Kesäkierroksella: Savonlinna ja Punkaharju

Käväisin kesäkierroksella, kohteena Savonlinna ja Punkaharju, oopperaystävieni kanssa. Savonlinnan Oopperajuhlat ovat kuuluneet kesäohjelmaani jo vuosia. Tosin viime vuosi jäi väliin, kun Oopperajuhlat siirrettiin tälle vuodelle. Viime viikonloppuna ohjelmassamme olisi ollut Carmen, mutta kun tämänkin vuoden Oopperajuhlat siirrettiin, päätimme lähteä matkaan ilman oopperaa.

Matkavinkkejä Savonlinna ja Punkaharju
Olavinlinna on aina yhtä jylhän näköinen.

Tosin ilman oopperasävelmiä emme lopulta jääneet, sillä Savonlinnassa Hotelli Hospitzin puutarhassa oli juuri siellä vieraillessamme livemusiikkia. Basso Matti Turunen, sopraano Maria Turunen ja pianisti Armaan Madar esittivät oopperasävelmiä ja myöhemmin Matti Turunen jatkoi kevyemmällä ohjelmistolla.

Oli todella ihanaa istua ulkona ystävien kanssa rupattelemassa, syömässä ja kuuntelemassa elävää musiikkia. Kesän helle helli ja kesäinen Savonlinna oli kaunis ja vieraanvarainen.

Savonlinna ja punkaharju
Söimme ensimmäistä kertaa hotelli Hospitzin puutarharavintolassa. Ruoka oli hyvää ja kaunista, palvelu sydämellistä.
Savonlinna ja Punkaharju
Asumme aina Lossiranta Lodgessa, joka sijaitsee kätevästi Olavinlinnan vieressä. Aamiainen puutarhassa järven rannalla ja sitä ennen virkistävä aamu-uinti vuolaasti virtaavassa järvessä kruunaavat visiitin.
Höyrylaivat ovat oleellinen osa Savonlinnan kesää. Jos et ole vielä käynyt risteilyllä lähivesillä, tee se seuraavalla kerralla. Tunnelma on niin ihana.

Kannattaa käydä torilla. Maistele lörtsyjä ja paistettuja muikkuja. Jos istahdat torikahvilaan tai rannan perinteiselle Lippakioskille, kuulet varmasti aitoa Savon murretta. Tänä kesänä kansainväliset oopperaturistit puuttuivat, joten tunnelma ei ollut niin eurooppalainen kuin se yleensä on. Mutta onneksi meitä kotimaanturisteja oli liikkeellä.

Rannassa Olavinlinnan vieressä sijaitsevan Riihisaaren museon saneeraustyö on valmistunut ja museo on avannut ovensa. Alakerrassa on Jukka Rintalan näyttely, yläkerrassa on esillä Savon Vincent Ilmari Aalto 30 vuotta -näyttely ja vanhoja valokuvia Savonlinnan menneiltä ajoilta.

Riihisaari on avoinna joka päivä klo 10-17, heinäkuussa klo 10-18.

Piipahda myös Jukka Rintalan uudessa Galleria-myymälässä torin kulmalla, osoite on Kauppatori 1.

Savonlinna ja Punkaharju
Unelmien matkassa 2021 The Way of Dreams on Jukka Rintalan elämäntyötä esittelevä retrospektiivinen 45-vuotisjuhlanäyttely.

Linnankadulla on gallerioita ja putiikkeja.

Savonlinna ja Punkaharju
Linnakadulla Galleria 13 oli koonnut esille Kauneuden arvo -näyttelyn, jossa oli muun muassa Alma Jantusen lasiveistoksia (joista yksi lähti mukaamme Espooseen). Näyttely jatkuu 1.8.2021 saakka.
Savonlinna ja Punkaharju
Putkan Design Shopisssa on myynnissä koruja, tekstiilejä ja värikkäitä räsymattoja.

Illalla kannattaa suunnata rannan kävelytielle ja sen ravintoloihin.

Aivan linnan vieressä sijaitsevassa Linnakrouvissa käymme yleensä syömässä illallista. Nyt piipahdimme siellä olleessa Pol Roger Pop Upissa maistelemassa sampanjaa.

Jos jaksat ja aikaa on, kiipeä Nälkälinnanmäelle, Tottinkatu 6, jossa entisessä kirjastorakennuksessa on Raffaellon muotokuvia -näyttely.

