Ahvenanmaan Skördefest oli elämys

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line ja Visit Åland

Ahvenanmaan Skördefest, sadonkorjuujuhlat, järjestetään vuosittain syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Silloin kymmenet ahvenanmaalaiset maatilat avaavat ovensa, myyvät tuotteitaan ja järjestävät erilaisia aktiviteetteja vierailleen.

Ahvenanmaan Sköderfest lippu
Aurinkoinen sää houkutteli nauttimaan kahvit ulkona.

Muutaman vuoden tauon jälkeen viime viikonloppuna pääsin toista kertaa näille sadonkorjuujuhlille. Jälleen kerran tilaisuus oli täynnä miellyttäviä elämyksiä. Matka oli todella myös opintomatka, koska meille median edustajille annettiin paljon Ahvenanmaa-tietoa.

ahvenanmaan kukkia
Maatilojen puutarhoissa oli paljon katsottavaa.

Omenoita

Ahvenanmaa on tunnettu mm. omenoistaan. En tiennyt, että 70 % kotimaisista omenoista on viljelty Ahvenanmaalla. Se on valtava määrä. Saariston ilmasto on otollinen omenan viljelylle.

Kun kiertelimme omenatiloilla, kiinnitin huomiota, että niillä omenapuut ovat kapeita ja matalia. Syyksi paljastui, että puita leikataan voimakkaasti, jolloin ne pysyvät tuollaisina. Ahvenanmaalaiset sanovat: ”Kasvatamme omenoita, emme puita.”

Ahvenanmaan Sköderfest omenat
Valtaosa kotimaisista omenoista tulee Ahvenanmaalta. Grannas-omenatila on yksi suurimmista. Siellä viljellään mm. Discovery Rosette -lajiketta, joka sisältäkin punainen.

Monilla tiloilla omenoista oli tehty erilaisia tuotteita omenahillosta -mehuun. Joillakin tiloilla eri omenalajikkeita ei sekoiteta samaan mehuun, vaan mehut ovat yhden lajikkeen puristeita. Saimme maistella eri lajikkeista tehtyjä mehuja – ja olihan niissä aikamoiset erot: jotkut olivat selvästi kirpeitä, toiset taas todella makeita.

Ahvenanmaan Sködefest omenamehut
Omenamehumaistelussa voi löytää oman suosikkinsa.

Yksi omenatila oli kehitellyt kivan idean: piknikkärryn, johon tilan omistaja lastaa piknikeväät kahdelle. Asiakas sitten työntää kärryn vaikkapa omenatarhaan ja nauttii eväät siellä. Piknikkärry toimii myös pöytänä ja istuimena. Kekseliästä.

Ahvenanmaan Sköderfest piknikkärry
Öfvergårds-omenatilalla on mahdollisuus vuokrata piknikkärry ja nauttia piknik omenatarhassa.

Tekemistä lapsille

Sadonkorjuujuhla on nimenomaan koko perheen tilaisuus. Tilat olivat ottaneet huomioon lapset. Heille oli kivaa tekemistä: on heinäpaalien ja -kääröjen päällä hyppimistä, aarteen etsimistä heinäkasoista, mekaanista rodeoratsastusta, poniratsastusta, kiipeilyseiniä, erilaisia keinuja, auringonkukkalabyrinttiä jne.

Ahvenanmaan Sköderfest lapset
Maatiloilla on lapsille erilaisia aktiviteetteja
heinäkääröt
Heinäkääröhyppely oli lasten mieleen.

Monet perheet kiersivät omalla autollaan tilalta toiselle, maistelivat tuotteita, nauttivat kahvia, ostivat juureksia, hedelmiä, mehuja, hilloja, tyrniä jne. Yhdelle tilalle tullessamme saimme kuulla, että pellolla oli 3000 autoa – siis oikeasti 3000! Se on valtava määrä. Omalla autolla liikkuvien oli helppo lastata ostoksensa takakonttiin eikä niitä tarvitse kanniskella.

Ahvenanmaan Sköderfest ostettavaa
Hyvää ja tuoretta ostettavaa löytyy paljon.

Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyet ja tiet hyvät, joten ajamista ei tarvitse jännittää.

Kun tulimme laivalta maihin, kiinnitin huomiota, että laivasta purkautui valtava määrä tilausbusseja. Eli mantereelta oli tultu sankoin joukoin sadonkorjuujuhlille.

sköderfest
Bolstaholmin tilalla sai kuvauttaa itsensä kasvoaukkotaullussa.

Monet Ahvenanmaan Skördefest -kävijöistä tulevat takaisin seuraavana vuonna ja useat varaavat hotellihuoneet jo seuraavaksi vuodeksi. Näin he turvaavat yöpymisensä.

omenasydän
Skördefest on kiva koko perheen tapahtuma.

Viking Line on järjestänyt Ahvenanmaa Skördefest -teemamatkoja. Laiva lähti Helsingistä perjantaina vähän ennen klo 17 ja matkasi ensin Tallinnaan hakemaan  virolaisia matkustajia. Siitä matka jatkui Ahvenanmaalle, jossa olimme lauantaiaamuna klo 9. Laiva pysyi Maarianhaminan satamassa koko päivän. Lähdimme paluumatkalle illansuussa. Näin pääsimme viettämään koko päivän Ahvenanmaalla.

Oletko sinä käynyt Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilla?

sköderfest aurinkokukkalabyrintti
Taustallani on aurinkokukkalabyrintti.

Kaisa

Ahvenanmaan elämyksiä vol 1

hyvinvointi matkat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *