Takaisin Tukholmaan
Maksettu kumppanuus Silja Line Suomi ja Viking Line Suomi
Takaisin Tukholmaan ja vielä kahden laivayhtiön, kilpailijoiden Silja Linen ja Viking Linen, yhteisellä mediamatkalla, jonka aikana saimme kokea molempien laivayhtiöiden joulubuffetpöytien ensi-illat ja nähdä kolme mielenkiintoista museota näyttelyineen.
Joulubuffat
Yksi Takaisin Tukholmaan -matkan aiheista oli, että saimme maistella molempien laivayhtiöiden joulubuffetpöytien antimia – ja vielä ensimmäisinä iltoina, kun jouluruuat oli tarjolla.
Silja Serenaden joulubuffasta löytyy neljän eri maan – suomalaiset, ruotsalaiset, virolaiset ja venäläiset – ns. pakolliset jouluherkut, yhteensä 129 eri vaihtoehtoa. Buffetista löytyy syötävää sekaruokavalion lisäksi myös vegaaneille omat herkkunsa. Runsauden vuoksi on vaikea päättää, mistä aloittaisin. Tällaisessa perinteisessä buffetpöydässä on aina se ”vaara”, että lautaselle tulee haalittua helposti enemmän kuin jaksaa syödä. Yritin kerrankin pitää maltin mielessäni ja poimia pöydistä vain sellaisia, jotka aidosti kiinnostivat ja joiden arvelin maistuvan – eli painotukseni oli merenantimissa.
Siljan joulubuffet maksaa ennakkoon ostettuna 42 euroa sisältäen hanaviinit, -oluet ja -virvoitusjuomat. Joulubuffet on tarjolla joulupäivään saakka.

Viking Gabriellan buffa luottaa perinteisiin suomalaisiin ja ruotsalaisiin jouluherkkuihin unohtamatta nykyaikaisia kasvis- ja vegeruokia. Lajeja on 123, joten kaikille löytyy varmaan tuttuja herkkuja tai uusia tuttavuuksia. Gabriellalla monet tarjottavat on laitettu pieniin annoskippoihin. Näin vältetään ruokahävikkiä ja koronaturvallisuus on huomioitu.
Gabriellalla ihastuin mm. sellerisalaattiin, erilaisiin lohiannoksiin, appelsiinillä maustettuun kurpitsaan ja raikkaisiin jälkiruokiin.
Vikingin joulubuffet maksaa ennakkoon ostettuna 39 euroa, johon sisältyy myös hanaviinit, -oluet ja virvoitusjuomat. Joulubuffet on tarjolla tapaninpäivään saakka.


Millesgården
Tukholmassa kävimme tutustumassa kolmeen museoon: Millesgårdiin, Nordens Paris -näyttelyyn (Nordiska Museet) ja Nobel Prize Museumiin. Lisäksi kävimme Östermalmshallen -hallissa, johon kävimme Sinin kanssa tutustumassa taannoisella matkallamme (lue Päivä Tukholmassa: laivamatka, muotinäyttely, halli, valokuvanäyttely -postaus).
Ruotsalaisen kuvanveistäjä Carl Millesin (23.6.1875-19.9.1955) ja hänen vaimonsa Olgan rakennuttama Millesgården on taitelija-ateljee ja veistospuisto. Millesgården sijaitsee lähellä Silja Linen terminaalia Lidingössä ja noin 20 minuutin päästä Tukholman keskustasta.
Carl Milles tunnetaan erilaisista suihkulähdeveistoksistaan. Monien veistosten hahmot kurkottelevat kohti taivasta.
Carl Milles osti ensimmäisen tontin Herserudsklippanilta 1900-luvun alussa tarkoituksena rakennuttaa sinne koti ja ateljee. Millesgårdenin innoittajana olivat Italia, piazzat ja antiikin ja renesanssin tyyli.

Millesgården on nykyisin museo, jossa on nähtävillä Millesin kuuluisien patsaiden kopioita. Veistokset, talon lasitetun terassin mosaiikkilattia, pienen aamiaishuoneen seinälaatat ja ateljee tekivät ainakin minuun suuren vaikutuksen.
Millesit asuivat USAssa vuodesta 1929 alkaen ja hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vuonna 1945. Kun Millesit palasivat Ruotsiin vuonna 1950, tontille suunniteltiin uusi, pieni talo, jota nimitettiin Annen taloksi Carl Millesin assistentin Anne Hedmarkin mukaan. Anne Hedmark asui tuossa talossa. Kannattaa käydä kurkistamassa myös tämä viehättävä talo.
Tontille on rakennettu kolmaskin talo, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Nyt siellä oli Stig Lindbergin suosittu näyttely, jossa on esillä Lindbergin suunnittelemia astioita. Näyttely on avoinna 30.1.2022 saakka.
Tänne museoon haluan palata uudestaan. Voin vain kuvitella, miten kaunis veistospuisto on kesäaikaan.




Millesgårdenin osoite on Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö, metroasema Ropsten, josta busseilla 201, 202, 204, 206, 211, 212, 221 Torsviks-torille ja sitten 7 minuutin kävely: auki ti-su klo 11-17, liput SEK 150.
Nordiska Museet: muotia ja katettuja pöytiä
Olimme Sinin kanssa käyneet jo aikaisemmin katsomassa Nordens Paris -näyttelyn. Silti halusin nähdä uudestaan nämä upeat puvut.

Koska minulla jäi vähän aikaa, ehdin nähdä samaisen museon katetut pöydät -näyttelyn.

Nobel Prize Museum
Täytyy tunnustaa, etten koskaan ollut tiennytkään Nobel-palkintomuseon olemassaoloa. Tietystihän sellainen on, ja nimenomaan Tukholmassa!
Museo löytyy kuninkaanlinnan läheisyydestä, mäen päältä, parin kulman takaa.
Museossa voi tutustua mm. Nobel-palkinnon saaneisiin henkilöihin, nähdä muutamia Nobel-juhlassa käytettyjä pukuja ja tutustua Nobel-illallisilla käytettyihin astiastoihin. Mielenkiintoista katsottavaa ja tutkittavaa.
Nobel-juhlia ei voi verrata meidän itsenäisyyspäivän juhliin, vaikka molemmissa herrat pukeutuvat frakkiin ja naiset täyspitkään juhlapukuun. Nobel-juhlat ovat akateemiset juhlat. Kuulimme, että monet ruotsalaiset järjestävät kotonaan Nobel-juhlia samaan aikaan kuin televisiosta tulee viralliset juhlat. Kunkin vuoden menu on lähes valtiosalaisuus, mutta edellisten vuosien menuiden ruokia on myöhemmin saatavana.
Vuonna 1901 Nobel-palkinto oli 150.000 kruunua, nyt se on noin 10 miljoonaa kruunua – tosin summa vaihtelee vuosittain.


Museon osoite (väliaikainen) Börshuset, Stortorget 2, museo on auki: to klo 11-17, pe klo 11-21 ja la + su klo 11-17, liput SEK 130.
Kaisa