Savonlinna ja Punkaharju
Maailmanlaajuiseen Opera Omnia -kokonaisuuteen kuuluvassa näyttelyssä on Italian yleisradioyhtiö Rain arkistovalokuvien pohjalta luotuja jäljennöksiä Raffaellon maalauksista. Kuvassa näyttelyyn kuuluva interaktiivinen multimediapiste, jossa voi tutustua tarkemmin Raffaellon elämään ja teoksiin. 

Hurauta Savonlinnasta Punkaharjulle

Savonlinna ja Punkaharju sijaitsevat vain noin 30 kilometrin päässä toisistaan.

Perinteiseen ohjelmaamme kuuluu myös vierailu Hotelli Punkaharjussa. Tällä kertaa kävimme siellä lounaalla, joka olikin todella maistuva.

Savonlinna ja Punkaharju
Keittiömestari Sami Tallbergin ruokalista perustuu villiyrtteihin ja metsänantimiin ja lähiruokaan. Maut ovat lähes taivaallisia.

Ravintolan lisäksi kannattaa tietenkin katsastaa itse hotellirakennus rantoineen ja piipahtaa myös kauniissa Keisarinnan rakennuksessa. Jos on aikaa, kävele harjureittejä. Reittiehdotukset löydät hyvin Punkaharju-esitteestä, joka näytti olevan jaossa kaikissa kohteissa.

savonlinna-punkaharju
Käy katsomassa myös tämä hotelli Punkaharjun pihapiirissä oleva näyttely. Sen seinillä olevat taideteokset ja taustalla kuuluva äänimaailma muodostavat rauhoittavan kauniin kokonaisuuden.

Taidekierros jatkuu lähellä olevaan Aseman taidelaiturille.

Savonlinna ja Punkaharju
Vanha Luston asemarakennus on yksityinen galleria, joka on myös omistajiensa kesäkoti. Tänä vuonna siellä on esillä Soile Yli-Mäyryn maalauksia ja Markku Salon lasiveistoksia. Ihaile myös asemarakennuksen upeaa lehmuskujaa linnunpönttöineen. Näyttely on avoinna koko kesän klo 10-17.
Tuunaansaaressa sijaitseva, kallion sisään louhittu Saimaan Taideluola saa nyt virallisesti käyttää luolaston vanhaa nimeä eli se on taas Retretti. Luolasto on kuitenkin uudistunut ja nyt siellä ollaan Kalevala-hengessä Väinämöisen mukana Sammon retkellä. Valo-animaatio heijastetaan upean luolan seinämille. Luolakierrokselle pääsee vain oppaan kanssa. Opastettuja kierroksia järjestetään 31.8.2021 saakka.

Retretin viereesä sijaitsee Taidekartano Johanna Oras. Kesänäyttely on Kukoistuksen koodi, joka etsii vastauksia elämänmittaisiin kysymyksiin. Avoinna 15.8.2021 saakka.

Savonlinna ja pUnkaharju
Johanna Oras oli luonut kartanoonsa hulppean määrän uusia maalauksia. Vaatemallisto on laajentunut ja nyt esillä on myös nahkalaukkuja ja muita asusteita.
Johanna Oraksen uusia sisustustuotteita on esillä kartanon piharakennuksessa ja Lohjan Asuntomessuilla.

Aivan uusi kohde Punkaharjulla on  Laukansaaren Vanha koulu, jonne Muotikuun Jaana Varkki-Terho ja Tony Terho on avannut Muotikuun myymälän ja kahvilan. Rakennus ja piha on kunnostettu kauniisti. Silmä lepää ihanissa yksityiskohdissa.

Rakennuksen jyhkeät hirret on kuorittu esiin. Rakastan tätä mittasuhteilla leikittelyä ja upeita kukkasomistuksia. Tutustu myös kauniisti kunnostettuun pihapiiriin.
Myymälässä on Muotikuun vaatteita ja sisustustuotteita.

Sini

Lue myös

Makumatka Ahvenanmaalle

Kirjavinkit mielikuvamatkalle tuoksuihin, vaatteisiin tai Välimerelle

kulttuuri
Kommentit (2)
 1. Atro Niiniluoto
  5.8.2021, 12:43

  Hienoja kuvia. Savonlinnassa olen itse ollut kahdesti, Punkaharjulla kerran.

  1. Kiitos!

   Kaunista seutua ja joka kerralla löytyy jotain uutta katseltavaa ja kiettavaa.

   Kivaa kesänjatkoa!

   Sini

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *