Loihdi pääsiäispöytään Pavlova – marenkikakkujen aatelinen
Pavlova on iki-ihana klassikkojälkiruoka, joka on saanut nimensä venäläisen ballerina Anna Pavlovan mukaan. Poutapilven väri, rapsahtava kuori, vaahtokarkkimainen sisus ja päällä sesongin makoisimpia marjoja – tai pääsiäisen kunniaksi suloista pashaa ja suklaamunia — kuka voisikaan vastustaa!
Miksi et koostaisi koko pääsiäisen menuuta blogimme ohjeiden mukaan: alkuruoka jääkellarin siikaa, pääruoka karitsanfilee ammattilaisen tapaan ja jälkiruuaksi tämä ihana pavlova!

PÄÄSIÄIS-PAVLOVA
8–10 annosta
POHJA
4 kananmunanvalkuaista
2 ½ dl hienoa sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa
TÄYTE
1 tlk (250 g) maitorahkaa
½ dl sokeria
½ dl lemoncurdia tai appelsiinimarmeladia
1 ½ tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
1 dl (noin 80 g) mantelirouhetta
1 rs (100 g) sokeroitua, kuivattua hedelmäsekoitusta (mm. papaijaa, appelsiininkuorta ja kirsikkaa)
1 prk (2 dl) kuohukermaa
PÄÄLLE
pääsiäismakeisia

VATKAA valkuaisia ensin puhtaassa, kuivassa lasi- tai teräskulhossa kevyesti.
LISÄÄ puolet sokerista vähitellen ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita jäljellä olevaan sokeriin vaniljasokeri ja maissitärkkelys. Lisää vaahtoon sokeriseosta vähitellen sekä sitruunamehutilkka ja koko ajan vatkaten, kunnes lopputulos on kiiltävää ja pysyy kulhossa sitä nurinpäin nostettaessa.

PIIRRÄ lyijykynällä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 cm:n ympyrä, käytä vaikka lautasta apuna. Levitä alueelle lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Lusikoi reunoille loppu vaahto nokareina ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja.

PAISTA, tai paremminkin kuivata, pohjaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes pinta on vaaleaa, mutta sisus hieman sitkasta. Jätä pohja jäähtymään.
VOIT tehdä pohjan valmiiksi jo useamman päivää aikaisemmin ja täytä vasta vähän ennen tarjoilua.

YHDISTÄ rahkaan sokerit, muut makuaineet ja nostele vaahdotettu kerma viimeisenä mukaan.
NOSTA marenkipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle täyte ja koristele pääsiäismakeisin.

Tarjoile heti.
HUOMIO!
- Täytettä tulee kaksinkertainen määrä eli tee kaksi pohjaa tai tarjoa loppu pasha seuraavalla aterialla jälkiruokana sellaisenaan.
- Keltuaisia jäi 4 kappaletta! Ei huolta, käytä ne keväiseen sitruunakiisseliin. Katso ohje alla.
MUISTATHAN NÄMÄ!
- Pavlovan tekeminen on muuten helppoa, mutta valkuaisvaahdon joukkoon ei saa mennä pisaraakaan keltuaista, silloin valkuaiset eivät vaahdotu.
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset erilliseen astiaan ja lisää valkuaiset vatkauskulhoon yksitellen. Jos valkuaisten joukkoon varotoimista huolimatta menee keltuaista, imeytä se talouspaperiin.
- Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat parhaiten.
- Vatkauskulhon pitää olla puhdas, kuiva ja mieluiten pyöreäpohjainen. Vanha muovikulho voi olla hieman ”perusrasvainen”, joten käytä ennemmin metalli- tai lasikulhoa.
- Täytä pohja vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki säilyy nautinnollisen rapeana.

SITRUUNAKIISSELI
6 annosta
8 dl vettä
2 dl sokeria
3 ½ rkl perunajauhoja
4 kananmunankeltuaista (tai 2 kananmunaa)
2 sitruunaa
1 tl vaniljasokeria
SEKOITA kattilassa vesi, sokeri, perunajauhot ja keltuaiset. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa muutaman kerran.
PESE sitruunat huolella. Raasta niistä kuoret ja purista mehut. Lisää raaste ja mehu sekä vaniljasokeri kiisseliin ja sekoita tasaiseksi. Kaada kiisseli tarjoilukulhoon, ripota pinnalle hieman sokeria kuortumista estämään ja jäähdytä kylmäksi ennen tarjoilua.
TARJOA halutessasi lisänä vaahdotettua vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.
Maukasta pääsiäistä
Ruokatoimittaja Marita Joutjärvi
Teksti ja kuvat: MARITA JOUTJÄRVI