadun yli Kauppahalliin, jossa Kultasuklaan Juri Kaskela kertoi yrityksen tarinaa ja maistatti neljää erilaista suklaata. Varsin kiinnostavalta maistui uutuus, jossa oli tummaa suklaata, härkäpapua ja merisuolaa. Nam.

Kierros päättyi Allas Wine&Dine -ravintolaan, joka sijaitsee aivan meren äärellä. Maisemat merelle, satamaan ja keskustan historiallisiin rakennuksiin ovat kerrassaan hulppeat. Tänne jos minne kannattaa vieras viedä drinkille tai syömään. Me maistelimme raparperijälkiruokaa, jonka kera maistui makea jääviini, ice wine.

Kesäkuun alussa aloitettava varsinainen kierros tulee sisältämään todennäköisesti viisi ravintolaa ja kierroksen kesto on kolme tuntia. Kierrosten ravintolat vaihtelevat, mutta ainakin Ravintola Aino ja Allas ovat mukana.

Kierros eteni normaalia kävelyvauhtia, hikilenkistä ei ole kyse. Mukaan valittaviin ravintoloihin on esteetön pääsy.

Toptaste Food Walkit käynnistyvät kesäkuussa 2019. Kierroksen hinta ruokineen ja juomineen on 75 e/henkilö. Tällä hetkellä opastuksen voi saada suomeksi tai englanniksi.

Lisätietoja ja varaukset www.toptaste.fi/foodwalk.

Mitä mieltä olen? Tykkäsin. Taas kerran huomasin kuinka vähän tiedän kaupungin nähtävyyksistä, kuulin paljon uusia tarinoita ja tutustuin myös minulle uusiin ravintoloihin. Tällainen olisi kiva tehdä muissakin kaupungeissa.

Sini

kulttuuri